bannerPos

Friske rabarber og porrer til københavnerne

- Vi klarer os godt med vore seks hektar med masser af håndarbejde – og frisk luft, lyder det fra Bjarne Nielsen (forrest), der sammen med sine medarbejdere næsten dagligt sender 100 kasser friskplukkede rabarber afsted til grossister i København.

Tekst og foto: Erik Hansen

Redaktør, LandbrugFyn
19-08-2019 08:00
- Det er lokalproducerede råvarer og den gode historie, der tæller. Ikke nødvendigvis prisen, konstaterer Bjarne Nielsen, der i mange år har levet godt af tre hektar med hver af de to specialafgrøder på sin sandjord i Vester Kærby.

Flere gange ugentligt hele foråret og sommeren igennem henter en vognmand paller med friskplukkede rabarber fra kølerummet på en lille ejendom i Vester Kærby. Aftagerne er primært københavnske restauranter, grønthandlere eller supermarkeder.

- Vi mærker tydeligt, at interessen for friske danske råvarer er øget. Igen i år har efterspørgslen været stigende fra de grossister, vi afsætter til. Prisen er ikke på samme måde afgørende som tidligere, hvor man kun gik efter de billigste varer, konstaterer frilandsgartner Bjarne Nielsen, der på sin sandjord har tre hektar med rabarberplanter, og andre tre hektar med porrer.

Rabarber er en af de første grøntsager, som er klar til at blive plukket i det tidlige forår. Derfor hører han ofte fra kunderne, så snart de første forårstegn viser sig. Sæsonen indledes i midten af april og slutter til september. I højsæsonen sendes omkring 100 kasser med friskplukkede bundter afsted dagligt.

Gamle retter

Ikke mindst er det de kendte kokke, der priser de friske, lokale råvarer, som Bjarne Nielsen takker for den gode reklame og den trend, som er skabt blandt de moderne forbrugere.

- Det nordiske køkken og gammeldags retter er vendt tilbage. Derfor indgår rabarber i mange kager og desserter, ligesom der også på gourmetrestauranter kan blive serveret rabarberkompot eller andre specialister fra gamle dage.

Den nordøstfynske grøntsagsavler leverer også rabarber til saftproduktion. Således anvender Nybro Frugt i Mesinge den som variant i deres æblemost, og senest har et vineri i Mols Bjerge fået præmie for en mousserende vin med røde elmsfeuer rabarber fra Bjarne Nielsen som ingrediens.

Håndarbejde

Bjarne Nielsen er 65 år og oprindelig udlært gartner hos Dæhnfeldt A/S. Siden 1979 har han været selvstændig og levet af de 19 hektar på forældrenes ejendom. Først som boende i et nabohus, og fra 2000, hvor han og konen har boet på gården.

I de første mange år var gulerødder med top den største og mest indbringende afgrøde.

Men rationaliseringen og strukturudviklingen inden for specialafgrøder gjorde, at Bjarne Nielsen fandt det vigtigt at holde fast i afgrøder, hvor håndarbejde var nødvendigt.

Indtil for ti år siden var han medlem af Gasa Odense, men i dag afsætter han alle sine varer selv gennem direkte kontakt med grossisterne.

Uden sprøjtning

Sæsonen for rabarber er ved at rinde ud, og efter den årlige to-ugers ferietur til Thailand er han sammen med de to ansatte og medhjælpere, som hyres ind efter behov, klar til at høste porrerne fra midten af september frem til januar-februar, alt efter om der kommer frostperioder. Det sker med optagningen med en Asa-Lift optager, og hjemme i laden med et anlæg til vask, afskæring og bundtning af porrer.

- Det her er et fransk anlæg. Men jeg har altid interesseret mig for praktiske og smarte løsninger, så faktisk fik jeg oprindelig fremstillet et anlæg hos en smed på Ærø med bistand af et par lokale ingeniører.

Alt imens sygner rabarberne efterhånden helt hen, så der om vinteren kun er de visne blade tilbage. Sprøjtning er ikke aktuelt på noget tidspunkt, da de store blade holder det meste ukrudt i ave. Kun en snitning af de tilbageblevne høje ukrudtsplanter foretages sidst på året.

Bjarne Nielsen har tre forskellige sorter rabarber. Planterne, der holder til mindst 10 års høst, skal gødes tre-fire gange på en sæson, og ellers kun vandes efter behov.

Den gode historie

- Den sprøjtefrie dyrkning tæller også for afgrøden, og i det hele taget er den gode historie og dens oprindelse også blevet vigtigt for forbrugerne, påpeger den nordøstfynske frilandsgartner, som derfor har sit navn og adresse på alle kasser og samtlige bundter rabarber.

Også Bjarne Nielsens egen tilværelse er en god historie.

- Vi klarer os godt med seks hektar med masser af håndarbejde - og frisk luft året rundt. Og med den fortsatte interesse og god respons på det, vi går og dyrker.

Resten af de i alt 19 hektar på ejendommen er forpagtet ud, når han at fortælle, inden det igen er tilbage til håndarbejdet i marken med at plukke, bundte, afpudse og pakke de mange rabarberstilke i kasserne, der så senere på dagen hentes og køres til hovedstaden.
0

Muligheder for bedre og mere natur forringes

Formanden for Østjyllands Plantelaug, Claus Wiese, undrer sig over at de statslige tilskud fjernes i en tid, hvor der er stort fokus på at skabe mere natur

Konsulenter: MUS-samtaler betales mange gange tilbage

Svinekonsulenterne Anders Andersen og Nicklas Jepsen, Velas, kan se mange gode grunde til at holde MUS-samtaler med de ansatte i produktionen.

Færre køer - mere mælk - og en bedre bundlinje

Mælkeproducent Jørgen Bertelsen har vendt skidt til godt ved justeringer af foder og fokus på reproduktion. I 2019 steg mælkeydelsen med 800 kg mælk, endda med lidt færre køer.

Dødeligheden blandt køer og kalve kan nedbringes trods stigning

Seges har med tilskud fra Landdistriktsfonden udviklet værktøjer til at forebygge mod sygdom og skader i besætningerne.

Øget viden og større motivation gør en forskel

Der skal mere systematik og stor selverkendelse til i besætningerne for at gøre noget ved dødeligheden, påpeger Seges.

Bedre ledere giver endnu bedre resultater på bundlinjen

I takt med at bedrifterne bliver større, er der behov for, at landmændene forbedrer sig som ledere. En løsning kan eksempelvis være, at både landmand og driftsledere kommer på lederkursus.

Nem online temperaturmåling med målespyd i afgrøder

Virksomheden care4farm i Kolding har udviklet og sælger et enkelt målespyd til temperaturmåling i afgrøder både ude og inde – fra kornlagre til kartoffelkuler

Højeste indtjening på smågrise nogensinde

Smågriseproducenterne indkasserede rekordhøje 4,3 millioner kroner på bundlinjen i snit i 2019.

Nye lokaler har løftet arbejdsmiljøet

Der er sket noget af en omvæltning for de ansatte i Stadil Smede- & Maskinforretning, hvor de efter flytningen fra Stadil til Ulfborg er gået fra 3.000 kvadratmeter til mere end 5.000 kvadrateter. Det kan særligt mærkes i værkstedet, hvor det ifølge en montør har gjort en stor forskel for arbejdsmiljøet.

Grønt dansk landbrug skal være endnu grønnere

De miljømæssige tiltag, der er sket i landbruget er ikke nok – der skal mere til, slog fødevareminister Mogens Jensen (S) fast på et møde forleden i Agerskov
Side 1 af 56 (1102 artikler)Prev1234567545556Next