bannerPos

Erhvervsbiavler Nicki Toftum slår alarm: Mangel på bestøvere

Nicki Toftum frygter at der vil blive mangel på bestøvere, som følge af at flere biavlere lukker ned, hvis ikke de kan komme af med deres honning. Foto: Henrik Sieben

Tekst og foto: Henrik Sieben

Journalist
13-08-2019 13:21
Dyrkere af blandt andet hybridraps, hvidkløver og andre specialafgrøder, får et problem, hvis danske erhvervsbiavlere ikke kan afsætte deres honning: Der kommer til at mangle bestøvere.

- Det vil være en katastrofe for danske producenter af hvidkløver og hybridraps, og erhvervsfrugtavlere, der skal bruge bier som bestøvere, hvis vi ikke kan afsætte vores honning.

Sådan lyder det fra Nicki Toftum, der er en af cirka 10 erhvervsbiavlere, der lever 100 procent af deres biavl, og som aktuelt har svært ved at finde afsætning for deres honning.

Årsagen er ifølge Nicki Toftum den, at markedet oversvømmes af billigere honning fra eksempelvis de baltiske lande, Ukraine og Brasilien, som den hidtidige opkøber af dansk honning har valgt at importere, efter at de danske avlere for et par år siden havde nedgang i produktionen og ikke kunne levere.

- Og når vi ikke kan afsætte vores honning, så mangler halvdelen af vores årsomsætning, lyder det videre fra Nicki Toftum, der samtidig anfører, at det kan få flere avlere til at lukke ned.

Halvdelen af omsætningen kommer fra salg af honning, mens den anden halvdel kommer fra udlejning af bier til bestøvning af en række specialafgrøder.

- Og derfor hænger de to ting uløseligt sammen. Uden honningsalg er der også risiko for mangel på bestøvere.

Mangel på bier
Den midtsjællandske biavler, der selv har 600 bi-familier og producerer 20 tons honning om året, lejer sine bier ud til frugtavlere og til landmænd, der skal have deres hybridraps- og hvidkløvermarker bestøvet, for at få et udbytte.

- For at en hybridrapsmark kan blive ordentligt bestøvet bør der være 3 bi-familier pr hektar, mens en hvidkløvermark fordrer to bi-familier pr hektar.

Ligesom hans kollegaer har han aldrig haft problemer med at afsætte bier til bestøvning. Tværtimod:

- Jeg har hvert år efterspørgsel på mange flere, end jeg kan levere. Aktuelt har jeg også forespørgsler fra privatpersoner, der spørger, om ikke jeg vil sætte stader op hos dem, fordi der allerede nu er for langt mellem bi-familierne. 

Alarm
Aktuelt hober mængder af dansk honning sig op og ifølge Nicki Toftum, er der flere biavlere, der overvejer at stoppe:

- De har simpelthen ikke råd til at købe foder til deres bier, når de har endnu ikke solgt al honning fra sidste år.

Samtidig peger han på, at langt de fleste erhvervsbiavlere har sammen gennemsnitsalder som gennemsnittet af danske landmænd, i midten af 60érne, og det er klart, at når de er ramt på deres levevej, så overvejer de at stoppe produktionen. Det kan sammenlignes med at have grise eller køer.

- Hvilken kvæg- eller svinebønder har lyst og råd til at blive ved med at producere mælk eller svinekød, hvis ikke de kan komme af med det, fordi markedet oversvømmes af udenlandske varer, som vi ikke kender kvaliteten af, siger han.

0

Svenningsens ændrer navn til Nellemann Machinery

I forbindelse med at tilbyde et højere specialiseringsniveau for kunderne ændrer maskinforretningen Svenningsens navn til Nellemann Machinery.

Skovejernes iver overstiger Folketingets bevillinger

Biodiversitet tager meget længere tid at frembringe, end politiker og andre folk tror, konstaterer skovfoged i HedeDanmark Leif Lauridsen.

Har kun skoven til låns

I skovbrug sår fædre, for at sønner kan høste. Sådan har også naturpleje i skoven flere generationer som tidsperspektiv.

Økologisk Landsforening laver 200 omlægningstjek om året

Hos Økologisk Landsforening laver man omkring 200 omlægningstjek om året. Henvendelserne kommer fra hele landet, ung som ældre og tæller alle typer produktioner.

Et omlægningstjek gav et realistisk billede af virkeligheden

Jane Willumsgaard og Søren Noes starter til oktober en omlægning af deres jord på Hjarnø. De er ikke landmænd, men har efter et omlægningstjek besluttet sig for at prøve kræfter med økologiske pluk selv-hindbær og maltbyg til ølproduktion.

Gourmet i gårdbutikken

Mellem 200 og 300 kunder gæster hver uge gårdbutikken på Gundestrup Mejeri og Bryggeri.

Hoff brygger øl på ostevalle

Gundestrup Mejeri og Bryghus har sit eget bryggerikoncept, hvor der brygges øl på valle fra osteproduktionen.

Mejerimand forelskede sig i en gammel dame

Den gamle dame er identisk med Gundestrup Mejeri og Bryggeri, hvor Jørgen Hoff i dag producerer 22 forskellige specialoste og 8 forskellige specialøl.

Landmænd bør være rustede til corona-udfordringer

Landbrugsrådgivning Syd opfordrer alle landmænd til at have en plan klar, så de kan håndtere 2020 udfordringerne uden, at hele læsset vælter.

Velfungerende dræn starter med en god projektering

En overordnet og langsigtet drænplan er mange penge værd, men der er mange faktorer, der skal overvejes og undersøges, inden entreprenørmaskinerne for alvor skal i jorden.
Side 1 af 60 (1199 artikler)Prev1234567585960Next