Vejrup Andel udvider silokapaciteten

Henning K. Andersen 09-07-2018 11:15:43
Fire nye siloer på et år sikrer Vejrup Andels Grovvareforning mulighed for stadig at kunne modtage medlemmernes korn.
Lige før den tidlige høst starter, har Vejrup Andels Grovvareforening (VAG) indviet endnu en etape af deres nye siloanlæg – silo 4 med en kapacitet på 5.000 tons.

 Dermed er kapaciteten udvidet med over 15 .000 tons indenfor det seneste år. Bevæggrunden for den massive udvidelse er ifølge uddeler Mogens Skovbo Hansen ganske enkel.

- Vi har tradition for at indveje meget korn, handle med korn og anvende korn i vores foderfabrik, og når vi så samtidigt kan sikre medlemmerne bedre resultater ved selv at opbevare kornet end ved at køre det væk i høst, ligger det egentlig lige for at investere i mere silokapacitet, siger Mogens Skovbo Hansen.

I runde tal indvejer VAG 33.000 tons korn og andre afgrøder årligt. Af dem kan man oplagre ca. 23.000 tons i egne lagre i Vejrup og Roust suppleret med andre lejede faciliteter i nærområdet.  Afgrøderne kommer dels fra foreningens egne medlemmer, dels fra eksterne leverandører i et ganske stort opland. På en god høstdag, når solen skinner, og der er lidt vind, modtager Vejrup Andel ca. 250 tons korn i timen, så da er der livlig trafik af traktorer og lastbiler i området omkring Roust.

Ikke stor – men stor nok
Med en omsætning på cirka 200 millioner, lidt under 200 andelshavere og 17 ansatte er Vejrup Andel ikke en af branchens store spilleren. Til gengæld har foreningen en bundsolid økonomi, hvilket ifølge Mogens Skovbo Hansen skyldes en kombination af loyale medlemmer, et dygtigt medarbejderteam, forsigtig omgang med medlemmernes penge og rettidig omhu. Det lyder måske som en lidt kedelig forretningsstrategi, men hvis man dykker lidt ned bag facaden på andelsforeningen, afsløres der en moderne virksomhed i vækst og med fokus på kundernes krav og behov. 

For eksempel er foderfabrikken i Roust, hvor det nye siloanlæg også er placeret, højt certificeret og kan dokumentere evnen til at producere rent foder af høj kvalitet, som det f.eks.er nødvendigt til smågrisefoder. I den forbindelse tror foreningen også, at det store siloanlæg vil vise sig at være en gevinst. 

- Det skulle ikke undre os, om der på et tidspunkt kommer et krav om, at korn ikke må opbevares, så fugle eller andre dyr kan få uhindret adgang til det, hvis vi vil beholde vores høje certificeringer. Med flere siloer behøver vi ikke sove uroligt ved den udsigt, mener Mogens Skovbo Hansen. 
Han afviser for øvrigt heller ikke, at silo 5 og 6 skyder op ved siden af de 4 første – men som vaskeægte jyde vil han godt lige se hvordan det hele udvikler sig først.

Lejlighed til at kigge indenfor
Indvielsen blev fejret ved et lille åbent hus, hvor andelshavere og venner af huset havde lejlighed til at gå en tur på gangbroen over de nye siloer og kigge indenfor i den nye store silo. Gennem en af sidelågerne var det nemlig muligt at kravle ind og se sig omkring. Det imponerede de fleste gæster, og det blev bekræftet, at der er et ganske udmærket ekko i en tom kornsilo.
 

 • - Dødsulykke må mane til ekstra opmærksomhed i landbruget

  Torsdag mistede en brandmand livet, da han var i færd med at slukke en markbrand ved Tåstrup sydvest for Aarhus.

 • Statistik: Rekordlavt niveau på vinterafgrøder

  Arealet i Danmark med vinterafgrøder er på det laveste niveau i dette århundrede, viser tal fra Danmarks Statistik.

 • Standardløsninger sænker ikke antibiotikaforbruget

  Hvis antibiotikaforbruget skal minimeres, så handler det om godt management, hvor smittepresset minimeres og sygdomme forebygges.

 • Prisen for foderbyg kan stige markant på europæisk tørke

  Afgrøderne i Europa er hårdt ramt af den tørre sommer. Det er ikke kun hveden der oplever svære vejrforhold i Europa, det samme gør sig gældende for foderbyg, der efter to års prishandel på et næsten historisk lavt niveau, nu er gået ind i en stigende pris­tendens.

 • Nu rykker såning og hvedekvalitet i USA

  Efter en mildest talt træg start på såningssæsonen for hvede i USA har vejret nu ændret sig i en mere positiv retning for de amerikanske hvedeproducenter. Det har resulteret i en overraskende fremgang i ikke kun såning af hvede, men også i den amerikanske hvedekvalitet.

 • Sojaskrå tæt på nyt stort og langsigtet købssignal

  I sidste uge var prisen for sojaskrå på afgrødebørsen i Chicago oppe og teste det vigtige modstandsniveau i opadgående retning ved 350 dollar pr. short ton. Testen er i første omgang blevet afvist, men som det fremgår nedenfor, så signalerer de tekniske indikatorer, at der fortsat er tiltagende styrketegn i opadgående retning, og at et brud i opadgående retning kan være nært forestående.

 • De globale fødevarepriser falder

  Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder

 • Hvedeprisen banker atter hovedet mod afgørende prisloft

  Fredag udkommer denne måneds USDA-rapport over den globale afgrødeforsyning. Forud for rapportens opgørelse er der overraskende styrke til europæisk hvedepris der lige nu banker mod et vigtigt modstandsniveau i opadgående retning.

 • Voldsomt skuffende aktivitet på eksportmarkedet for korn

  Den seneste opgørelse over handels­aktiviteten på eksportmarkedet viser en ekstremt skuffende handelsaktivitet med både majs og hvede hen over juledagene.

 • Hvedeprisen revancherer to ugers nedtur på to dage

  Det så ikke for godt ud for hvedeprisen da handlen for europæisk hvede blev skudt i gang i det nye år. Men de mere prisstærke takter har atter indfundet sig til trods for en stærk euro og skuffende franske eksporttal.

Digitale brochurer

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

– troværdig samarbejdspartner i mere end 30 år. Vores viden og vision er at give vore kunder den bedste rådgivning samt kvalitetsprodukter ud fra deres behov, således vi opnår værdiskabende løsninger i fællesskab i den moderne produktion, som landbruget er. Vores aktiviteter dækker over udvikling, produktion, rådgivning i reproduktion, salg og markedsføring. Se vores aktuelle tilbudskatalog ”Svin Maj/Juni” - med masser af gode og spændende tilbud.

Til den professionelle bruger ved stat, amt, kommuner, kirkegårde, industri, parker, boligselskaber, golfbaner, forlystelsesparker og landbrug. Alle vogne og tankvogne er varmgalvaniseret. Spar tid og penge med Solus professionelle produkter, der kan komme hvor store og tunge maskiner ikke kan. Dansk kvalitet, robust solidt dansk håndværk der er produceret i Danmark. Vi har det DU skal bruge!

Perstrup Beton Industri er en betonelementfabrik, der sammen med ØSB, Byggebjerg Beton, Svinninge Beton Industri og Abeo udgør virksomhederne i Industri Beton Holding A/S. Perstrup Beton Industri beskæftiger pt. ca. 100 medarbejdere. Virksomhederne i Industri Beton Holding A/S leverer alle slags betonelementtyper til renovering, ombygning eller til helt nye projekter til byggeriet. Vi tilbyder totalleverancer af komplette råhuse - inkl. projektering og montage. Yderligere producerer vi elementer til infrastruktur, tanke og landbrug.

Vækstaktuelt er vores landbrugsmagasin. I denne udgave kan du læse om præcisionsgødskning og mange andre spændende emner.

Se flere brochurer