bannerPos

Pæne køer og høj ydelse hænger sammen

- En god totaløkonomi kommer jo blandt andet ved gode lemmer og et godt yver, som også er det, man vil se i ringen. Det, også at have fokus på eksteriør giver flere kalve, en højere livsydelse og dermed bedre totaløkonomi, forklarer han og henviser til de internationale skuer, hvor man taler meget om, at man ønsker »the every day cow«.

Tekst og foto: Tenna Bang

Redaktør, LandbrugNord
24-02-2020 15:00
Engang var der forskel på en produktionsko og en dyrskueko. Sådan er det ikke længere hos landets højstydende holsteinbesætning, Anderstrup Holstein. Her skal hver eneste ko kunne tjene penge for at have en berettigelse i stalden.

Når Anderstrup Holstein i år deltager på årets Agro Nord, er det faktisk så mange år siden sidst, at de ikke kan huske hvornår. For alle kræfter plejer at blive lagt til Landsskuet i Herning, men en sommerferietur til USA gør, at man i år ikke har mulighed for at komme til Herning.

- Vores søn Samuel var godt nok ved at snakke om, at han ville blive hjemme fra USA for at komme med til Landsskuet, så vi måtte finde et kompromis, fortæller Niels Erik Haahr, som sammen med sin bror Christian Haahr driver Anderstrup Holstein ved Skørping – Danmarks højest ydende besætning med godt 16.000 kilo EKM pr. ko.

- At deltage i et dyrskue er jo ikke bare noget, man gør den dag. Det starter et helt år forinden, hvor man hver eneste dag tænker over, hvem der skal med og om de når at blive klar, fortæller Niels Erik.

Ydelse og eksteriør hænger sammen

På Anderstrup er ydelse det overordnede mål, fordi det er her pengene ligger, men ydelsen kommer i dag uden at gå på kompromis med eksteriøret.

- Bare for fem år siden så man nogle ekstreme typekøer og der var meget snak om dyrskuekøer og produktionskøer. Sådan er det ikke mere, for vi kan ikke have et hold kun med dyrskuekøer i stalden, både fordi vi ikke har plads, men også rent økonomisk. Alle køer skal give penge for at have en berettigelse her, fortæller Niels Erik, som har 530 malkekøer i stalden og er i gang med en udvidelse til godt 600 køer.

 »The every day cow«

Det at koen skal kunne tjene penge går i dag fint i spænd med det, man gerne vil se i ringen, mener Niels Erik Haahr.

- En god totaløkonomi kommer jo blandt andet ved gode lemmer og et godt yver, som også er det, man vil se i ringen. Det, også at have fokus på eksteriør giver flere kalve, en højere livsydelse og dermed bedre totaløkonomi, forklarer han og henviser til de internationale skuer, hvor man taler meget om, at man ønsker »the every day cow«.

 God behandling

Derfor er det også blandt »the every day cows«, at Niels Erik finder kandidaterne til årets Agro Nord.

- Selvfølgelig er der nogle køer, som betyder mere for os end andre, men for at give meget mælk skal de alle sammen behandles som om, at de skal på dyrskue i morgen, fortæller han.

0

Specialist i alle typer hegn

Som en af de største og ældste udbydere af hegn og hegnsløsninger til både landbruget og en lang række andre brancher, er Poda Hegn specialist inden for sit felt til både store som mindre hegns-opgaver.

Helt ud til hegnet

PIT Hegn er klar med gode tilbud og forsendelse af varer i den ekstraordinære situation, her hvor dyrene skal på græs.

Slagtesvineproducenter risikerer bøder

Med den rekordhøje svinenotering producerer landets slagtesvineproducenter mange steder grise med en høj afgangsvægt. Men afgangsvægten er et problem og kan munde ud i store bøder, da de mange steder overskrider grænserne i de eksisterende miljøgodkendelser, fortæller tre Velas-rådgivere.

Det snerper til med at få vedligeholdt eller nyplantet læhegn

Gamle læhegn vil snart være sprunget ud og dække for overblikket. Og nye planter bliver udsolgt om et par måneder, siger plantningskonsulent hos HedeDanmark.

Redskaber når frem til forårsarbejdet

Corona-krisen har lukket mange forretninger ned i Danmark – dog ikke Brørup Traktor- & Maskincenter, hvor lastbilerne ruller ind på pladsen med nye polske landbrugsredskaber til forårsarbejdet

- Planen er, at jeg skal leve af butikken

Naturpleje med kvæg og får sikrer efterhånden en stor del af indtægten for ægteparret Michael Baun og Bente Villadsen på Fanø.

Bidt af naturpleje

Før overså Michael Baun sjældne sommerfugle og blomster i marken. Sidste år fik han sammen med sin hustru, Bente Villadsen, 15. Juni Fondens årlige ildsjælepris for at have gjort en særlig indsats for naturen.

12 millioner øko-æg

Det producerer hønsene pr. år i Vallø Øko ApS, hvor dyrevelfærd står højt på dagsordenen, og EU har ydet tilskud til forskellige former for miljøteknologi.

Dyrevelfærd står højt på dagsordenen

Valløs filosofi: En høne, der har det godt, spiser mindre foder og lægger mange æg.

Ny i spidsen for HK planteavl

Hornsyld Købmandsgaard A/S har ansat Kenneth Søbye som produktchef for planteavl
Side 1 af 58 (1152 artikler)Prev1234567565758Next