bannerPos

Et år med både politiske sejre og nederlag

Henrik Bertelsen – formand for Familielandbruget SYDVEST. Arkivfoto

John Ankersen

Journalist
06-04-2019 06:57
Hos Familielandbruget SYDVEST blev der set tilbage på et begivenhedsrigt år, da foreningen holdt generalforsamling i Brørup

En tørke med efterfølgende beskeden tørkepakke, hvor jordskatterne forblev hvor de var, tæller på minussiden. På plussiden kom familielandbruget igennem med forslag omkring sælgerpantebreve for at lette generationsskiftet i landbruget. Og så fik man udsat udfasningen af mindestalde med fem år til 2017.

Formand for Familielandbruget SYDVEST, Henrik Bertelsen, kunne se tilbage på et år med både sejre og nederlag for landbruget i forbindelse med foreningens generalforsamling, der blev holdt på Markedsrestaurationen i Brørup, og hvor 50 fremmødte deltog i generalforsamlingen.

Aftenen blev indledt med et oplæg om klima ved Anders Martin Kløcker, der er direktør for erhvervspolitik i Landbrug & Fødevarer.

Og Henrik Bertelsen kom også omkring klimadebatten flere gange i sin beretning. Blandt andet i form af samarbejdet mellem L&F og Danmarks Naturfredningsforening, bivenlighed samt udegående dyr og bisonokser.

Blandt de øvrige emner han berørte var bruttoarealmodellen, FN´s verdensmål, multifunktionel jordfordeling, dialog med omverdenen samt de medlemsfordele man som landmand har ved at være medlem af foreningen lokalt.

Udfordring med kvælstofreduktion

Landbrugets udledning af kvælstof er noget der er på landbrugets, politikernes og ikke mindst flere mediers dagsorden.

I forbindelse med generalforsamlingen undlod Henrik Bertelsen heller ikke at komme ind på emnet – ikke mindst i relation til den stærkt omdiskuterede kampagne, som dagbladet Berlingske Tidende på det seneste har kørt i front:

- Omkring vores indsats på næringsstoffer, fik vi jo for nyligt en ordentlig omgang i vridemaskinen, konstaterede Henrik Bertelsen, der samtidig erkender, at man i landbruget ikke er nået så langt på kvælstofområdet, som man gerne havde villet.

- Men det er også rigtigt, at der var nogle ganske gode grunde til, at vi er kommet langsomt i gang, fastslog Henrik Bertelsen.

- Hele ordningen med minivådområder kom sent i gang, og havde en del børnesygdomme. Men vi har faktisk en forventning om, at det nu vil gå meget bedre med at få dem etableret, konkluderede Henrik Bertelsen.

Antidumping told på gødning forhindrer konkurrence

EU bør se på antidumping tolden på billig østeuropæisk gødning, da toldsatserne ikke bidrager til konkurrence på gødningsmarkedet, mener Søren Laustsen, SLF

Landboformand bremset i at lave minivådområde

Formand for LandboSyd og folketingskandidat for Venstre, Mogens Dall, er stærkt utilfreds med, at han lige nu løber panden mod muren i forsøget på at etablere et næsten to hektar stort minivådområde på en af sine ejendomme i Sønderjylland.

Overlevelsesguide på tørreriet

Efterbehandling af frø, korn og raps er det sidste led i en lang række af arbejdsdage omkring dyrkningen og er for mange en besværlig fase, hvis ikke man har en gylden fremgangsmåde. En forkert behandling kan i værste fald ødelægge avlen, hvilket gør efterbehandlingen til en af de vigtigste faser i processen.

Kollagen fra køer som kosttilskud til landmand

Rigtig mange landmænd, der er slidte og har ømme, stive led spiser bla. produktet aktiv fra Sundhedsshoppen, men hvad de ikke ved er, at de måske selv er leverandør af råmaterialet, idet proteinstoffet kollagen, som er i produktet aktiv, kommer fra tyske og danske køers væv.

Landbrugsforeninger sender skarp kritik af minister

Tolv landbrugsforeninger, der har berørte medlemmer af gasledningen Baltic Pipe, er utilfredse over manglende hjælp fra energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt.

Toppolitiker indviede nyt østjysk minivådområde

Partiet SF´s formand Pia Olsen Dyhr svingede spaden, da et nyanlagt minivådområde syd for Vejle forleden officielt blev indviet

Travlhed i nyt jysk skadedyrsfirma

HK Skadedyrsservice er kommet godt fra start. Firmaet beskæftiger sig blandt andet med rottebekæmpelse, der kan være en plage i kornlagre og andre steder, hvor der opbevares foderafgrøder

Udstilling på Landsskuet fyldt op

Nye udstillere er klar til at vise maskiner og produkter på det store dyrskue i Herning den 4.- 6. juli

Mælkeanlæg i farestalden har været en dyr fornøjelse

I anden halvdel af 2018 kostede mælkeanlæg i svinestalden soholderne godt 300 kroner i snit pr. so. Det viser den nyeste opgørelse af DB-tjek.

Dyrskue afprøver teltstald

Arrangørerne af Det Sønderjyske Fællesdyrskue i Aabenraa vil i år tilbyde dyrene læ og ly på en helt ny måde i form af teltstald
Side 1 af 37 (723 artikler)Prev1234567353637Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer