bannerPos

Man skal ikke være så sart herude på landet

Djurslandgården er i fuld gang til glæde for både store og små. Foto: Djursland Landboforening.

Redaktionen

20-07-2019 07:19
Djurslandgården er i fuld gang med at tage imod sommerens glade gæster. De fleste familier er gengangere, og forleden eftermiddag var det bedsteforældrene, der havde taget ivrige små besøgende med på Ellely ved Glesborg.

- Hvad er det? Karen på syv år trykker på den lille brune cylinderformet genstand, som hun netop har fundet på gulvet. Hun vipper lidt med det hår, som stikker op af den. Alle kigger, men det er svært præcist at gætte, hvad det er, Karen har fået fat i.

- Det er lort. Man skal ikke være så sart herude på landet, lyder det fra Birte Koch, mens hun griner.

Birthe og Peter Kock driver gården Ellely ved Glesborg på Djursland. De har i mange år været en del af Djurslandgården, som er en fællesbetegnelse for fire landbrug på Djursland, som inviterer alle interesserede på gårdbesøg i sommerferieperioden. Et unikt koncept, hvor værterne viser rundt på gården og fortæller om deres dagligdag.

På Ellely er der 95 hektar, hvor der dyrkes majs og græs. Desuden bor der 135 jerseykøer på gården, som bliver malket ved hjælp af malkerobotter.

 

Djurslandgården er et hit

Det er tredje gang, at Erik og Randi Røder er på gårdbesøg på Ellely. De er lokale og bor til dagligt i Fjellerup, og har besøg af børnebørnene, tvillingepigerne Karen og Anna på syv år, fra Vamdrup.

- Der var tre ting, de ville i denne uge - samle sten, i Djurs Sommerland og så på gårdbesøg her. Vi troede faktisk slet ikke, at de ville afsted igen i år, men det ville de. Vi synes, det er et skønt sted, og det er ikke lige noget, som børnene oplever til dagligt, forklarer Erik Røder.

Der er mange bedsteforældre i dag og de fleste af gæsterne har været der før. Helt som det plejer, starter besøget også med, at Birthe og Peter fortæller om gården, stedet og familien. Børnene får en tur på traktoren, inden de går i stalden, hvor de giver hø, fodre og klapper kalve.

- De bider ikke. De sutter bare på dine fingre, fordi de tror, der kommer mælk ud, fortæller Birte Koch. Alle må hjælpe med at give kalvene mælk og vand, og stedets malkerobot bliver vist frem.

»Spørg mig« står der på ryggen af landmand Peter Koch, og den mulighed, bliver benyttet af både børn og bedsteforældre.

 

På med arbejdstøjet

Tvillingerne Anna og Karen kører i pendulfart ned ad staldgangen med skovlen fuld af hø, mens et par større »knejter« er i gang med at fodre køerne med en greb.

Samtlige børn er allerede blevet godt beskidte, og bedsteforældrene kigger på hinanden, griner og bliver enige om, at det nu er meget godt, at badet er opfundet.

7-årige Karen er vældig begejstret for både traktor og fodring.

- Jeg kan godt lide at give hø, og det er sjovt at se køerne, der siger »muuuuh«. Det er det samme hver gang. Det kan jeg godt lide, siger hun.Djurslandsgårdens gårdbesøg fortsætter hele sommeren på fastlagte datoer. Et gårdbesøg koster 50 kroner pr. person, mens børn under 12 år er gratis. Man skal senest ringe til gården klokken 21 dagen i forvejen.

Med pilen på festival

For anden gang dannede Hygum Hjemstavnsgård rammen om den årlige pilefestival. AF Leif Christensen /LLN Press

Ny redskabsstyring mindsker sidehældspåvirkninger

Thorsen-Teknik vil lette markarbejdet med universalløsningen ImpSteer.

Gårdejer: Naturen betaler prisen for statens bureaukrati

Trods stor interesse og velvilje fra landbruget går det trægt med at få projekter under landbrugspakken gjort færdige. Og det blandt andet statsligt bureaukrati, mener en sønderjysk gårdejer.

Nu bliver de blå Mandam-redskaber orange

Fra efteråret bliver alle Mandam-redskaber orange og koksgrå. Hvorfor? Vist nok noget med, at en konkurrent synes, at Mandam er kommet lidt for tæt på med både teknik og farve, fortæller Svend Aage Jensen fra den danske importør Brørup Traktor- & Maskincenter.

Man bør så efterafgrøder uanset krav

Uanset om der er et politisk krav om at så efterafgrøder, bør landmænd etablere dem, for det giver mærkbart ekstraudbytte.

Landmand jagter mere viden

Forleden fik tusindvis af ansøgere enten ja eller nej til en videregående uddannelse. Mikkel Landmark er en af de 156, der er blevet optaget på jordbrugsteknologuddannelsen i Aarhus.

Erhvervsbiavler Nicki Toftum slår alarm: Mangel på bestøvere

Dyrkere af blandt andet hybridraps, hvidkløver og andre specialafgrøder, får et problem, hvis danske erhvervsbiavlere ikke kan afsætte deres honning: Der kommer til at mangle bestøvere.

Aulum trodsede skybrud

Trods flere skybrud og aflysninger af mønstringskonkurrencen for kvæg og heste kunne udstillerne og de besøgende opleve engagerede dommere, som bedømte malkekvæg, kødkvæg, heste, kaniner, æsler, får og geder.

Major slår vingerne ud på Have og Landskab

Brørup Traktor- & Maskincenter tager de grønne græsklippere fra Major med til Have og Landskab i Slagelse, der afholdes den 28. til 30. august. Major leverer klippere til enhver form for græs, og siden folkene fra Brørup overtog importen i 2018, har salget udviklet sig godt og er fordelt på mange forskellige modeller.

Sæt ind mod sneglene i god tid

Det er altafgørende at iværksætte bekæmpelse mod snegle tidligt, hvis indsatsen skal batte. Sats også på jordbearbejdning, hvor det er muligt, råder Seges.
Side 1 af 47 (933 artikler)Prev1234567454647Next