44 mm regn på 30 minutter

Erik Hansen 17-05-2018 10:10:57
Det voldsomme uvejr slog kartoffelplanterne ned hos Rosilde Højgaard, og som Helle Jørgensen her viser overdyngede fiberdugen med et tykt jordlag for enden af rækkerne.
Det ekstreme hagl- og tordenvejr Kr. himmelfartsdag ødelagde kartofler og andre afgrøder på Rosilde Højgård.

Som varslet af DMI i flere dage forinden, drev et kraftigt tordenvejr henover Fyn Kr. himmelfartsdag sidst på eftermiddagen.

- Vejrudsigten holdt stik. Men at det lige skulle ramme vore marker med sådan en kraft, havde vi ikke forventet. Bygerne trækker ofte uden om os, og faktisk ligger vi i et af de områder i landet, hvor det regner mindst.

Helle Jørgensen viser kartoffelrækkerne på Rosilde Højgaard, og hendes mand Jens Jørgensen den nysåede mark med grøntsager, efter der på en halv time kom 44 millimeter, eller et tredobbelt skybrud i DMI’s termologi.

650 hektar

Rosilde Højgård ved Nyborg driver 650 ha, hvoraf de 500 ha er økologiske. Blandt andet 400 ha, som er forpagtet af Holckenhavn Gods.
Foruden kornafgrøder som rug, vårbyg og ølandshvede, sukkerroer, hvidkløver og hestebønner, dækker kartoflerne 55 ha. Af disse er de 40 ha økologiske. Desuden dyrkes flere økologiske grøntsager, som sælges i bedriftens egne to gårdbutikker samt lokale forretninger og restauranter.

Næsten samtlige arealer blev berørt af det voldsomme uvejr.

Tidligkartofler

Alle arealer er haglskadeforsikret, og forsikringsfolkene vurderer sammen med konsulenterne hvor meget, der kan reddes.
Rosilde Højgård er ikke mindst kendt for deres spisekartofler. Og derfor var der stor opmærksomhed omkring tidligkartoflerne, som i forvejen i år har været forsinket på grund af den sene frostperiode i marts.

- Mange kunder efterlyser de nye kartofler, så uvejret har ikke gjort situationen bedre, siger Helle Jørgensen.

Hun forventer dog, at de første nye kartofler, som var overdækket af fiberdug under uvejret, kan leveres her i dagene op til pinse, hvor mange kunder netop har tradition for at servere denne herlige forårsspise.

 

 • L&F har fået dialog i stand med Folketinget om nye ammoniakkrav

  Miljø- og Fødevareudvalget vil vide mere om de erhvervsøkonomiske konsekvenser af at skærpe ammoniakkravene.

 • Paradokser i planteavlen

  Spinatfrø må ikke bejdses, men kakaoflis – der indeholder store mængder for insekter giftigt koffein – må gerne sælges til haveejere, men ikke anvendes i landbruget. Det undrer planteavlskonsulent Søren Holmgren, som orienterede planteavlere på Stevns.

 • Nye regler for persondata fra i morgen

  I morgen træder EU’s nye persondataforordning i kraft. Dermed kan alle virksomheder, der opbevarer og behandler persondata, få bøder på op til fire procent af omsætningen, hvis ikke de følger reglerne.

 • Kina fjerner straftold på amerikansk soja

  Handelskrigen mellem USA og Kina spiller åbenbart på sidste vers, inden den for alvor er kommet i gang. Kinas straftold på amerikansk svinekød og soja er nu taget af bordet, og det giver fornyet styrke til afgrødepriserne i ikke kun USA, men også her i Europa.

 • Nu rykker såning og hvedekvalitet i USA

  Efter en mildest talt træg start på såningssæsonen for hvede i USA har vejret nu ændret sig i en mere positiv retning for de amerikanske hvedeproducenter. Det har resulteret i en overraskende fremgang i ikke kun såning af hvede, men også i den amerikanske hvedekvalitet.

 • Sojaskrå tæt på nyt stort og langsigtet købssignal

  I sidste uge var prisen for sojaskrå på afgrødebørsen i Chicago oppe og teste det vigtige modstandsniveau i opadgående retning ved 350 dollar pr. short ton. Testen er i første omgang blevet afvist, men som det fremgår nedenfor, så signalerer de tekniske indikatorer, at der fortsat er tiltagende styrketegn i opadgående retning, og at et brud i opadgående retning kan være nært forestående.

 • De globale fødevarepriser falder

  Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder

 • Hvedeprisen banker atter hovedet mod afgørende prisloft

  Fredag udkommer denne måneds USDA-rapport over den globale afgrødeforsyning. Forud for rapportens opgørelse er der overraskende styrke til europæisk hvedepris der lige nu banker mod et vigtigt modstandsniveau i opadgående retning.

 • Voldsomt skuffende aktivitet på eksportmarkedet for korn

  Den seneste opgørelse over handels­aktiviteten på eksportmarkedet viser en ekstremt skuffende handelsaktivitet med både majs og hvede hen over juledagene.

 • Hvedeprisen revancherer to ugers nedtur på to dage

  Det så ikke for godt ud for hvedeprisen da handlen for europæisk hvede blev skudt i gang i det nye år. Men de mere prisstærke takter har atter indfundet sig til trods for en stærk euro og skuffende franske eksporttal.

Digitale brochurer

Til den professionelle bruger ved stat, amt, kommuner, kirkegårde, industri, parker, boligselskaber, golfbaner, forlystelsesparker og landbrug. Alle vogne og tankvogne er varmgalvaniseret. Spar tid og penge med Solus professionelle produkter, der kan komme hvor store og tunge maskiner ikke kan. Dansk kvalitet, robust solidt dansk håndværk der er produceret i Danmark. Vi har det DU skal bruge!

Perstrup Beton Industri er en betonelementfabrik, der sammen med ØSB, Byggebjerg Beton, Svinninge Beton Industri og Abeo udgør virksomhederne i Industri Beton Holding A/S. Perstrup Beton Industri beskæftiger pt. ca. 100 medarbejdere. Virksomhederne i Industri Beton Holding A/S leverer alle slags betonelementtyper til renovering, ombygning eller til helt nye projekter til byggeriet. Vi tilbyder totalleverancer af komplette råhuse - inkl. projektering og montage. Yderligere producerer vi elementer til infrastruktur, tanke og landbrug.

Vækstaktuelt er vores landbrugsmagasin. I denne udgave kan du læse om præcisionsgødskning og mange andre spændende emner.

SAMSON AGROLIZE har stor succes med at sælge PG II gyllevognsserien fra SAMSON AGRO. Det er en højkvalitets gyllevognsserie, der er udviklet til den professionelle bruger, og som udmærker sig ved at have en meget høj kapacitet, effektivitet, holdbarhed og driftssikkerhed. Den er udviklet i samarbejde med brugerne og har derfor en meget veludviklet optionsliste.

Bakkegård A/S er din professionelle serviceleverandør inden for affald og organisk materiale. Vi tilbyder alt fra neddeling af træ og affald til sortering af kompost og udlejning af maskiner

Se flere brochurer