bannerPos

Perfekt persille

Michael Pedersen høstede den 7. oktober sine 2,5 hektar med kruspersillefrø, der i knap tre uger havde ligget på skår for at vejre. Den to-årige havefrøafgrøde blev sået i renbestand den 1. maj sidste år.

Tekst og foto: Erik Hansen

Redaktør, LandbrugFyn
14-10-2019 08:00
I sidste uge høstede Michael Pedersen på Hindsholm persillefrø, som har været halvandet år undervejs på 2,5 hektar. Og den erfarne specialafgrødeavler kunne glæde sig over et godt udbytte på omkring to tons pr. hektar og dermed 40.000 kroner pr. hektar.

Efter årets veloverståede høst er mejetærskerne for længst kørt i vinterhi på de fynske gårde. Dog ikke hos Michael Pedersen i Snave på Hindsholm. I sidste uge var han i færd med at bjærge årets sidste afgrøde – en mark på 2,5 hektar med kruspersille, hvor frøet leveres til Jensen Seeds i Birkum.

Trods den sene høst, er tidspunktet ikke usædvanligt for Michael Pedersen.

- Persillen er normalt først klar til at skårlægge midt i september. Og da den skal vejre i omkring tre uger, hvor dagene er blevet kortere og ofte med regnvejrsperioder, plejer høsten gerne at ligge her i ugen op til efterårsferien, fortæller den erfarne specialafgrødeavler, mens mejetærskeren nænsomt æder sig gennem de fyldige skår af de stive skærmplanter på op til halvanden meters længde.

- Sidste år var det næsten en måned tidligere efter tørken, og jeg har for en del år siden høstet persillefrø den 18. oktober. Endda med et rekordudbytte på 2.200 kg pr. hektar.

Flot afgrøde

Michael Pedersen vurderer årets udbytte til at være omkring to tons pr. hektar, og det er han ganske godt tilfreds med. Med kontraktprisen på omkring 20 kroner kiloet (i avisartiklen er der desværre skrevet 2 kroner, hvilket naturligvis er en fejl, red.) for de i alt 2,5 hektar kruspersillefrø hos Jensen Seeds, håber han, at det ender med et hektarudbytte på 40.000 kroner.

- Alt afhænger dog af frøets spireevne, som skal være mindst 85 procent. Og det er i sagens natur ikke altid lige nemt at nå op på med en høst ind i oktober måned, erkender Michael Pedersen.

Persillen såede han i renbestand den 1. maj sidste år med sin Stanhay enkornssåmaskine med en rækkeafstand på 50 centimeter. Afgrøden fik tilført 30 kg N og blev sidste år ellers kun ukrudtsbehandlet. I år har den været svampebehandlet fire gange og en enkelt runde med håndlugning af kamiller har været nødvendigt.

- Marken har stået rigtig flot, og flere forbipasserende har bedt om lov til at plukke af persillen. En ældre dame fortalte, at hun aldrig før havde oplevet en sådan mark, og fik persillesovs med nyplukket persille til valgflæsket ved folketingsvalget på grundlovsdagen, fortæller Michael Pedersen der for tre uger siden skårlagde persillen, som hen over sommeren er gået i stok og dermed var nået op på de halvanden meter i højden.

- Med to gode perioder med høj sol har den efterfølgende vejret helt perfekt. Selv om frøene i sideskærmene endnu var grønne ved skårlægningen, er de også nået at blive modne.

31 år med specialafgrøder

Han kan ikke lade være med at fortælle, at frøene fra en enkelt skærm er nok til at fylde en pose persillefrø, som i byggecentret koster 20-30 kroner.

- Det er rigtig, rigtig langt fra den pris, jeg får, smiler den nordøstfynske havefrøavler, der trods alt er udmærket tilfreds med årets høst i det fine sensommervejr sidste mandag. Og ikke mindst fordi vejrudsigten varslede en ny regnperiode i de efterfølgende dage.
Lige siden Michael Pedersen overtog Snavegården for 31 år siden, har han dyrket specialafgrøder på de kystnære arealer ud til Storebælt. Ud af gårdens i alt 175 hektar var der i år 15 hektar med spinat, fire hektar med skorzonerrodsfrø og de 2,5 hektar kruspersillefrø. Desuden dyrkes sukkerroer på fem hektar og rødsvingel ud over de traditionelle kornafgrøder.

 

En ’Ørehænger’ i hegnet

Hvis du har levende hegn med gamle træer og døde stammer, så er det nu du kan være heldig at finde et interessant indspark til aftenens måltid.

Kosttilskud reddede Peter og køerne

- Jeg havde så ondt i mit knæ, at jeg ikke kunne komme ned i hug fortæller 62-årige Peter Aalbæk fra Holmsland v/ Ringkøbing der overvejede at sætte køerne ud i 2015.

Gårdbiogasanlæg bidrager til CO2-neutralt kvægbrug

Det batter tungt i klimaregnskabet for det økologiske kvægbrug, Kroghsminde, at et biogasanlæg laver strøm og afgasset gødning af gyllen fra bedriften selv og fire naboer.

- Udfordringer skal til åben diskussion

Der var vilje til smidigere sagsbehandling og en løsning på kreditudfordringer for LAG-midlerne, da erhvervsminister Simon Kollerup (S) gæstede landsbytopmøde

Nye muligheder med ny Lawsonia-vaccine

MSD Animal Health lancerer nu en intramuskulær Lawsonia-vaccine, der giver mulighed for et fleksibelt og arbejdsbesparende vaccinationsprogram.

Novana-rapport bekymrer miljøminister

Nye tal fra årets NOVANA-rapport viser, at kvælstofudledning er på samme niveau som tidligere. Derudover er der flere fund af sprøjtemidler i drikkevand og grundvand.

Endnu bedre service fra Samson Agrolize

Den danske salgs- og serviceorganisation bag Samson gyllevogne og møgspredere, Samson Agrolize, justerer nu sin serviceorganisation i Danmark og opnår derved en endnu bedre dækning med specialiserede servicemedarbejdere og reservedelsadgang for sine kunder.

Ølgod Maskinforretning overtager importen af Claydon og får ny daglig leder

I 2016 købte Svend Aage Jensen og Kurt Eg fra Brørup Traktor- & Maskincenter ApS deres kollega Ølgod Maskinforretning og har siden drevet den som en selvstændig enhed med lokal ledelse af salg og service. Nu udvider man ejerkredsen med Steen Olesen, der samtidigt er ansat Steen Olesen som sælger og daglig leder af forretningen.

Udfordret med vand på marken?

Konsulent giver bud på de mest almindelige årsager til udfordringer med vand på marken og kommer med forslag til løsningsmuligheder.
Side 1 af 52 (1028 artikler)Prev1234567505152Next