Hold ydelse oppe i varmen

Henning K. Andersen 08-06-2018 15:40:56
Det er muligt at holde en høj mælkeydelse, også selv om vejret er mere end varmt. Det mener kvægchef hos Landbo Syd, Thorkild Moos. Arkivfoto.
Varmestress blandt malkekøer er udbredt – LandboSyd sætter fokus på mulighederne for at fastholde en høj ydelse også i godt vejr.

Varmestress er ubehageligt for køerne og koster på bundlinjen.
Først falder fedt- og proteinindholdet i mælken. Så falder ydelsen, og alt i alt kan det koste 10 til 15 procent af kg EKM leveret til mejeriet.

Men der er faktisk muligt at fastholde en høj ydelse også i det gode varme sommervejr, siger kvægchef Thorkild Moos, LandboSyd. Han har derfor arrangeret en temadag på Gråsten landbrugsskole og invitereret eksperter til at komme og fortælle om hvad værktøjskassen indeholder at redskaber inden for blandt andet ventilation.

Skal af med varme 
- Varmen er hård ved køerne. De producerer selv masser fugt og varme, som de har brug for at komme af med. Køerne kan derfor udvikle varmestress og vil så bruge alt for meget energi på at udskille varmen ved konstant at puste og gispe, siger Thorkild Moos.
-Det betyder, at der er mindre energi til at producere mælk med, og så falder ydelsen – også fedt- og proteinprocenten, siger han.


Samler eksperter
På Gråsten Landbrugsskole samler Thorkild Moos landmænd, en dyrlæge og ventilationsfirmaer til et temamøde om varmestress. Det sker et par timer onsdag 20. juni om formiddagen. Gråsten Landbrugsskole har en højtydende malkebesætning, som de sidste 12 måneder har produceret godt 12.400 kg EKM. 

Fodring og opstaldning
På dagen vil Thorkild Moos bidrage et fagligt indlæg omkring fysiologien og varmestress. Desuden sætter han fokus på, hvad der kan gøres fodrings- og opstaldningsmæssigt for at minimere effekten på koen.
Desuden medvirker dyrlæge Trine Fredslund Matthiesen fra Dyrlægehospitalet Gråsten og hun vil fortælle om, hvorfor varmen påvirker reproduktionen, og hvad det betyder for embryonerne. 

Temadagen er arrangeret i samarbejde med Rotor A/S, som også vil demonstrere løsninger inden for ventilation til at mildne varmestress.
På temadagen bliver det tid til en tur gennem stalden og en gennemgang af relevante tal for besætningen.

 • Nu er der plantet læhegn uden tilskud i Vendsyssel

  Hjørring Læplantningslaug har gennemført en kollektiv læplantning i den vestlige del af Hjørring kommune – uden tilskud. Næste år kommer samme mulighed for lodsejere i den østlige del af kommunen.

 • Kommune jubler over hurtige til husdyrgodkendelser

  Vejen Kommune er rigtig godt tilfreds med, at den igen en af landets fem hurtigste sagsbehandlingstider på husdyrgodkendelser.

 • Trump blæser handelskrigen på afgrøder i gang på ny

  Netop som der var faldet lidt ro på råvare- og især afgrødemarkederne og netop som Kina havde været på besøg i USA for at stoppe handelskrigen mellem de to lande, så puster Trump sig endnu en gang op og truer med ekstra straftold på kinesiske varer. Det giver på ny afgrødepriserne et drag over nakken.

 • Socialdemokraterne er indstillet på forhandlinger om at lempe ammoniakreglerne

  Såvel Venstre og Dansk Folkeparti som Socialdemokratiet vil have forhandlinger i gang straks efter sommerferien.

 • Nu rykker såning og hvedekvalitet i USA

  Efter en mildest talt træg start på såningssæsonen for hvede i USA har vejret nu ændret sig i en mere positiv retning for de amerikanske hvedeproducenter. Det har resulteret i en overraskende fremgang i ikke kun såning af hvede, men også i den amerikanske hvedekvalitet.

 • Sojaskrå tæt på nyt stort og langsigtet købssignal

  I sidste uge var prisen for sojaskrå på afgrødebørsen i Chicago oppe og teste det vigtige modstandsniveau i opadgående retning ved 350 dollar pr. short ton. Testen er i første omgang blevet afvist, men som det fremgår nedenfor, så signalerer de tekniske indikatorer, at der fortsat er tiltagende styrketegn i opadgående retning, og at et brud i opadgående retning kan være nært forestående.

 • De globale fødevarepriser falder

  Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder

 • Hvedeprisen banker atter hovedet mod afgørende prisloft

  Fredag udkommer denne måneds USDA-rapport over den globale afgrødeforsyning. Forud for rapportens opgørelse er der overraskende styrke til europæisk hvedepris der lige nu banker mod et vigtigt modstandsniveau i opadgående retning.

 • Voldsomt skuffende aktivitet på eksportmarkedet for korn

  Den seneste opgørelse over handels­aktiviteten på eksportmarkedet viser en ekstremt skuffende handelsaktivitet med både majs og hvede hen over juledagene.

 • Hvedeprisen revancherer to ugers nedtur på to dage

  Det så ikke for godt ud for hvedeprisen da handlen for europæisk hvede blev skudt i gang i det nye år. Men de mere prisstærke takter har atter indfundet sig til trods for en stærk euro og skuffende franske eksporttal.

Digitale brochurer

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

– troværdig samarbejdspartner i mere end 30 år. Vores viden og vision er at give vore kunder den bedste rådgivning samt kvalitetsprodukter ud fra deres behov, således vi opnår værdiskabende løsninger i fællesskab i den moderne produktion, som landbruget er. Vores aktiviteter dækker over udvikling, produktion, rådgivning i reproduktion, salg og markedsføring. Se vores aktuelle tilbudskatalog ”Svin Maj/Juni” - med masser af gode og spændende tilbud.

Til den professionelle bruger ved stat, amt, kommuner, kirkegårde, industri, parker, boligselskaber, golfbaner, forlystelsesparker og landbrug. Alle vogne og tankvogne er varmgalvaniseret. Spar tid og penge med Solus professionelle produkter, der kan komme hvor store og tunge maskiner ikke kan. Dansk kvalitet, robust solidt dansk håndværk der er produceret i Danmark. Vi har det DU skal bruge!

Perstrup Beton Industri er en betonelementfabrik, der sammen med ØSB, Byggebjerg Beton, Svinninge Beton Industri og Abeo udgør virksomhederne i Industri Beton Holding A/S. Perstrup Beton Industri beskæftiger pt. ca. 100 medarbejdere. Virksomhederne i Industri Beton Holding A/S leverer alle slags betonelementtyper til renovering, ombygning eller til helt nye projekter til byggeriet. Vi tilbyder totalleverancer af komplette råhuse - inkl. projektering og montage. Yderligere producerer vi elementer til infrastruktur, tanke og landbrug.

Vækstaktuelt er vores landbrugsmagasin. I denne udgave kan du læse om præcisionsgødskning og mange andre spændende emner.

Se flere brochurer