Tag ansvar i tørken

John Ankersen 30-07-2018 08:00:15
Flemming Fuglede.
Tørken rammer både konventionelle og økologiske landmænd hårdt. Det er nu, der skal handles – så fødevareerhvervet sikres både på den korte bane og på længere sigt, mener formanden for Landsforeningen Bæredygtigt Landbrug Flemming Fuglede Jørgensen, som kommentar til de forslag, der allerede nu ligger på bordet. Bæredygtigt Landbrug fremsætter fire konkrete forslag.

- Det er positivt politikerne foretager sig noget, men de er desværre havnet i en gang økologisk symbolpolitik voldført af Landbrug & Fødevarer. Der skal anderledes effektive midler til, siger Flemming Fuglede Jørgensen, fra Landsforeningen Bæredygtigt Landbrug.

Bæredygtigt Landbrug fremsætter derfor følgende fire forslag:

1. Den skat og de afgifter landbruget har betalt, inden der er tjent en krone, skal tilbagebetales for 2018 og fjernes fremadrettet, således at landbruget bliver beskattet som andre erhverv efter pengene er tjent.

2. Fremadrettet skal der gives bedre mulighed for den mere dyrkningssikre vintersæd – dvs. giv landmanden mulighed for at erstatte alle slags efterafgrøder med tidligt sået vintersæd og dermed vintergrønne marker, der opsamler den samme mængde næringsstoffer. Dyrkningssikkerheden er i ekstreme vejrsituationer altafgørende og skal fremmes.

3. EUs søjle 2 midler, der er taget af landbrugspuljen, skal øjeblikkeligt tilbageføres. Erhvervet skal ikke pålægges at betale luftige projekter uden landbrugsfaglig værdi.

4. Sluttelig kan erhvervet hjælpe sig selv ved, at de landbrugsejede andelsselskaber stopper med at sende milliarder af kroner ud af landet til langsigtede investeringer. Andelsselskaberne skal i stedet arbejde for deres ejere og udbetale maksimalt til landmændene.

-  De forslag vil være både en her og nu støtte til, og en mere langsigtet investering i, vores fødevareerhverv,” lyder det fra formanden for Bæredygtigt Landbrug.

Netop nu rammes både konventionelle og økologiske kvægproducenter af mangel på græs og grovfoder. Det forslag, der er fremme rammer konventionelle landmænd hårdt, idet økologerne efter forslaget også kan gøre indhug i det konventionelle foder, der allerede er for lidt af.

-  Den samlede foderpulje vil derimod blive større, hvis man i denne situation ikke anvendte grovfoder til brændsel eller i biogasanlæg – så dette kan anvendes til dyrefoder. Det bør politikerne sikre, siger Flemming Fuglede og understreger:

Det batter hverken at udskyde skat, moms eller andre eller at dele ud af manglen på foder afgifter for at afhjælpe tørkesituationen. Der må anderledes handling til.

 

 • Agromek har næsten fyldte haller

  Blandt udstillerne på Agromek 2018 vil både være helt nye som Sip fra Slovenien og meget erfarne som danske BM Silo.

 • Fodring med reduceret grovfodermængde

  Mange mælkeproducenter står i en situation, hvor de enten allerede er i gang eller skal til at fodre med en lavere grovfodermængde og en reduceret fordøjelighed. En konsulent giver her et bud på, hvordan det kan løses.

 • Effekten af ammoniakbehandlet halm er lav og dyr

  Sommerens tørke har i år givet grønt lys til at ammoniakbehandle halm, men det skal gøres med omtanke, da den tørre halm i forvejen har en højere foderværdi. Samtidig er effekten af at ammoniakbehandle meget tør halm lavere end halm fra et »normalt« år.

 • Det ser godt ud for amerikansk korn

  Hvede og majs står godt i USA. Afgrødesituationen i USA er dermed den modsatte af her i Nordeuropa. Derfor er der en god grund til, at de amerikanske afgrødepriser fortsat er forholdsvis lave set i forhold til de europæiske afgrødepriser.

 • Nu rykker såning og hvedekvalitet i USA

  Efter en mildest talt træg start på såningssæsonen for hvede i USA har vejret nu ændret sig i en mere positiv retning for de amerikanske hvedeproducenter. Det har resulteret i en overraskende fremgang i ikke kun såning af hvede, men også i den amerikanske hvedekvalitet.

 • Sojaskrå tæt på nyt stort og langsigtet købssignal

  I sidste uge var prisen for sojaskrå på afgrødebørsen i Chicago oppe og teste det vigtige modstandsniveau i opadgående retning ved 350 dollar pr. short ton. Testen er i første omgang blevet afvist, men som det fremgår nedenfor, så signalerer de tekniske indikatorer, at der fortsat er tiltagende styrketegn i opadgående retning, og at et brud i opadgående retning kan være nært forestående.

 • De globale fødevarepriser falder

  Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder

 • Hvedeprisen banker atter hovedet mod afgørende prisloft

  Fredag udkommer denne måneds USDA-rapport over den globale afgrødeforsyning. Forud for rapportens opgørelse er der overraskende styrke til europæisk hvedepris der lige nu banker mod et vigtigt modstandsniveau i opadgående retning.

 • Voldsomt skuffende aktivitet på eksportmarkedet for korn

  Den seneste opgørelse over handels­aktiviteten på eksportmarkedet viser en ekstremt skuffende handelsaktivitet med både majs og hvede hen over juledagene.

 • Hvedeprisen revancherer to ugers nedtur på to dage

  Det så ikke for godt ud for hvedeprisen da handlen for europæisk hvede blev skudt i gang i det nye år. Men de mere prisstærke takter har atter indfundet sig til trods for en stærk euro og skuffende franske eksporttal.

Digitale brochurer

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

- DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL DYRENE – Problemer med Biofilm og Bakterier i dyrenes drikkevandssystemer? Waterclean ApS er eneforhandler af det dansk producerede DCW Elektrolyseanlæg til produktion af det miljøvenlige desinfektionsmiddel NEUTHOX - også kaldet ECAvand, som tilsættes dyrenes drikkesystemer, og som er helt ufarligt for dyr og mennesker. Waterclean ApS har mere end 30 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning – Ét telefonopkald eller besøg koster ikke noget, men giver bedre vished!

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

– troværdig samarbejdspartner i mere end 30 år. Vores viden og vision er at give vore kunder den bedste rådgivning samt kvalitetsprodukter ud fra deres behov, således vi opnår værdiskabende løsninger i fællesskab i den moderne produktion, som landbruget er. Vores aktiviteter dækker over udvikling, produktion, rådgivning i reproduktion, salg og markedsføring. Se vores aktuelle tilbudskatalog ”Svin Maj/Juni” - med masser af gode og spændende tilbud.

Til den professionelle bruger ved stat, amt, kommuner, kirkegårde, industri, parker, boligselskaber, golfbaner, forlystelsesparker og landbrug. Alle vogne og tankvogne er varmgalvaniseret. Spar tid og penge med Solus professionelle produkter, der kan komme hvor store og tunge maskiner ikke kan. Dansk kvalitet, robust solidt dansk håndværk der er produceret i Danmark. Vi har det DU skal bruge!

Se flere brochurer