Elever laver alternativ brandsikring

Leif Christensen 01-08-2018 08:00:51
Kristian Skærbæk og Mads Bøndergaard har lavet en alternativ løsning til en hurtig løsning, hvis det skulle brænde.
Kristian Skærbæk og Mads Bøndergaard er gået forrest i kampen mod brand – 3000 liter vand i fronttanken

 Naturen er alarmerende tør i øjeblikket, hvor regn er noget, man stort set kun kan drømme om.

De tørre omgivelser giver travlhed hos brandfolkene i form af adskillige mark- og maskinbrande, men to unge elever hos maskinstationen Brdr. Rasmussen A/S i Kibæk forsøger at gøre brandfolkene arbejdsløse.

18-årige Kristian Skærbæk og 19-årige Mads Bøndergaard har etableret en alternativ brandslukningsenhed på maskinstationens minibigpresser, der kører med snitter.

På markerne er der sten, og det kan hurtigt give en gnist, og det kan være nok til at antænde maskine eller mark, men så er hjælpen tæt på. Der ligger 3000 liter vand i beholderen forrest på traktoren, og drengenes opfindelse betyder, at det hurtigt kan ændres til slukningsvand.
Dermed kan ilden hurtigt slukkes, og maskinen kan fortsætte sit travle virke – når beholderen er fyldt op igen.

Anbefaler elever

Medindehaver af maskinstationen, Mads Rasmussen, roser de to elevers indsats:

- De frygter, der kan udbryde brand, så det er virkelig respekt for, at det kan ske i den her helt ekstreme tørke, siger Mads Rasmussen til Landbrug Syd.

Han roser initiativet med beholderen og opbygningen, hvor Kristian Skærbæk og Mads Bøndergaard har gået og puslet med det i fritiden.

- Vi har faktisk hele tiden elever, og det kan jeg godt anbefale, og de går godt i spænd med vores andre medarbejdere i alle aldre. Vi tager dem faktisk gerne allerede som 16-årig, så vi har mulighed for at præge dem, fortæller Mads Rasmussen.

25 kanoner i gang

Kristian Skærbæk er ham, der kører sættet og gerne vil holde det i gang uden brande. Han stammer fra Kibæk, hvor hans forældre driver landbrug. Kristian Skærbæk er landbrugselev og kommer fra Bygholm Landbrugsskole.

Mads Bøndergaard, der kommer fra Skarrild, er maskinførerelev og har gået i skole i Beder. Hans hobby er også landbrug og maskiner. Han har nogle mindre stykker jord, som han dyrker og passer med nogle ældre maskiner.

Brdr. Rasmussen A/S prøver i øvrigt også at få vand ud på markerne ved hjælp af vandingskanoner:

- Vi har haft op til 25 kanoner i gang, fortæller Mads Rasmussen.

Firmaet, der beskæftiger en halv snes medarbejdere, dyrker også kartofler på ca. 230 hektar.

 

 • Agromek har næsten fyldte haller

  Blandt udstillerne på Agromek 2018 vil både være helt nye som Sip fra Slovenien og meget erfarne som danske BM Silo.

 • Fodring med reduceret grovfodermængde

  Mange mælkeproducenter står i en situation, hvor de enten allerede er i gang eller skal til at fodre med en lavere grovfodermængde og en reduceret fordøjelighed. En konsulent giver her et bud på, hvordan det kan løses.

 • Effekten af ammoniakbehandlet halm er lav og dyr

  Sommerens tørke har i år givet grønt lys til at ammoniakbehandle halm, men det skal gøres med omtanke, da den tørre halm i forvejen har en højere foderværdi. Samtidig er effekten af at ammoniakbehandle meget tør halm lavere end halm fra et »normalt« år.

 • Det ser godt ud for amerikansk korn

  Hvede og majs står godt i USA. Afgrødesituationen i USA er dermed den modsatte af her i Nordeuropa. Derfor er der en god grund til, at de amerikanske afgrødepriser fortsat er forholdsvis lave set i forhold til de europæiske afgrødepriser.

 • Nu rykker såning og hvedekvalitet i USA

  Efter en mildest talt træg start på såningssæsonen for hvede i USA har vejret nu ændret sig i en mere positiv retning for de amerikanske hvedeproducenter. Det har resulteret i en overraskende fremgang i ikke kun såning af hvede, men også i den amerikanske hvedekvalitet.

 • Sojaskrå tæt på nyt stort og langsigtet købssignal

  I sidste uge var prisen for sojaskrå på afgrødebørsen i Chicago oppe og teste det vigtige modstandsniveau i opadgående retning ved 350 dollar pr. short ton. Testen er i første omgang blevet afvist, men som det fremgår nedenfor, så signalerer de tekniske indikatorer, at der fortsat er tiltagende styrketegn i opadgående retning, og at et brud i opadgående retning kan være nært forestående.

 • De globale fødevarepriser falder

  Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder

 • Hvedeprisen banker atter hovedet mod afgørende prisloft

  Fredag udkommer denne måneds USDA-rapport over den globale afgrødeforsyning. Forud for rapportens opgørelse er der overraskende styrke til europæisk hvedepris der lige nu banker mod et vigtigt modstandsniveau i opadgående retning.

 • Voldsomt skuffende aktivitet på eksportmarkedet for korn

  Den seneste opgørelse over handels­aktiviteten på eksportmarkedet viser en ekstremt skuffende handelsaktivitet med både majs og hvede hen over juledagene.

 • Hvedeprisen revancherer to ugers nedtur på to dage

  Det så ikke for godt ud for hvedeprisen da handlen for europæisk hvede blev skudt i gang i det nye år. Men de mere prisstærke takter har atter indfundet sig til trods for en stærk euro og skuffende franske eksporttal.

Digitale brochurer

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

- DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL DYRENE – Problemer med Biofilm og Bakterier i dyrenes drikkevandssystemer? Waterclean ApS er eneforhandler af det dansk producerede DCW Elektrolyseanlæg til produktion af det miljøvenlige desinfektionsmiddel NEUTHOX - også kaldet ECAvand, som tilsættes dyrenes drikkesystemer, og som er helt ufarligt for dyr og mennesker. Waterclean ApS har mere end 30 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning – Ét telefonopkald eller besøg koster ikke noget, men giver bedre vished!

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

– troværdig samarbejdspartner i mere end 30 år. Vores viden og vision er at give vore kunder den bedste rådgivning samt kvalitetsprodukter ud fra deres behov, således vi opnår værdiskabende løsninger i fællesskab i den moderne produktion, som landbruget er. Vores aktiviteter dækker over udvikling, produktion, rådgivning i reproduktion, salg og markedsføring. Se vores aktuelle tilbudskatalog ”Svin Maj/Juni” - med masser af gode og spændende tilbud.

Til den professionelle bruger ved stat, amt, kommuner, kirkegårde, industri, parker, boligselskaber, golfbaner, forlystelsesparker og landbrug. Alle vogne og tankvogne er varmgalvaniseret. Spar tid og penge med Solus professionelle produkter, der kan komme hvor store og tunge maskiner ikke kan. Dansk kvalitet, robust solidt dansk håndværk der er produceret i Danmark. Vi har det DU skal bruge!

Se flere brochurer