bannerPos

15 år med 4H’s madskoler

Alle giver en hjælpende hånd eller giver gode råd, når maden skal laves. Foto: Henrik Sieben

Tekst og foto: Henrik Sieben

Journalist
18-08-2019 10:40
1.900 børn har i år deltaget på en af de over 100 madskoler, der fremmer madforståelsen og sociale færdigheder.

De danske folkeskoleelever er tilbage i klasselokalerne efter en lang sommerferie, hvor blandt andet 1.900 børn over hele landet deltog på en af de over 100 madskoler, som 4H igen i år har arrangeret i samarbejde med Landbrug & Fødevarer og Rema 1000.

LandbrugØst har også været på madskole, og det var i Haslev, hvor Manja Poulsen fungerede som leder for 15 børn i alderen 8 til 11 år. De havde nogle gode og lærerige dage.

- Det er vigtigt, at børnene har det sjovt og deltager i et socialt fællesskab samtidig med, at de lærer om forskellige fødevarers tilbliven, om behandling og tilberedning af mad, forklarede Manja Poulsen, 

Hun blev suppleret af Aff Hjarnø, der for 15 år siden var blandt initiativtagerne til 4H’s madskoler.

- Det handler også om at børnene lærer om sunde råvarer, om at tage ansvar og om hvordan man begår sig i et køkken. De lærer teamwork, men også om hvordan man behandler andre, når de sammen sidder og spiser den mad, de har tilberedt i fællesskab.

Madbog af stjernekok

Blandt lederne på madskolen var også Agnes Mostawsa, som fortalte, at børnene også lærer, hvordan maden kan laves på forskellige måder. Til det brug er der udarbejdet en madbog med køkkentips, kostråd og forskellige opskrifter. 

Det er kokken Per Thøstesen, der blandt andet også er kok for Danmarks fodboldlandshold, som for sjette år i træk har lavet Madbogen, der er skrevet i et let forståeligt sprog.

Aff Hjarnø oplyste, at man bruger danskproducerede fødevarer, og deltagerne får kendskab på forskellen mellem konventionelt og økologisk landbrug, hvilket man også er bevidste om, når der handlers ind til madskolen.

- Vi har fokus på madspild og har derfor en spand stående, som bliver fyldt med alle de uforarbejdede grøntsagsrester, alt fra kartoffelskræller til toppen på gulerødder og resterne af de pressede citroner, som opstår ved madlavningen. 

- Det tager jeg med hjem til mine grise på den lokale 4H-gård, og senere på ugen kommer børnene ud på 4H-gården og ser, hvordan grisene omsætter det.

0

Muligheder for bedre og mere natur forringes

Formanden for Østjyllands Plantelaug, Claus Wiese, undrer sig over at de statslige tilskud fjernes i en tid, hvor der er stort fokus på at skabe mere natur

Konsulenter: MUS-samtaler betales mange gange tilbage

Svinekonsulenterne Anders Andersen og Nicklas Jepsen, Velas, kan se mange gode grunde til at holde MUS-samtaler med de ansatte i produktionen.

Færre køer - mere mælk - og en bedre bundlinje

Mælkeproducent Jørgen Bertelsen har vendt skidt til godt ved justeringer af foder og fokus på reproduktion. I 2019 steg mælkeydelsen med 800 kg mælk, endda med lidt færre køer.

Dødeligheden blandt køer og kalve kan nedbringes trods stigning

Seges har med tilskud fra Landdistriktsfonden udviklet værktøjer til at forebygge mod sygdom og skader i besætningerne.

Øget viden og større motivation gør en forskel

Der skal mere systematik og stor selverkendelse til i besætningerne for at gøre noget ved dødeligheden, påpeger Seges.

Bedre ledere giver endnu bedre resultater på bundlinjen

I takt med at bedrifterne bliver større, er der behov for, at landmændene forbedrer sig som ledere. En løsning kan eksempelvis være, at både landmand og driftsledere kommer på lederkursus.

Nem online temperaturmåling med målespyd i afgrøder

Virksomheden care4farm i Kolding har udviklet og sælger et enkelt målespyd til temperaturmåling i afgrøder både ude og inde – fra kornlagre til kartoffelkuler

Højeste indtjening på smågrise nogensinde

Smågriseproducenterne indkasserede rekordhøje 4,3 millioner kroner på bundlinjen i snit i 2019.

Nye lokaler har løftet arbejdsmiljøet

Der er sket noget af en omvæltning for de ansatte i Stadil Smede- & Maskinforretning, hvor de efter flytningen fra Stadil til Ulfborg er gået fra 3.000 kvadratmeter til mere end 5.000 kvadrateter. Det kan særligt mærkes i værkstedet, hvor det ifølge en montør har gjort en stor forskel for arbejdsmiljøet.

Grønt dansk landbrug skal være endnu grønnere

De miljømæssige tiltag, der er sket i landbruget er ikke nok – der skal mere til, slog fødevareminister Mogens Jensen (S) fast på et møde forleden i Agerskov
Side 1 af 56 (1102 artikler)Prev1234567545556Next