bannerPos

Et år med både politiske sejre og nederlag

Henrik Bertelsen – formand for Familielandbruget SYDVEST. Arkivfoto

John Ankersen

Journalist
06-04-2019 06:57
Hos Familielandbruget SYDVEST blev der set tilbage på et begivenhedsrigt år, da foreningen holdt generalforsamling i Brørup

En tørke med efterfølgende beskeden tørkepakke, hvor jordskatterne forblev hvor de var, tæller på minussiden. På plussiden kom familielandbruget igennem med forslag omkring sælgerpantebreve for at lette generationsskiftet i landbruget. Og så fik man udsat udfasningen af mindestalde med fem år til 2017.

Formand for Familielandbruget SYDVEST, Henrik Bertelsen, kunne se tilbage på et år med både sejre og nederlag for landbruget i forbindelse med foreningens generalforsamling, der blev holdt på Markedsrestaurationen i Brørup, og hvor 50 fremmødte deltog i generalforsamlingen.

Aftenen blev indledt med et oplæg om klima ved Anders Martin Kløcker, der er direktør for erhvervspolitik i Landbrug & Fødevarer.

Og Henrik Bertelsen kom også omkring klimadebatten flere gange i sin beretning. Blandt andet i form af samarbejdet mellem L&F og Danmarks Naturfredningsforening, bivenlighed samt udegående dyr og bisonokser.

Blandt de øvrige emner han berørte var bruttoarealmodellen, FN´s verdensmål, multifunktionel jordfordeling, dialog med omverdenen samt de medlemsfordele man som landmand har ved at være medlem af foreningen lokalt.

Udfordring med kvælstofreduktion

Landbrugets udledning af kvælstof er noget der er på landbrugets, politikernes og ikke mindst flere mediers dagsorden.

I forbindelse med generalforsamlingen undlod Henrik Bertelsen heller ikke at komme ind på emnet – ikke mindst i relation til den stærkt omdiskuterede kampagne, som dagbladet Berlingske Tidende på det seneste har kørt i front:

- Omkring vores indsats på næringsstoffer, fik vi jo for nyligt en ordentlig omgang i vridemaskinen, konstaterede Henrik Bertelsen, der samtidig erkender, at man i landbruget ikke er nået så langt på kvælstofområdet, som man gerne havde villet.

- Men det er også rigtigt, at der var nogle ganske gode grunde til, at vi er kommet langsomt i gang, fastslog Henrik Bertelsen.

- Hele ordningen med minivådområder kom sent i gang, og havde en del børnesygdomme. Men vi har faktisk en forventning om, at det nu vil gå meget bedre med at få dem etableret, konkluderede Henrik Bertelsen.

Flaget hejst for DLG´s nye domicil i Fredericia

Næste år flytter DLG ind i sit nyopførte domicil ved Fredericia. Forleden var der rejsegilde på det nye 7.500 kvadratmeter store hovedsæde

Nyt biogasanlæg rykker tættere på

De nødvendige tilladelser til et nyt biogasanlæg i Sønderjylland er nu kommet i hus, og hvis landmændene bakker op, kan der indbydes til rejsegilde i efteråret.

TBS udvider sin Fendt-forhandling

TBS Maskinpower overtager aktiemajoriteten i østjyske Askildrup Agro

Interesserede leverandører inviteres til møde om biogasanlæg

Nature Energy og BioenergiSyd har fået tilladelse til at opføre to nye biogasanlæg i Sønderborg – et i Glansager på Als og et nær Kværs. Derfor inviterer BioenergiSyd og Landbrugsrådgivning Syd til et møde for interesserede leverandører den 12. juli kl. 10.

Gang i sønderjysk høst af vinterbyg

Vinterbyggen står flot hos svineproducent Svend Gammelgård ved Haderslev, der onsdag var ude at høste de første hektar

Danish Crown sakker agterud på slagtesvin

Antallet af danske svineslagtninger bare falder og falder – samtidig med at eksporten af levende smågrise sætter ny rekord.

Hjælp de vilde bier med vandhuller og højt græs

Vilde bier mangler føde, levesteder og trues af sprøjtegifte. Alle kan lige nu hjælpe bierne ved at stille vand frem, lade græsset gro og købe økologiske varer. Sådan lyder det fra et projekt i Økologisk Landsforening, der vil have flere vilde vinger og mere natur i agerlandet.

Debat: Regulering på baggrund af virkeligheden

Af Alfred Tværsig Olesen, Bestyrelsesmedlem i Landsforeningen Bæredygtigt Landbrug Tværsiggaard, Nørregade 53, Hornsyld,

Pas på likviditeten selvom prisen stiger

Gevinsten fra den stigende notering skal i høj grad lægges til side og bruges på et finansielt beredskab, lyder meldingen fra driftsøkonom i LMO.

Lisbeth uddanner sig til naturtjekker

Landmænd, der vil skabe mere natur, kan få styr på ejendommens naturværdi og lægge planer for forbedringer.
Side 1 af 44 (879 artikler)Prev1234567424344Next