bannerPos

Rekordudbytte til rekordfremmøde

Godt og vel 300 mennesker havde taget turen til Videbæk Idræts- og Fritidscenter, hvor Vestjyllands Andels medlemmer var inviteret til generalforsamling. Hér var der foruden selve generalforsamlingen, også underholdning ved DR-journalisten Anders Agger.

Henning K. Andersen

06-10-2018 07:00
Vestjyllands Andel vedtog forleden endeligt at udbetale hele det indenlandske overskud på godt 50 millioner kroner til deres medlemmer. Det skete på VA's generalforsamling i Videbæk mellem Herning og Ringkøbing.
- Er der nogen, der stemmer imod forslaget om at uddele hele overskuddet blandt medlemmerne, spurgte næstformand og ordstyrer Jens Peter Bendtsen de tilstedeværende medlemmer af Vestjyllands Andel under selskabets generalforsamling. Der røg kun en enkelt arm i vejret, og dermed blev forslaget endeligt vedtaget.
Andelsselskabet havde i sidste regnskabsår som helhed et overskud på 94,3 millioner kroner, hvilket var 38,3 millioner mindre end sidste regnskabsår, men omvendt lidt over budgettet. Selskabet har nu en egenkapital på knapt en milliard kroner, og det var en stor del af årsagen til, at man udloddede årets overskud fra indenlandske aktioner på 55 millioner kroner. 
- Allerede sidste år drøftede vi i bestyrelsen, om det var nødvendigt at øge vores soliditet til mere end de 57 procent, som vi nu var kommet på. Det mener vi ikke i øjeblikket, omvendt ønsker vi ikke at falde mærkbart på soliditet. Med dette besluttede vi i år at gøre overskud tjent i VA`s kerneforretning til genstand for udbetaling blandt vore medlemmer. sagde bestyrelsesformand Leif Haubjerg.
 

Sværere næste år

Der var generel tilfredshed med tingenes tilstand blandt de cirka 300 fremmødte, som satte rekord for deltagelse i en generalforsamling hos VA. Men den dårlige høst i 2018 får stor indvirkning på næste regnskabsår, erkendte bestyrelsesformanden.
- Allerede nu kan vi sige, at til det bliver helt anderledes. Det er naturligvis det tørre sommervejr og den mindre høst, som alle grovvareforretninger helt sikkert vil blive ramt af, nøjagtig ligesom os landmænd, lød det fra Leif Haburg, der fortsatte:
- Den manglende kornindgang og de mindre tørreindtægter sammen med et mere anstrengt kornmarked vil sætte økonomiske spor. Det vil blive helt anderledes tal, vi kommer til at se om et år. Men vi er fortrøstningsfulde og har et godt udgangspunkt, som helt sikkert vil komme os til gode.
Hvor næste års regnskab forventeligt må tage et skud for boven på grund af sommerens tørke, er der på længere sigt store forventninger både til forædlingsvirksomheden Danish Seed, der har flere spændende forædlingsprojekter på vej, samt selskabets nye fabrik, Danish Marine Protein udenfor Skive, der skal producere protein til foder fra søstjerner i Limfjorden.
- Der er et stort potentiale, som ligger lige udenfor døren, og der er ingen tabere i den sag, men kun vindere. Muslingefiskerne vinder, havmiljøet vinder, landmændene vinder, så det er jo bare at samle en ressource, som vi ikke tidligere har benyttet os af, også fordi vandmiljøet ikke har været til det, siger selskabets direktør Steen Bitsch.
Vestjyllands Andel, der for første gang nogensinde kunne notere sig en omsætning på over to milliarder kroner, valgte også et nyt repræsentantskab. Kun i Region Midt blev der kampvalg til repræsentantskabet, mens alle, der havde meldt sig på banen fra Nord og Syd, automatisk fik valg til repræsentantskabet.
 

Antidumping told på gødning forhindrer konkurrence

EU bør se på antidumping tolden på billig østeuropæisk gødning, da toldsatserne ikke bidrager til konkurrence på gødningsmarkedet, mener Søren Laustsen, SLF

Landboformand bremset i at lave minivådområde

Formand for LandboSyd og folketingskandidat for Venstre, Mogens Dall, er stærkt utilfreds med, at han lige nu løber panden mod muren i forsøget på at etablere et næsten to hektar stort minivådområde på en af sine ejendomme i Sønderjylland.

Overlevelsesguide på tørreriet

Efterbehandling af frø, korn og raps er det sidste led i en lang række af arbejdsdage omkring dyrkningen og er for mange en besværlig fase, hvis ikke man har en gylden fremgangsmåde. En forkert behandling kan i værste fald ødelægge avlen, hvilket gør efterbehandlingen til en af de vigtigste faser i processen.

Kollagen fra køer som kosttilskud til landmand

Rigtig mange landmænd, der er slidte og har ømme, stive led spiser bla. produktet aktiv fra Sundhedsshoppen, men hvad de ikke ved er, at de måske selv er leverandør af råmaterialet, idet proteinstoffet kollagen, som er i produktet aktiv, kommer fra tyske og danske køers væv.

Landbrugsforeninger sender skarp kritik af minister

Tolv landbrugsforeninger, der har berørte medlemmer af gasledningen Baltic Pipe, er utilfredse over manglende hjælp fra energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt.

Toppolitiker indviede nyt østjysk minivådområde

Partiet SF´s formand Pia Olsen Dyhr svingede spaden, da et nyanlagt minivådområde syd for Vejle forleden officielt blev indviet

Travlhed i nyt jysk skadedyrsfirma

HK Skadedyrsservice er kommet godt fra start. Firmaet beskæftiger sig blandt andet med rottebekæmpelse, der kan være en plage i kornlagre og andre steder, hvor der opbevares foderafgrøder

Udstilling på Landsskuet fyldt op

Nye udstillere er klar til at vise maskiner og produkter på det store dyrskue i Herning den 4.- 6. juli

Mælkeanlæg i farestalden har været en dyr fornøjelse

I anden halvdel af 2018 kostede mælkeanlæg i svinestalden soholderne godt 300 kroner i snit pr. so. Det viser den nyeste opgørelse af DB-tjek.

Dyrskue afprøver teltstald

Arrangørerne af Det Sønderjyske Fællesdyrskue i Aabenraa vil i år tilbyde dyrene læ og ly på en helt ny måde i form af teltstald
Side 1 af 37 (723 artikler)Prev1234567353637Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer