Landmænd må i dialog med banken

Henning K. Andersen 09-07-2018 09:33:25
Det er vigtigt, at man tager fat i banken, når man skal danne sig et overblik over tørkens betydning, mener direktør i Sagro, Palle Høj. Arkivfoto.
Landmændene er presset både fysisk og psykisk af tørken, og det øger behovet for dialog med blandt andet bankerne.

Landmændene er presset på flere fronter af tørken. Dels er de voldsomt belastet af at holde gang i alle vandingsmaskiner – dels psykisk af, hvad vil den mindre avl betyde for økonomien.

Arbejdsbelastningen er enorm for de, der skal flytte vandingsanlæg døgnet rundt. Det kommer oven på sidste år 2017, hvor der stort ikke skulle flyttes et vandingsanlæg, og hvor det regnede hele sommeren og hele efteråret. Og sidst på efteråret og vinteren stod grundvandet så højt som aldrig før.

Markvanding har stor betydning for landbrugsproduktionen i store dele af Danmark. 17 pct. af landbrugsarealet i Danmark, svarende til at 465.000 ha kan markvandes. I de gamle Ribe og Ringkøbing amter, som Sagro dækker store dele af, kan dog godt 50 procent af land- brugsarealet markvandes.

- Markvanding sikrer højere udbytter og er væsentlig for kvaliteten af f.eks. kartofler og for at sikre tilstrækkeligt med grovfoder i kvægbruget, udtaler Sagro-direktør Palle Høj.

Det varierer derfor rigtig meget fra bedrift til bedrift, hvor hårdt den enkelte er ramt økonomisk.

I august og september, når kornhøsten er i hus, kan vi i Sagro lave de første beregninger på, hvordan det ser ud for den enkelte. Herefter kan budgettet for 2018 justeres, samtidig med at der ses på budgettet for 2019. 

- Det vil være rigtig godt selv at tage fat i det og lægge frem for banken, hvad det betyder for kassekreditten det kommende år. For bankerne kigger også ind i det, når de er tilbage igen efter ferien. Vi mærkede allerede inden ferien, at de er tæt på de kunder, der er presset, og der kan meget nemt komme en meget hurtig og kraftig reaktion i forhold til den enkelte, siger Palle Høj.

Derfor sender han en kraftig opfordring til at tage fat i den økonomiske udfordring i forhold til banken, så snart man kan sætte realistiske tal på, hvor stor udbyttenedgangen er på den enkelte bedrift. En god tæt dialog er også her en fordel.
 

 • - Dødsulykke må mane til ekstra opmærksomhed i landbruget

  Torsdag mistede en brandmand livet, da han var i færd med at slukke en markbrand ved Tåstrup sydvest for Aarhus.

 • Statistik: Rekordlavt niveau på vinterafgrøder

  Arealet i Danmark med vinterafgrøder er på det laveste niveau i dette århundrede, viser tal fra Danmarks Statistik.

 • Standardløsninger sænker ikke antibiotikaforbruget

  Hvis antibiotikaforbruget skal minimeres, så handler det om godt management, hvor smittepresset minimeres og sygdomme forebygges.

 • Prisen for foderbyg kan stige markant på europæisk tørke

  Afgrøderne i Europa er hårdt ramt af den tørre sommer. Det er ikke kun hveden der oplever svære vejrforhold i Europa, det samme gør sig gældende for foderbyg, der efter to års prishandel på et næsten historisk lavt niveau, nu er gået ind i en stigende pris­tendens.

 • Nu rykker såning og hvedekvalitet i USA

  Efter en mildest talt træg start på såningssæsonen for hvede i USA har vejret nu ændret sig i en mere positiv retning for de amerikanske hvedeproducenter. Det har resulteret i en overraskende fremgang i ikke kun såning af hvede, men også i den amerikanske hvedekvalitet.

 • Sojaskrå tæt på nyt stort og langsigtet købssignal

  I sidste uge var prisen for sojaskrå på afgrødebørsen i Chicago oppe og teste det vigtige modstandsniveau i opadgående retning ved 350 dollar pr. short ton. Testen er i første omgang blevet afvist, men som det fremgår nedenfor, så signalerer de tekniske indikatorer, at der fortsat er tiltagende styrketegn i opadgående retning, og at et brud i opadgående retning kan være nært forestående.

 • De globale fødevarepriser falder

  Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder

 • Hvedeprisen banker atter hovedet mod afgørende prisloft

  Fredag udkommer denne måneds USDA-rapport over den globale afgrødeforsyning. Forud for rapportens opgørelse er der overraskende styrke til europæisk hvedepris der lige nu banker mod et vigtigt modstandsniveau i opadgående retning.

 • Voldsomt skuffende aktivitet på eksportmarkedet for korn

  Den seneste opgørelse over handels­aktiviteten på eksportmarkedet viser en ekstremt skuffende handelsaktivitet med både majs og hvede hen over juledagene.

 • Hvedeprisen revancherer to ugers nedtur på to dage

  Det så ikke for godt ud for hvedeprisen da handlen for europæisk hvede blev skudt i gang i det nye år. Men de mere prisstærke takter har atter indfundet sig til trods for en stærk euro og skuffende franske eksporttal.

Digitale brochurer

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

– troværdig samarbejdspartner i mere end 30 år. Vores viden og vision er at give vore kunder den bedste rådgivning samt kvalitetsprodukter ud fra deres behov, således vi opnår værdiskabende løsninger i fællesskab i den moderne produktion, som landbruget er. Vores aktiviteter dækker over udvikling, produktion, rådgivning i reproduktion, salg og markedsføring. Se vores aktuelle tilbudskatalog ”Svin Maj/Juni” - med masser af gode og spændende tilbud.

Til den professionelle bruger ved stat, amt, kommuner, kirkegårde, industri, parker, boligselskaber, golfbaner, forlystelsesparker og landbrug. Alle vogne og tankvogne er varmgalvaniseret. Spar tid og penge med Solus professionelle produkter, der kan komme hvor store og tunge maskiner ikke kan. Dansk kvalitet, robust solidt dansk håndværk der er produceret i Danmark. Vi har det DU skal bruge!

Perstrup Beton Industri er en betonelementfabrik, der sammen med ØSB, Byggebjerg Beton, Svinninge Beton Industri og Abeo udgør virksomhederne i Industri Beton Holding A/S. Perstrup Beton Industri beskæftiger pt. ca. 100 medarbejdere. Virksomhederne i Industri Beton Holding A/S leverer alle slags betonelementtyper til renovering, ombygning eller til helt nye projekter til byggeriet. Vi tilbyder totalleverancer af komplette råhuse - inkl. projektering og montage. Yderligere producerer vi elementer til infrastruktur, tanke og landbrug.

Vækstaktuelt er vores landbrugsmagasin. I denne udgave kan du læse om præcisionsgødskning og mange andre spændende emner.

Se flere brochurer