Første EUX-landmænd har det bedste af to verdener

John Ankersen 12-07-2018 07:00:16
Carlo Cornelis van Sas og Anders Emil Kofod oplever, at de er eftertragtede hos arbejdsgiverne. - Vi er jo lidt specielle, der er ikke så mange af os endnu.
14 EUX-studerende på Bygholm Landbrugsskole fejrede forleden, at de er færdige med deres eksaminer, men også at de er det allerførste EUX-hold fra Bygholm, der får studenterhuerne på.
Landbrugs- og gymnasieelev på samme tid. Igennem de sidste 4 år har det været dagligdag for eleverne på EUX-holdet på Bygholm Landbrugsskole.
Nu har de, som det første hold EUX-landmænd fra Bygholm, afsluttet deres eksamen og er klar til at indtage verden.
Carlo Cornelis van Sas, Anders Emil Kofod og Helene Lynggaard er en del af holdet med de første EUX-landmænd i Bygholms historie. De er alle tre enige om, at EUX’en har givet dem nogle muligheder, som de hverken ville få med en almen gymnasieuddannelse eller den ordinære landbrugsuddannelse.
- Jeg var meget i tvivl om, hvad jeg skulle vælge, for alle vennerne skulle på gymnasiet, fortæller Carlo. Men her kunne jeg få to uddannelser på samme tid. Det bedste fra to verdner.
- Du får praktisk erfaring, mens du tager landbrugsuddannelsen - og gymnasiedelen giver dig det, der skal til for at læse videre, supplerer Anders.
Helene valgte bl.a. EUX’en pga. kombinationen af det praktiske og gymnasiefagene.
– det kan godt virke strengt med 3 år kun med gymnasiefag. Her kommer vi ud og arbejde i praktik. Det giver også en pause fra skolen undervejs.
 

EUX-uddannelsen åbner nye døre

Udover at give de unge muligheden for at tage to ungdomsuddannelser på én gang og tilbyde variation mellem praktiske fag og teori, er det også de fremtidsmuligheder, en EUX skaber, der lokker de unge.
- Jeg valgte EUX’en, fordi det ikke kun er landbrug, fortæller Anders. Den giver en større horisont og flere veje at gå. Jeg var ikke helt sikker på, at jeg ville være landmand, og jeg havde brug for andre udfordringer.
EUX-uddannelsen åbner andre muligheder for videreuddannelse end den traditionelle landbrugsuddannelse.
- Efter ferien bytter jeg landbruget ud med storbyen, fortæller Carlo, der venter på endeligt svar på, om han er kommet ind på dyrlægestudiet på Københavns universitet.
Med en uddannelse som EUX-landmand får eleverne de fag, der giver adgang til f.eks. dyrlægestudiet eller agrobiolog på universitetet.
 

Fremtidige ledere?

Universitet er ikke den eneste vej, hvis EUX-eleverne vil læse videre. De har bl.a. også fået gode forudsætninger for at tage Landbrugets Lederuddannelse.
- Kombinationen af gymnasiefagene og landbrugsuddannelsen giver en rigtig god ballast til at blive en dygtig leder i fremtidens landbrugsvirksomheder, fortæller uddannelseschef Lotte Bidstrup Ipsen.
Lederuddannelsen er også en mulighed, Anders Kofoed overvejer. – jeg er stadig lidt i tvivl, men når jeg har været ude at rejse og på højskole, så kan det godt være, jeg skal tage lederuddannelsen og blive agrarøkonom.
 

EUX-landmændenes gode råd

De tre EUX-elever er tydeligvis glade for deres valg af ungdomsuddannelse, og det bærer deres råd til unge, der skal vælge uddannelse, også præg af:
-  EUX-landmand tager et halvt år længere end den ordinære landbrugsuddannelse. Det giver tid til at udvikle sig både personligt og fagligt. Det er helt sikkert det sunde valg. Det har åbnet op for to verdner af muligheder: landbrugsjobs og de almene jobs, forklarer Carlo.
Anders råd er klart: ”EUX’en er ikke det nemme valg. Det er hårdt arbejde, men jeg synes, man er bedre stillet med EUX’en end med den ordinære landbrugsuddannelse. Er du i tvivl, om du vil være landmand? Så tag EUX’en.”
Også Bygholms forstander, Kaj Aage Højgaard, kan se, at EUX-eleverne får noget ekstra med i bagagen:
- En hverdag som EUX-elev lærer de unge at strukturere en travl hverdag for at få alle ender til at mødes. Den egenskab er efterspurgt i enhver jobmæssig sammenhæng, så det lover godt for de unge, der har valgt en EUX-uddannelse.
 
 • - Dødsulykke må mane til ekstra opmærksomhed i landbruget

  Torsdag mistede en brandmand livet, da han var i færd med at slukke en markbrand ved Tåstrup sydvest for Aarhus.

 • Statistik: Rekordlavt niveau på vinterafgrøder

  Arealet i Danmark med vinterafgrøder er på det laveste niveau i dette århundrede, viser tal fra Danmarks Statistik.

 • Standardløsninger sænker ikke antibiotikaforbruget

  Hvis antibiotikaforbruget skal minimeres, så handler det om godt management, hvor smittepresset minimeres og sygdomme forebygges.

 • Prisen for foderbyg kan stige markant på europæisk tørke

  Afgrøderne i Europa er hårdt ramt af den tørre sommer. Det er ikke kun hveden der oplever svære vejrforhold i Europa, det samme gør sig gældende for foderbyg, der efter to års prishandel på et næsten historisk lavt niveau, nu er gået ind i en stigende pris­tendens.

 • Nu rykker såning og hvedekvalitet i USA

  Efter en mildest talt træg start på såningssæsonen for hvede i USA har vejret nu ændret sig i en mere positiv retning for de amerikanske hvedeproducenter. Det har resulteret i en overraskende fremgang i ikke kun såning af hvede, men også i den amerikanske hvedekvalitet.

 • Sojaskrå tæt på nyt stort og langsigtet købssignal

  I sidste uge var prisen for sojaskrå på afgrødebørsen i Chicago oppe og teste det vigtige modstandsniveau i opadgående retning ved 350 dollar pr. short ton. Testen er i første omgang blevet afvist, men som det fremgår nedenfor, så signalerer de tekniske indikatorer, at der fortsat er tiltagende styrketegn i opadgående retning, og at et brud i opadgående retning kan være nært forestående.

 • De globale fødevarepriser falder

  Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder

 • Hvedeprisen banker atter hovedet mod afgørende prisloft

  Fredag udkommer denne måneds USDA-rapport over den globale afgrødeforsyning. Forud for rapportens opgørelse er der overraskende styrke til europæisk hvedepris der lige nu banker mod et vigtigt modstandsniveau i opadgående retning.

 • Voldsomt skuffende aktivitet på eksportmarkedet for korn

  Den seneste opgørelse over handels­aktiviteten på eksportmarkedet viser en ekstremt skuffende handelsaktivitet med både majs og hvede hen over juledagene.

 • Hvedeprisen revancherer to ugers nedtur på to dage

  Det så ikke for godt ud for hvedeprisen da handlen for europæisk hvede blev skudt i gang i det nye år. Men de mere prisstærke takter har atter indfundet sig til trods for en stærk euro og skuffende franske eksporttal.

Digitale brochurer

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

– troværdig samarbejdspartner i mere end 30 år. Vores viden og vision er at give vore kunder den bedste rådgivning samt kvalitetsprodukter ud fra deres behov, således vi opnår værdiskabende løsninger i fællesskab i den moderne produktion, som landbruget er. Vores aktiviteter dækker over udvikling, produktion, rådgivning i reproduktion, salg og markedsføring. Se vores aktuelle tilbudskatalog ”Svin Maj/Juni” - med masser af gode og spændende tilbud.

Til den professionelle bruger ved stat, amt, kommuner, kirkegårde, industri, parker, boligselskaber, golfbaner, forlystelsesparker og landbrug. Alle vogne og tankvogne er varmgalvaniseret. Spar tid og penge med Solus professionelle produkter, der kan komme hvor store og tunge maskiner ikke kan. Dansk kvalitet, robust solidt dansk håndværk der er produceret i Danmark. Vi har det DU skal bruge!

Perstrup Beton Industri er en betonelementfabrik, der sammen med ØSB, Byggebjerg Beton, Svinninge Beton Industri og Abeo udgør virksomhederne i Industri Beton Holding A/S. Perstrup Beton Industri beskæftiger pt. ca. 100 medarbejdere. Virksomhederne i Industri Beton Holding A/S leverer alle slags betonelementtyper til renovering, ombygning eller til helt nye projekter til byggeriet. Vi tilbyder totalleverancer af komplette råhuse - inkl. projektering og montage. Yderligere producerer vi elementer til infrastruktur, tanke og landbrug.

Vækstaktuelt er vores landbrugsmagasin. I denne udgave kan du læse om præcisionsgødskning og mange andre spændende emner.

Se flere brochurer