bannerPos

Sortsblandinger i vintersæd giver robuste afgrøder

Arkivfoto
14-10-2020 13:40

Brug sortsblandinger, og benyt dig af en udsædsberegner, når vintersæden skal i jorden

Af Malthe Karstensen, ØkologiRådgivning Danmark

PLANTEAVL Sortsblandinger giver statistisk sikre merudbytter i forhold til de mest solgte sorter. Det viser 12 års landsforsøg med vinterhvede og vårbyg. Blandingerne giver sædvanligvis en mere robust afgrøde, der er mindre følsom overfor svampeangreb, og af samme grund anbefaler vi økologerne at benytte sig af dem.

I det tilfælde, at vinteren ikke bliver mild igen, så opnås der desuden også en bedre vinterfasthed i sortsblandinger. Anvend gerne fire forskellige sorter, for at opnå en højere grad af symbiose mellem sorterne.

 

Beregn udsædsmængden

 

Sorterne skal sås med samme vægtprocent – det betyder, at der skal korrigeres for tusindkornvægten for hver enkelt sort i blandingen, hvis man selv blander. Regnestykket er sværere, men der er hjælp at hente i SAGRO-appen. Du finder nemlig en nyttig udsædsberegner under ’Mine værktøjer’, hvor den konventionelle version ligger under ’Planter’. Som noget nyt er der nu også en økologisk udsædsberegner under ’Økologi’.

Der indtastes afgrøde, sådato, fugtighed og såbedskvalitet samt tusindkornvægten, der er oplyst på sækken. Sammen med sund fornuft kan udsædsberegneren give et praj om den rette udsædsmængde.

Generelt er det en god idé at benytte sig af et værktøj som udsædsberegneren. Et godt såbed er naturligvis altid det bedste udgangspunkt, men nogle gange må vi erkende, at vejret kan komme i vejen, og at kapaciteten ikke slår til på de helt rigtige tidspunkter. Noget af det vigtigste er, at man opnår det korrekte plantetal, så afgrøden ikke bliver for tynd, og ukrudtet dermed får for meget spillerum. Afgrøden skal samtidig også kunne holde til en blindstrigling.

 

Sortsvalg i vintersæd

Der er mange velkendte sorter i denne sæsons økologiske udbud af vintersædssorter. I vinterhvede er Fritop en nyhed, men der er kun meget lidt såsæd til rådighed. Ellers er der gode erfaringer med Ohio. I vinterbyg er der to nye sorter, Comeback og Cleopatra, som er meget jævnbyrdige.

Der vil være ekstra opmærksomhed på at spare på omkostningerne i rugen, og derfor vil hybridrug få hård konkurrence, når den dyre udsæd sammenholdes med de lave afregningspriser. Ved høje udbyttemuligheder er hybridrug til eget foder dog stadig attraktivt.

Triticale er så småt på vej ind i markplanerne igen, og der er nye sorter med god modstand mod gulrust. Men med en pris, der formentlig er på niveau med rugens, så er det måske alligevel ikke værd at løbe risikoen for, at resistensen mod gulrust igen bliver brudt.

0

Energinet vil udbetale højere erstatning til lodsejere

Energinet hæver taksterne for udbetaling af strukturskadeerstatning på Baltic Pipe, efter landbrugsrapport viser, at skaderne bliver større end først forventet.

Reservedelsforhandler med dansk fokus

Det svenske firma Olssons i Ellös, der har specialiseret sig i at sælge reservedele til traktorer og entreprenørmaskiner, har med succes ansat deres første danske mand. Henrik Eskesen har mere end 30 års erfaring fra branchen og nyder at komme rundt til forskellige maskinforretninger- og værksteder for at yde support.

Ny svensk transportvogn med stor kapacitet

Svenske Metsjö lancerer ny transport-markvogn med 46 kubikmeter i kapacitet

Mange fordele ved fodring med frisk græs

MaksiGrass on Tour 2020 giver mulighed for indblik i de mange muligheder og fordele, der er i kvægfodring med frisk græs hos både økologiske som konventionelle bedrifter – i denne og næste uge kan MaksiGrass ses og opleves ved demonstrationer i Højer, Nr. Snede og Skjern.

Landmænd svigter læplantnings-sagen

Lokalt laug i Esbjerg udbetaler en del af formuen, så landmænd kvit og frit kan få deres læhegn udtyndet. Men bag det glade budskab lurer bekymring for fremtiden.

Ny mellemklasse af skovkraner fra Kronos

Den finske maskinproducentproducent Kronos er klar med nyeste versioner af sine skovkraner, der byder på flere optimeringer og forbedringer

Nyt stort biogasanlæg indviet

Forleden blev Nature Energys nye store biogasanlæg i sønderjyske Glansager officielt indviet. Det skal sende grøn CO2-neutral biogas ud på gasnettet og bidrage til Sønderborg Kommunes grønne omstilling.

Landmænd går glip af store gevinster uden gårdråd

Landmændene misser både vækstrater, udviklingsmuligheder og besparelser ved ikke at tage de svære beslutninger med en professionel kreds, lyder det fra chefkonsulent i Velas.

Alliance-dæk vinder frem i landbruget

Dækproducenten Alliance, der er ejet af dækgiganten Yokohama, vinder frem på det danske marked – ikke mindst inden for landbruget. Særligt interessen for producentens prisvenlige VF-dæk er stigende. Det mærker man ikke mindst hos NDI Group (Nordisk Dæk Import), der har dækket i sit program
Side 1 af 72 (1421 artikler)Prev1234567707172Next