Holdbare græsmarker og urterige græsfrøblandinger

Keld Jakobsen 08-01-2018 08:00:08
Alle græsarter i RoBusta blandinger er valgt med det formål at de giver et højt udbytte i foråret, lyder budskabet fra RB Farm Supply, der er blandt udstillerne på NutriFair

Landmænd er mere og mere interesseret i græsfrøblandinger som giver holdbare græsmarker i 4 - 5 år og giver grovfoder af høj kvalitet. Man har nemlig aldrig nok af god kvalitet græsensilage! I udlandet vurderes græsarter på Totaludbytte og udbyttet i foråret.  Totaludbyttet er for os ikke så relevant, siger Ron Bon, indehaver af RB FarmSupply.  

Store mængde græs produceret i efteråret bidrager ikke til markens økonomi. Ofte har dette græs faktisk en negativ værdi og foræres væk eller bliver afgræsset af får, men man har aldrig nok af god kvalitet forårsgræs!  Derfor skifter vi i år en rigtig god sort ’Arsenal’ delvist ud i vores græsfrøblandinger med supersort ARELIO.  Arelio er en topsort  for græsvækst i foråret.  RoBusta blandinger produceres i øvrigt i Danmark.  

- Vi vælger bevidst de mest holdbare sorter i vores blandinger, og jeg kan godt lide at have 12-18 procent Thimote med i vores RoBusta blandinger, siger Ron Bon, der tilføjer, at denne græsart har en god smag og en god foderværdi, desuden er den meget slidstærk. 

Til gengæld bruger vi kun en begrænset andel  Rajsvingel,  da vores erfaring er at dette græs bliver hurtigt for groft, og så falder fordøjeligheden markant. Kvægavlere som har brugt de sidste par år græsfrøblandinger med en høj andel rajsvingel kontakter os, da de leder efter græsfrø med en bedre fordøjelighed og bedre sukkerindhold.  

Salatbuffeten er en serie frøblandinger til græsmarker i omdrift, som er holdbart i minimum 5 år.  Til det formål tilbyder RB FarmSupply helt nye blandinger på det danske marked under navnet ”Pure Graze” - salatbuffet-blandinger indeholder en balanceret blanding af 6 græsarter, 8 kløverarter og 8 urter. 

Grundet denne unikke sammensætning kræver salatbuffeten ingen kunstgødning.  2 - 3 gange gylle er nok til at forsyne salatbuffeten med de nødvendige næringsstoffer. Diversiteten af planter i salatbuffet-blandinger supplerer hinanden i deres tilvækst. Udover et højt udbytte bliver der også produceret meget mere rodmateriale, og dette er grunden til at der oplagres mere organisk materiale i jorden. Mere organisk materiale sørger for mere mikroliv i jorden og hermed omsætning af (mikro-) mineraler. 

Idet salatbuffet-blandinger indeholder en del planter med dybe rødder resulterer dette, sammen med øget mikroliv i jorden, i mere tørkeresistente marker og mindre  udvaskning af næringsstoffer.    

For 2018 kan  RB FarmSupply tilbyde mange blandinger til det danske marked - Mere info fås på Nutrifair standnummer 1222 hos RB FarmSupply,

 • Droner kan levere rovmider med præcision

  Perspektiverne med hyperspektrale kameraer, der kan se meget mere end det menneskelige øje, er enorme. Præcisionskortlægning og præcisionsbehandling på planteniveau er nu en mulighed.

 • Forskere afviser at være blevet presset til at skyde DN-analyse ned

  Vi har ikke ændret holdning, lyder det fra seniorrådgiver Gitte Blicher-Mathiesen fra Aarhus Universitet. Hun og hendes forskerkolleger er blevet kritiseret for at tilgodese universitetsledelsen og regeringen i sag om beregninger bag Landbrugspakken. Men hun kalder kritikken for helt uhørt.

 • Frøet holder ploven inde i varmen

  I en absolut kynisk og ganske objektiv analyse af omkostningsstrukturen ved pløjning og pløjefri dyrkning viser der sig først markante besparelser, når der praktiseres direkte såning. 33 procent pløjefrit er lige så dyrt som et pløjesystem.

 • Esben Lunde Larsen: Historisk stor udlægning af urørt skov giver naturen førsteprioritet

  Regeringen og Dansk Folkeparti offentliggør i dag, hvor danskerne fremover får mere urørt skov og anden biodiversitetsskov. Samlet set får naturen førsteprioritet i et område, der svarer til fire gange Gribskov.

 • Rapsprisen forsøger at finde en ny bund

  Man kan efterhånden tale om et decideret nedbrud i den europæiske rapspris, der siden november måned har været inde i det, der nærmest kan betegnes som frit fald. Lige nu forsøger rapsprisen dog på at finde sig en ny bund.

 • Masser af korn på verdensmarkedet

  Som beskrevet i går var der tale om en overraskende nedskrivning af den amerikanske sojaproduktion, hvilket giver lidt tiltrængt prisstøtte til de olierelaterede afgrøder. Derimod viste månedsrapporten fra USDA en overraskende god forsyningssituation for korn.

 • De globale fødevarepriser falder

  Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder

 • Hvedeprisen banker atter hovedet mod afgørende prisloft

  Fredag udkommer denne måneds USDA-rapport over den globale afgrødeforsyning. Forud for rapportens opgørelse er der overraskende styrke til europæisk hvedepris der lige nu banker mod et vigtigt modstandsniveau i opadgående retning.

 • Voldsomt skuffende aktivitet på eksportmarkedet for korn

  Den seneste opgørelse over handels­aktiviteten på eksportmarkedet viser en ekstremt skuffende handelsaktivitet med både majs og hvede hen over juledagene.

 • Hvedeprisen revancherer to ugers nedtur på to dage

  Det så ikke for godt ud for hvedeprisen da handlen for europæisk hvede blev skudt i gang i det nye år. Men de mere prisstærke takter har atter indfundet sig til trods for en stærk euro og skuffende franske eksporttal.