L&F bør hjælpe med retssagen

Per Jørgensen 06-03-2018 22:00:33
- Det vil være et tydeligt, konkret og kontant bidrag til retssagen, og dermed vil Landbrug & Fødevarer vise os alle, at de mener det alvorligt med at støtte moralsk og fagligt. Selvfølgelig skal landbruget stå sammen om det, der er kaldt århundredets retssag for erhvervet, sagde Mogens Dall.
Formand for LandboSyd, Mogens Dall, foreslår, at L&F danner et team af eksperter, som kan bidrage med viden og bistand til vandplan-retssagen.

Landbruget skal stå sammen om vandplanretssagen, som Bæredygtigt Landbrug fører ved Vestre Landsret her til maj.

Det sagde formand for LandboSyd, Mogens Dall tirsdag på generalforsamlingen i Gråsten.

Han foreslog helt konkret, at Landbrug & Fødevarer danner en gruppe af navngivne eksperter fra SEGES samt juridiske rådgivere og stiller dette team kvit og frit til rådighed for Bæredygtigt Landbrug forud for og under retssagen:

- Det vil være et tydeligt, konkret og kontant bidrag til retssagen, og dermed vil Landbrug & Fødevarer vise os alle, at de mener det alvorligt med at støtte moralsk og fagligt. Selvfølgelig skal landbruget stå sammen om det, der er kaldt århundredets retssag for erhvervet, sagde Mogens Dall.

Streger på kortet

Han fortalte, at landbruget i stigende omfang oplever, at jord bliver udpeget af myndighederne – ofte uden at landmænd overhovedet er orienterede.

- Stregerne på kort – tegnet ved skrivebordene i kommunerne og i forskellige styrelser, kan være afgørende for, om landmænd kan fortsætte med at udvikle deres ejendomme, sagde formand for LandboSyd, Mogens Dall.

- Det er urimeligt, at landmænd bliver bragt i den situation og giver mange søvnløse nætter. For kort og streger forsvinder jo ikke, og dermed har jorden en gang for alle fået en status, som forringer værdien og kan betyde, at landmanden ikke har mulighed for at udvide eller sælge sin produktion og følge med udviklingen, sagde Mogens Dall.

Kassø-helhedsplan spøger

Han nævnte et eksempel med landmænd i Sønderborg kommune, som har fået jord udpeget i forbindelse med kommunens planer om pesticidfrie områder ved drikkevandsboringer. Et andet eksempel er Aabenraa kommunes helhedsplan for naturen i Kassø-området:

- Der er usikkerhed om, hvad det betyder for landbrug i området, og det er urimeligt. Landmænd frygter, at deres ejendomme mister værdi eller bliver usælgelige. Derfor er det afgørende nødvendigt, at vi får skabt tryghed, og det vil vi fra LandboSyds side arbejde hårdt for, sagde Mogens Dall.

Han nævnte også sagen om Tinglev Mose, hvor Landbrug & Fødevarer på opfordring fra bl.a. LandboSyd nu fører en principsag om hævet vandstand uden for et vådområdeprojekt. Sagen kører på nittende år uden afklaring, og det skaber usikkerhed.

Coop-sag gav genlyd

Mogens Dall kunne se tilbage på et begivenhedsrigt år, hvor LandboSyd ikke alene solgt rådgivningscenteret og flyttede i lejede lokaler ved den sønderjyske motorvejr, men også rejste en række politiske sager. Det gav således genlyd, da en samlet bestyrelse i LandboSyd fik støtte fra 26 lokale sønderjyske Coop-forretninger i en skarp kritik af Coops øko-kampagne. Coop trak siden kampagnen tilbage.

På generalforsamlingen understregede Mogens Dall desuden, at der fortsat er brug for en intensiv indsats for at holde vildsvin og Afrikansk Svinepest ude af landet.

- Vi lever i grænselandet og frygter, at sygdommen bliver slæbt ind i Danmark. Et udbrud koster milliarder af kroner og vil ramme svineproduktionen hårdt, sagde Mogens Dall.

 • Nu er der plantet læhegn uden tilskud i Vendsyssel

  Hjørring Læplantningslaug har gennemført en kollektiv læplantning i den vestlige del af Hjørring kommune – uden tilskud. Næste år kommer samme mulighed for lodsejere i den østlige del af kommunen.

 • Kommune jubler over hurtige til husdyrgodkendelser

  Vejen Kommune er rigtig godt tilfreds med, at den igen en af landets fem hurtigste sagsbehandlingstider på husdyrgodkendelser.

 • Trump blæser handelskrigen på afgrøder i gang på ny

  Netop som der var faldet lidt ro på råvare- og især afgrødemarkederne og netop som Kina havde været på besøg i USA for at stoppe handelskrigen mellem de to lande, så puster Trump sig endnu en gang op og truer med ekstra straftold på kinesiske varer. Det giver på ny afgrødepriserne et drag over nakken.

 • Socialdemokraterne er indstillet på forhandlinger om at lempe ammoniakreglerne

  Såvel Venstre og Dansk Folkeparti som Socialdemokratiet vil have forhandlinger i gang straks efter sommerferien.

 • Nu rykker såning og hvedekvalitet i USA

  Efter en mildest talt træg start på såningssæsonen for hvede i USA har vejret nu ændret sig i en mere positiv retning for de amerikanske hvedeproducenter. Det har resulteret i en overraskende fremgang i ikke kun såning af hvede, men også i den amerikanske hvedekvalitet.

 • Sojaskrå tæt på nyt stort og langsigtet købssignal

  I sidste uge var prisen for sojaskrå på afgrødebørsen i Chicago oppe og teste det vigtige modstandsniveau i opadgående retning ved 350 dollar pr. short ton. Testen er i første omgang blevet afvist, men som det fremgår nedenfor, så signalerer de tekniske indikatorer, at der fortsat er tiltagende styrketegn i opadgående retning, og at et brud i opadgående retning kan være nært forestående.

 • De globale fødevarepriser falder

  Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder

 • Hvedeprisen banker atter hovedet mod afgørende prisloft

  Fredag udkommer denne måneds USDA-rapport over den globale afgrødeforsyning. Forud for rapportens opgørelse er der overraskende styrke til europæisk hvedepris der lige nu banker mod et vigtigt modstandsniveau i opadgående retning.

 • Voldsomt skuffende aktivitet på eksportmarkedet for korn

  Den seneste opgørelse over handels­aktiviteten på eksportmarkedet viser en ekstremt skuffende handelsaktivitet med både majs og hvede hen over juledagene.

 • Hvedeprisen revancherer to ugers nedtur på to dage

  Det så ikke for godt ud for hvedeprisen da handlen for europæisk hvede blev skudt i gang i det nye år. Men de mere prisstærke takter har atter indfundet sig til trods for en stærk euro og skuffende franske eksporttal.

Digitale brochurer

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

– troværdig samarbejdspartner i mere end 30 år. Vores viden og vision er at give vore kunder den bedste rådgivning samt kvalitetsprodukter ud fra deres behov, således vi opnår værdiskabende løsninger i fællesskab i den moderne produktion, som landbruget er. Vores aktiviteter dækker over udvikling, produktion, rådgivning i reproduktion, salg og markedsføring. Se vores aktuelle tilbudskatalog ”Svin Maj/Juni” - med masser af gode og spændende tilbud.

Til den professionelle bruger ved stat, amt, kommuner, kirkegårde, industri, parker, boligselskaber, golfbaner, forlystelsesparker og landbrug. Alle vogne og tankvogne er varmgalvaniseret. Spar tid og penge med Solus professionelle produkter, der kan komme hvor store og tunge maskiner ikke kan. Dansk kvalitet, robust solidt dansk håndværk der er produceret i Danmark. Vi har det DU skal bruge!

Perstrup Beton Industri er en betonelementfabrik, der sammen med ØSB, Byggebjerg Beton, Svinninge Beton Industri og Abeo udgør virksomhederne i Industri Beton Holding A/S. Perstrup Beton Industri beskæftiger pt. ca. 100 medarbejdere. Virksomhederne i Industri Beton Holding A/S leverer alle slags betonelementtyper til renovering, ombygning eller til helt nye projekter til byggeriet. Vi tilbyder totalleverancer af komplette råhuse - inkl. projektering og montage. Yderligere producerer vi elementer til infrastruktur, tanke og landbrug.

Vækstaktuelt er vores landbrugsmagasin. I denne udgave kan du læse om præcisionsgødskning og mange andre spændende emner.

Se flere brochurer