Minksygdom truer danske minkavleres merpris

Onsdag 18. november 2015 15:44
Foto: Anne Kjærsgaard Krogh

Mellem 110-120 minkfarme omkring Holstebroegnen er den seneste tid blevetramt af minksygdommen plasmacytose, der blandt andet giver mink nyresvigt,lungesygdomme og dårlig pels.

Mistanken går på, at smitten i området kommer fraHolstebro Fodercentral. Torben Nielsen direktør i Kopenhagen Fur er bekymretfor smitteudbruddet. Han kommer nu med noget, som godt kan minde om en opsang tilde danske minkavlere, så det kan blive undgået at smitten spreder sig.

I sin leder i minkavlernes eget fagblad Dansk Pelsdyravlopfordrer han således til, at alle avlere og andre aktører i erhvervet tagerplasmacytose-bekæmpelsen særdeles alvorligt.

- De seneste indberetning fra dyrlægerne indikerer, at etmassivt flertal af avlerne ikke har fokus på retningslinjer og anbefalinger om,hvorledes man håndterer smittebeskyttelsen bedst muligt.

- Besøgende bliver ikke bedt om at dække sko og tøj medengangsplasticovertræk, på alt for mange farme er der ikke adgang til håndvask,familiens hund eller kat har adgang til farmen og så videre, skriver han.

Han forklarer, at der er milliarder på spil for danskpelsdyravl. Den danske merpris på 40 procent kan således ledes direkte tilbagetil, at Danmark i mange år har været i stand til at holde plasmacytose underkontrol.

Fra LVK Minkdyrlægerne er teamleder Peder Elbek Pedersenhelt enig med Torben Nielsen.

- Der kan gøres rigtig meget mere for smittebeskyttelse,siger han.

Læs mere i den trykte udgave af Effektivt Landbrug torsdag.