bannerPos

Dybdeharve med fuld gennemskæring får styr på ukrudtet

Henriks Markservice sætter dybdeharven med sideskær i jorden for at dæmpe ukrudtstrykket inden de økologiske majs skal sås.

Tekst og foto: Christian Carus

Fagjournalist
28-02-2020 08:15
En dybdeharve med sideskær, er Henriks Markservices seneste våben mod ukrudt på de økologiske arealer.

Mens kvik og rodukrudt har fundet de huller, der blev i græsmarkerne under tørken i 2018, har Henrik Pedersen, Henriks Markservice, været på udkig efter et redskab, der sammen med den biorotor, han satte i jorden forrige vinter, kan gøre kål på ukrudtet hos økologerne.

Valget faldt på en dybdeharve fra Kverneland, der med sine sideskær skærer alle rødder over og løsner jord og ukrudt, som efterfølgende får en overkøring med biorotoren, der sender jord og ukrudt op i luften med 80 kilometer i timen. Da ukrudtet er lettest, lander det øverst, og vil under de rigtige forhold tørre ud.

- Harven laver fuld gennemskæring og har nogenlunde samme effekt som en skrælpløjning. Den er bare noget hurtigere, forklarer Henrik Pedersen, der satser på at kunne tage omkring tre hektar i timen med den fem meter brede dybdeharve.

Det primære formål med harven er at gøre markerne klar til økologiske majs. En opgave, der kommer til at fylde omkring 250 hektar i denne sæson.

- Derudover kommer vi nok til at klare omkring 100 hektar med ukrudtsbekæmpelse i andre marker, fortæller Henrik Pedersen, der godt kan mærke at mange af de økologer, han servicerer, efterhånden har mange år uden pesticider på bagen.

- Der er mange gamle økologer, hvor ukrudtet begynder at hobe sig op. Så jeg har gået og kigget efter noget, der kunne løse problemerne de sidste tre år, siger maskinstationsindehaveren, der blandt andet valgte Kverneland-harven på grund af dens simple opbygning.

 Gps-spredning og Vizura

Netop dybdeharven bliver et af samtaleemnerne, når Henriks Markservice for første gang indtager sin helt egen stand på Agro Nord, og sammen med biorotoren og en gyllevogn har harven fået plads på græsset uden for Messecenter Vesthimmerland.

Henrik Pedersen regner også med at møde kunder til en snak om mulighederne for kalk- og gødningsspredning med gps, som man tilbyder fra denne sæson, eller gyllespredning med tilsat Vizura for at mindske fordampningen, som han efter testkørsel sidste år, ser store muligheder i.

- Vi kørte det blandt andet ud i roerne hos min bror, og her gav det altså op til 20.000 foderenheder. Og der er også andre, der mener, at de kan se forskel, konstaterer han.

Henriks Markservice beskæftiger i højsæsonen 10 medarbejdere og passer omtrent 4.000 hektar i området mellem Aalborg, Hobro og Aars, hvor maskinstationen har hjemme. Omkring halvdelen af kunderne er økologer.

Stand 406

0

Ny i spidsen for HK planteavl

Hornsyld Købmandsgaard A/S har ansat Kenneth Søbye som produktchef for planteavl

Formand: - Vi skal producere mere klimaneutralt

Klimaet var overskriften for formand Niels Jørgen Thomsen, da han aflagde beretning på generalforsamlingen i Østjydsk Familielandbrug, der blev holdt hos Velas i Søften

Sikker og præcis fjernelse af ukrudt med ny græsklinge

Den nye græsklinge RG-KM fra STIHL gør det nemt at fjerne ukrudt fra såvel grusgange og flisebelægninger som fortove og asfalt. Med græsklingens unikke design, hvor knivpladerne bevæger sig frem og tilbage ligesom på en hækkeklipper, er risikoen for stenkast minimal – hvilket betyder, at RG-KM også er et optimalt værktøj i bymiljøet.

Velas Byg ansætter ny arkitekt – opruster på lovliggørelser

Byggeafdelingen i Velas har ansat endnu en erfaren arkitekt, som skal hjælpe landmændene med alt fra boligtegninger til lovliggørelser.

Grænselukning lukker både ude og inde

Både Danmark og Tyskland har som bekendt valgt at lukke grænsen mellem de to lande på grund af corona-virussen – det giver udfordringer – også i landbruget

De unge skal etablere deres eget

Unge landmænd har brug for at skabe deres eget netværk i branchen, og de får nu hjælp fra den lokale landboforening, som har etableret en ungegruppe. Det har vist sig at være en succes.

Styrket SLF runder et skarpt hjørne

Der blev kigget både politisk fremad og historisk tilbage, da SLF markerede sit 20 års jubilæum ved dette års generalforsamling, der blev holdt på Agerskov Kro.

Klar til Agromek 2021

Mange virksomheder har allerede meldt sig klar til at udstille på næste års Agromek-messe i Herning.

Efterafgrøder knækker ikke kurven

Der var kritik af flere ministre og ikke mindst Aarhus Universitet fra formand Mogens Dall, da LandboSyd holdt generalforsamling i Gråsten. Ikke mindst efterafgrødekravet fik en hård medfart af landboformanden

Nye skærpede regler ved byggeansøgninger

Brug af certificerede brandrådgivere og statikere ved ansøgning om byggetilladelse kan medføre udfordringer, påpeger bygningsrådgiver.
Side 1 af 58 (1143 artikler)Prev1234567565758Next