bannerPos

Robot øger fodereffektiviteten

Med bedre udnyttelsen af foderet, mere energivenlig fodring og større fleksibilitet, ser Harriet Johannessen, Lely Nordic, stort potentiale for Vector-foderrobotten i de danske kvægstalde.

Tekst og foto: Christian Carus

Fagjournalist
19-06-2019 13:19
Bedre fodereffektivitet, mere fleksibilitet og lavere energiforbrug er nøgleordene, når Lelys kommercielle produktspecialist, Harriet Johannessen, beskriver det automatiske fodersystem, Lely Vector.

Der kører omkring 700 af dem i hele verden, 70 af dem i Norden, men kun to i Danmark. Hos Lely ser man dog et stort potentiale i sin automatiske foderrobot, Lely Vector, der første gang kom på markedet i 2012 og sidste år blev lanceret i en opdateret version.

På dyrskuet i Hjørring kan man få et nærmere kig foderrobotten.

- Den har nogle klare fordele, både i forhold til velfærd og energiforbrug, fortæller Harriet Johannessen, Commercial Product Specialist hos Lely Nordic, der ikke tøver med at kalde foderrobotten, den mest intelligente på markedet.

- Det tør jeg blandt andet kalde den, fordi jeg ikke kender andre systemer, der registrerer, hvor meget foder, der ligger på foderbordet, og fodrer ud efter det. Det giver nogle muligheder – blandt andet i forhold til systemer med malkestald, hvor man kan indstille den til at sørge for, at der er mest foder på bordet og dermed størst søgning på de tidspunkter, man malker, mens det i forhold til malkerobotter og afgræssende køer også giver bedre mulighed for at styre foderindtaget, forklarer hun.

- At der hele tiden er frisk foder, øger fodereffektiviteten, mens det også giver mere ro i stalden. Når der ikke kun bliver fodret ud én gang om dagen, er der ikke samme kamp om pladserne, og på den måde kommer køerne lavest i hierarkiet også til, fortæller Harriet Johannessen.

 

Ens og fleksibel udfodring

Et Vector-udfodringsmodul kan servicere omkring 200 køer plus opdræt – afhængig af fodersammensætningen, og mens Harriet Johannsen ser automatisk fodring som et oplagt valg i en tid, hvor kvalificeret arbejdskraft ikke hænger på træerne, ser hun også store fordele i, at man med automatisk fodring sikrer, at udfodringen foregår på samme måde hver dag året rundt – uafhængigt af, hvem der arbejder i stalden.

- Og så giver det noget fleksibilitet, at vi dimensionerer foderkøkkenet til at skulle fyldes cirka hver tredje dag. Det kan blandt andet være en fordel for landmænd på mindre bedrifter, at de ikke selv skal ud og fodre hver eneste weekend, tilføjer Kent Stagsted Nielsen, salgskonsulent hos Lely Center Herrup.

 

Lavt energiforbrug

At klimaet lige nu er det store samtaleemne, gør ifølge Harriet Johannessen, Lely Vector-systemet endnu mere aktuelt.

- Man kan ikke komme udenom, at kravene fra forbrugerne bliver højere, mens både Danish Crown og Arla også kræver mere og mere klimavenlig produktion. Vi har målt os frem til, at en Lely Vector i gennemsnit bruger 0,2 kilowatt på blanding og udfodring pr. dyr. Rent økonomisk er der også noget at hente her. Jeg har snakket med en hollandsk mælkeproducent, der fortalte, at han kan holde tre foderrobotter kørende for 5 Euro om dagen. Det er svært at starte en regulær fodervogn op for det beløb, konstaterer produktspecialisten, der håber, at det automatiske fodringssystem dermed også kommer i spil, når der skal søges om fremtidige tilskud til klimaforbedrende tiltag i de danske kostalde.

En ’Ørehænger’ i hegnet

Hvis du har levende hegn med gamle træer og døde stammer, så er det nu du kan være heldig at finde et interessant indspark til aftenens måltid.

Kosttilskud reddede Peter og køerne

- Jeg havde så ondt i mit knæ, at jeg ikke kunne komme ned i hug fortæller 62-årige Peter Aalbæk fra Holmsland v/ Ringkøbing der overvejede at sætte køerne ud i 2015.

Gårdbiogasanlæg bidrager til CO2-neutralt kvægbrug

Det batter tungt i klimaregnskabet for det økologiske kvægbrug, Kroghsminde, at et biogasanlæg laver strøm og afgasset gødning af gyllen fra bedriften selv og fire naboer.

- Udfordringer skal til åben diskussion

Der var vilje til smidigere sagsbehandling og en løsning på kreditudfordringer for LAG-midlerne, da erhvervsminister Simon Kollerup (S) gæstede landsbytopmøde

Nye muligheder med ny Lawsonia-vaccine

MSD Animal Health lancerer nu en intramuskulær Lawsonia-vaccine, der giver mulighed for et fleksibelt og arbejdsbesparende vaccinationsprogram.

Novana-rapport bekymrer miljøminister

Nye tal fra årets NOVANA-rapport viser, at kvælstofudledning er på samme niveau som tidligere. Derudover er der flere fund af sprøjtemidler i drikkevand og grundvand.

Endnu bedre service fra Samson Agrolize

Den danske salgs- og serviceorganisation bag Samson gyllevogne og møgspredere, Samson Agrolize, justerer nu sin serviceorganisation i Danmark og opnår derved en endnu bedre dækning med specialiserede servicemedarbejdere og reservedelsadgang for sine kunder.

Ølgod Maskinforretning overtager importen af Claydon og får ny daglig leder

I 2016 købte Svend Aage Jensen og Kurt Eg fra Brørup Traktor- & Maskincenter ApS deres kollega Ølgod Maskinforretning og har siden drevet den som en selvstændig enhed med lokal ledelse af salg og service. Nu udvider man ejerkredsen med Steen Olesen, der samtidigt er ansat Steen Olesen som sælger og daglig leder af forretningen.

Udfordret med vand på marken?

Konsulent giver bud på de mest almindelige årsager til udfordringer med vand på marken og kommer med forslag til løsningsmuligheder.
Side 1 af 52 (1028 artikler)Prev1234567505152Next