bannerPos

Alle ejendomme er unikke

Det kan måske være svært at få øje på det unikke, men det er der. Her ses samme bolig efter en renovering.
09-08-2020 08:39

Skal de gamle bygninger rives ned eller skal de renoveres og have nyt liv i form af anden anvendelse? Skal det aldrende stuehus bevares og gennem en renovering bringes op til nutidens standard i forhold til indretning, energi og komfort? Det er ofte stillede spørgsmål og kræver en grundig vurdering, inden der kan gives et klart svar.

GENNEMGANG Det kan måske være svært at få øje på det unikke, men det er der. Sådan lyder det fra Anna Grethe P. Aggerholm, der er arkitekt og bygningsingeniør ved Velas Byg.

- Det vil ofte kræve en større eller mindre indsats at få det unikke frem og der ligger ofte mange overvejelser, følelser og historier til grund for den beslutning, der bliver taget til sidst, siger hun.

Der er gennem tiden sket en rivende udvikling i landbrugenes produktionsformer, hvilket har medført, at en stor del af de landbrugsbygninger og anlæg, der blev etableret før 1980, nu står tomme.

Bevar eller riv ned?

Nedslidte og faldefærdige bygninger pynter ikke på en ejendom og kun de anvendelige bygninger samt dem man ved man kommer til at bruge, skal efter Anna Grethe P. Aggerholms mening bevares.

En nedrivning af overflødiggjorte driftsbygninger og renovering af de bevarede, vil kunne øge ejendommens værdi i forbindelse med et eventuelt salg, men i høj grad også øge livskvaliteten hos dem, der vælger at blive boende efter at dyrene er sat ud af staldene.

- Stuehusene har ofte været nedprioriteret fordi energien og ressourcerne er brugt på driften. Børnene og medhjælpere har gennem årene sat deres præg på huset, der således er godt brugt. Her skal der også en grundig vurdering og overvejelse til, for at finde ud af om det giver mening at bruge penge på en renovering eller man hellere skal bygge et nyt, siger hun.

Der stilles mange krav og ønsker til det nutidige og moderne stuehus alt afhængig af, hvem man er. Vejen til at få netop det man drømmer om, kan være lang og snørklet, men også utrolig spændende. Det behøver ikke være kompliceret, for det er, hvad man gør det til, lyder det.

- I nogen tilfælde er det stedet med omgivelserne, naturen, udsigten og så videre der er det unikke og her må man starte helt på en frisk. Det giver mange muligheder og det er også her vigtigt at få lagt en god plan, forklarer Anna Grethe P. Aggerholm.

De svære beslutninger

Er man tredje eller fjerde generation på gården, kan det være tungt at føle, at man nedriver familiens traditionsrige gård, selvom den er fugtig og gennemgående færdig.

- Her kan vi få en drøftelse om, hvordan man igennem mottoet at forandre for at bevare, kan skabe nye rammer med respekt for de gamle igennem materialer eller en bestemt retning, siger Anna Grethe.

Hvis man står ved en skillevej og skal træffe nogle af ovenstående valg, er en dybdegående snak om værdier, krav, håb og drømme for fremtiden altafgørende for at træffe den rigtige beslutning, opfordrer Velas.

- At få det unikke frem understøtter vækst og liv i landdistrikterne og vil bringe glæde hos alle, siger Anna Grethe.

teba

0

Nye vogne sørger for foder til 600 malkekøer

Harehedegaard Mælkeproduktion mellem Hovborg og Starup valgte Krampe-vogne, der spiller en stor rolle, når høsten af foder-afgrøder til bedriftens 600 malkekøer og opdræt skal håndteres

CAP-reformen ventes først i kraft fra 2023

Danske landmænd får nedsat deres grundbetaling fra i 2021, også selvom det trækker længere ud med aftalen om en ny programperiode for EU’s landbrugspolitik.

Landbrugsskole startede nyt skoleår med nye traktorer

Et nyt skoleår er startet på Kjærgård Landbrugsskole ved Bramming, hvor 40 unge landbrugsinteresserede netop er startet på grundforløbet. Derfor var der også elevopløb, da A.P. Jørgensen leverede to nye Claas-traktorer til skolen.

LDM retter skarp kritik mod Arla

Det skuffer Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter (LDM), at Arlas overskud ikke kommer producenterne til gavn.

Arla øger omsætning og indtjening i første halvår

Trods corona-krisen kommer Arla ud af første halvår med en øget omsætning og indtjening sammenlignet med sidste år.

Valtra og Valtec inviterer til traktordemonstration

På torsdag den 17. september inviterer Valtra og Valtec til traktordemonstration ved Toftlund.

Grundlæggende uenighed om grundbetalingen til landmændene

Landbrug & Fødevarer vil have begrænset indhug i grundbetalingen mest muligt. Økologisk Landsforening ønsker den helt afskaffet til fordel for grønne belønningsordninger.

Har du en værdig sparringspartner til dine handler og finansiering?

I takt med, at landbrugene bliver større og der samtidig er en voksende volatilitet i de priser, som vi køber og sælger produkter til, er det ekstremt vigtigt med en sparringspartner, du har tillid til. Den økonomiske bundlinje er din løn, og bliver naturligt påvirket af gode og dårlige beslutninger - og at være landmand, indkøbs- og salgschef samt bankmand på samme tid, er der vel dårligt nogle, der kan påtage sig med succes.

Udsigt til millioner fra Vestjyllands Andel

Vestjyllands Andel kan præsentere et årsregnskab med et koncernresultat på 87 millioner kroner før skat. Nu lægger bestyrelsen op til at udlodde 50 millioner af overskuddet til medlemmerne..
Side 1 af 67 (1336 artikler)Prev1234567656667Next