L&F bør hjælpe med retssagen

Per Jørgensen 06-03-2018 22:00:33
- Det vil være et tydeligt, konkret og kontant bidrag til retssagen, og dermed vil Landbrug & Fødevarer vise os alle, at de mener det alvorligt med at støtte moralsk og fagligt. Selvfølgelig skal landbruget stå sammen om det, der er kaldt århundredets retssag for erhvervet, sagde Mogens Dall.
Formand for LandboSyd, Mogens Dall, foreslår, at L&F danner et team af eksperter, som kan bidrage med viden og bistand til vandplan-retssagen.

Landbruget skal stå sammen om vandplanretssagen, som Bæredygtigt Landbrug fører ved Vestre Landsret her til maj.

Det sagde formand for LandboSyd, Mogens Dall tirsdag på generalforsamlingen i Gråsten.

Han foreslog helt konkret, at Landbrug & Fødevarer danner en gruppe af navngivne eksperter fra SEGES samt juridiske rådgivere og stiller dette team kvit og frit til rådighed for Bæredygtigt Landbrug forud for og under retssagen:

- Det vil være et tydeligt, konkret og kontant bidrag til retssagen, og dermed vil Landbrug & Fødevarer vise os alle, at de mener det alvorligt med at støtte moralsk og fagligt. Selvfølgelig skal landbruget stå sammen om det, der er kaldt århundredets retssag for erhvervet, sagde Mogens Dall.

Streger på kortet

Han fortalte, at landbruget i stigende omfang oplever, at jord bliver udpeget af myndighederne – ofte uden at landmænd overhovedet er orienterede.

- Stregerne på kort – tegnet ved skrivebordene i kommunerne og i forskellige styrelser, kan være afgørende for, om landmænd kan fortsætte med at udvikle deres ejendomme, sagde formand for LandboSyd, Mogens Dall.

- Det er urimeligt, at landmænd bliver bragt i den situation og giver mange søvnløse nætter. For kort og streger forsvinder jo ikke, og dermed har jorden en gang for alle fået en status, som forringer værdien og kan betyde, at landmanden ikke har mulighed for at udvide eller sælge sin produktion og følge med udviklingen, sagde Mogens Dall.

Kassø-helhedsplan spøger

Han nævnte et eksempel med landmænd i Sønderborg kommune, som har fået jord udpeget i forbindelse med kommunens planer om pesticidfrie områder ved drikkevandsboringer. Et andet eksempel er Aabenraa kommunes helhedsplan for naturen i Kassø-området:

- Der er usikkerhed om, hvad det betyder for landbrug i området, og det er urimeligt. Landmænd frygter, at deres ejendomme mister værdi eller bliver usælgelige. Derfor er det afgørende nødvendigt, at vi får skabt tryghed, og det vil vi fra LandboSyds side arbejde hårdt for, sagde Mogens Dall.

Han nævnte også sagen om Tinglev Mose, hvor Landbrug & Fødevarer på opfordring fra bl.a. LandboSyd nu fører en principsag om hævet vandstand uden for et vådområdeprojekt. Sagen kører på nittende år uden afklaring, og det skaber usikkerhed.

Coop-sag gav genlyd

Mogens Dall kunne se tilbage på et begivenhedsrigt år, hvor LandboSyd ikke alene solgt rådgivningscenteret og flyttede i lejede lokaler ved den sønderjyske motorvejr, men også rejste en række politiske sager. Det gav således genlyd, da en samlet bestyrelse i LandboSyd fik støtte fra 26 lokale sønderjyske Coop-forretninger i en skarp kritik af Coops øko-kampagne. Coop trak siden kampagnen tilbage.

På generalforsamlingen understregede Mogens Dall desuden, at der fortsat er brug for en intensiv indsats for at holde vildsvin og Afrikansk Svinepest ude af landet.

- Vi lever i grænselandet og frygter, at sygdommen bliver slæbt ind i Danmark. Et udbrud koster milliarder af kroner og vil ramme svineproduktionen hårdt, sagde Mogens Dall.

 • Landmand blev kendt radiostemme

  En tilfældighed gjorde, at Peter Nielsen fra Vesthimmerland blev radiokanalen P4’s »gennemsnitsdansker«.

 • Husk bag-landet, Mette

 • Fokus på image og sammenhold i Kronjylland

  Formand Christian Jensen lagde stor vægt på landbrugets behov for image-pleje i sin beretning på Landboforeningen Kronjyllands generalforsamling.

 • BL-kritik af ny bekendtgørelse er hørt på Christiansborg

  Udvidelsen af KO-kravene for fuglebeskyttelse til også at omfatte områder uden for Natura 2000 i en ny bekendtgørelse, har i de seneste uger modtaget heftig kritik fra Bæredygtigt Landbrug. Liberal Alliances ordfører tager nu sagen op internt i regeringspartierne, fortæller han.

 • Efterspørgslen efter korn vil ingen ende tage

  Uge efter uge viser opgørelsen over eksporten af afgrøder ud af USA, at der er en glubende appetit efter korn. Men prisen for majs og afgrøder generelt set har lige nu lidt svært ved at holde fast i de prispositive takter, grundet profithjemtagning af de spekulative kapitalfonde.

 • Sojaskrå tæt på nyt stort og langsigtet købssignal

  I sidste uge var prisen for sojaskrå på afgrødebørsen i Chicago oppe og teste det vigtige modstandsniveau i opadgående retning ved 350 dollar pr. short ton. Testen er i første omgang blevet afvist, men som det fremgår nedenfor, så signalerer de tekniske indikatorer, at der fortsat er tiltagende styrketegn i opadgående retning, og at et brud i opadgående retning kan være nært forestående.

 • De globale fødevarepriser falder

  Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder

 • Hvedeprisen banker atter hovedet mod afgørende prisloft

  Fredag udkommer denne måneds USDA-rapport over den globale afgrødeforsyning. Forud for rapportens opgørelse er der overraskende styrke til europæisk hvedepris der lige nu banker mod et vigtigt modstandsniveau i opadgående retning.

 • Voldsomt skuffende aktivitet på eksportmarkedet for korn

  Den seneste opgørelse over handels­aktiviteten på eksportmarkedet viser en ekstremt skuffende handelsaktivitet med både majs og hvede hen over juledagene.

 • Hvedeprisen revancherer to ugers nedtur på to dage

  Det så ikke for godt ud for hvedeprisen da handlen for europæisk hvede blev skudt i gang i det nye år. Men de mere prisstærke takter har atter indfundet sig til trods for en stærk euro og skuffende franske eksporttal.