Biogasanlæg til 200 millioner på vej til Kolding

Per Jørgensen 06-03-2018 09:11:06
Danmarks største producent af biogas, Nature Energy, har i dag ansøgt Kolding Kommune om at etablere et biogasanlæg. Såfremt ansøgningen bliver godkendt, vil anlægget være en investering på 200 mio. kr. Det kan skabe mere end 220 job i byggefasen og reducere udledningen af CO2 svarende til 9 pct. af CO2-udledningen fra Kolding Kommune.
Danmarks største producent af biogas, Nature Energy, har i dag ansøgt Kolding Kommune om at etablere et biogasanlæg. Såfremt ansøgningen bliver godkendt vil anlægget være en investering på 200 mio. kr. Det kan skabe mere end 220 job i byggefasen og reducere udledningen af CO2 svarende til 9 pct. af CO2-udledningen fra Kolding Kommune.

Der er god energi i gylletankene og i affaldscontainerne i Kolding og omegn. Derfor har Nature Energy sammen med leverandørforeningen Trekantområdets forening for biomasseejere i dag ansøgt Kolding Kommune om at etablere et biogasanlæg til 200 mio. kr. Såfremt Kolding Kommune godkender ansøgningen kan anlægget hvert år omdanne 450.000 ton organisk affald til grøn biogas og dermed bidrage til den grønne omstilling af gasnettet:

- Vi har gennem en længere periode arbejdet på at bygge et biogasanlæg i Kolding Kommune, og jeg er glad for, at vi i dag har sendt ansøgningen afsted. Det kan blive et rigtigt godt projekt, der kan bidrage markant til den grønne omstilling af gasnettet, siger adm.dir. Ole Hvelplund, Nature Energy.

Ved årsskiftet var 6 pct. af gassen i gasnettet grøn, og en analyse fra Grøn Gas Danmark viser, at det er muligt allerede i 2035 at dække Danmarks gasforbrug med grøn gas.

Anlægget etableres i samarbejde med leverandørforeningen Trekantområdets forening for biomasseejere, og her ser man frem til den videre proces: 

- Et biogasanlæg i den størrelse vil uden tvivl være en fordel for såvel klimaet, miljøet og ikke mindst landbruget. Vi håber derfor, at Kolding Kommune vil se positivt på ansøgningen, så vi kan få sat spaden i jorden, siger Nis Hjort, formand for Trekantområdets forening for biomasseejere. 

Positive lokale effekter

Såfremt Nature Energys ansøgning om at etablere et biogasanlæg i Kolding Kommune godkendes, kan det få en række positive lokale effekter:

- Biogas har været et erklæret mål i Kolding Kommune i otte år, og nu får vi tal på alle gevinsterne. Det giver mange arbejdspladser lokalt, uden at genere landsbyerne og det er særdeles positivt for klimaregnskabet. Samtidig har Nature Energy taget ideerne fra dialogen med borgerne til sig, så de får ledt trafikken den rigtige vej, uden at genere livet i landsbyerne, siger borgmester Jørn Pedersen, Kolding Kommune.

Modelberegninger fra Damvad Analytics viser, at etableringen af biogasanlægget kan skabe mere end 220 job i anlægsperioden og en beskæftigelseseffekt på mere end 70 faste arbejdspladser, når det er i drift.

Samtidig vil behandlingen af ca. 450.000 ton organisk affald have en markant positiv effekt på udledningen af CO2.

 • Landmand blev kendt radiostemme

  En tilfældighed gjorde, at Peter Nielsen fra Vesthimmerland blev radiokanalen P4’s »gennemsnitsdansker«.

 • Husk bag-landet, Mette

 • Fokus på image og sammenhold i Kronjylland

  Formand Christian Jensen lagde stor vægt på landbrugets behov for image-pleje i sin beretning på Landboforeningen Kronjyllands generalforsamling.

 • BL-kritik af ny bekendtgørelse er hørt på Christiansborg

  Udvidelsen af KO-kravene for fuglebeskyttelse til også at omfatte områder uden for Natura 2000 i en ny bekendtgørelse, har i de seneste uger modtaget heftig kritik fra Bæredygtigt Landbrug. Liberal Alliances ordfører tager nu sagen op internt i regeringspartierne, fortæller han.

 • Efterspørgslen efter korn vil ingen ende tage

  Uge efter uge viser opgørelsen over eksporten af afgrøder ud af USA, at der er en glubende appetit efter korn. Men prisen for majs og afgrøder generelt set har lige nu lidt svært ved at holde fast i de prispositive takter, grundet profithjemtagning af de spekulative kapitalfonde.

 • Sojaskrå tæt på nyt stort og langsigtet købssignal

  I sidste uge var prisen for sojaskrå på afgrødebørsen i Chicago oppe og teste det vigtige modstandsniveau i opadgående retning ved 350 dollar pr. short ton. Testen er i første omgang blevet afvist, men som det fremgår nedenfor, så signalerer de tekniske indikatorer, at der fortsat er tiltagende styrketegn i opadgående retning, og at et brud i opadgående retning kan være nært forestående.

 • De globale fødevarepriser falder

  Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder

 • Hvedeprisen banker atter hovedet mod afgørende prisloft

  Fredag udkommer denne måneds USDA-rapport over den globale afgrødeforsyning. Forud for rapportens opgørelse er der overraskende styrke til europæisk hvedepris der lige nu banker mod et vigtigt modstandsniveau i opadgående retning.

 • Voldsomt skuffende aktivitet på eksportmarkedet for korn

  Den seneste opgørelse over handels­aktiviteten på eksportmarkedet viser en ekstremt skuffende handelsaktivitet med både majs og hvede hen over juledagene.

 • Hvedeprisen revancherer to ugers nedtur på to dage

  Det så ikke for godt ud for hvedeprisen da handlen for europæisk hvede blev skudt i gang i det nye år. Men de mere prisstærke takter har atter indfundet sig til trods for en stærk euro og skuffende franske eksporttal.