bannerPos

Færre feriedage i det nye ferieår

Sommerferien er sikret. Vil man for eksempel gerne holde tre ugers sommerferie i år, kan det sagtens lade sig gøre. Det svarer nemlig til 15 feriedage, og man vil dermed have 1,64 feriedage i overskud. Foto: Colourbox

Tekst og foto: Jesper Hallgren

Journalist
23-05-2020 22:07
Vi er i disse måneder i overgangsfasen fra den gamle til den nye ferielov, og der er flere ting, man skal være opmærksom på.

FERIE Den 1. maj begyndte et nyt ferieår, og det plejer at betyde 25 nye feriedage til de danske lønmodtagere. Men på grund af den nye ferielov ser det noget anderledes ud i år. Der står nemlig langt færre feriedage til rådighed ved månedsskiftet.

Men der er ifølge Helle Kofod, specialist i fagforeningen Krifa, ingen grund til panik. Hun kommer her med fem ting, man skal vide om det nye ferieår:

1) Den 1. maj har man 16,64 feriedage til rådighed i stedet for de normale 25 feriedage (fem uger). Det er markant færre dage end normalt, men der er ingen grund til panik. Det er meningen her i overgangsfasen fra den gamle til den nye ferielov. Man har stadig ret til 25 dages ferie hvert år.

2) Sommerferien er sikret. Vil man for eksempel gerne holde tre ugers sommerferie i år, kan det sagtens lade sig gøre. Det svarer nemlig til 15 feriedage, og man vil dermed have 1,64 feriedage i overskud. Går man derimod efter fire ugers sommerferie, skal man tale med sin chef om mulighed for ferie på forskud, hvis ikke man har afspadsering eller feriefridage, man kan bruge til den fjerde uge.

3) Dette ferieår er forkortet på grund af den nye ferielov, som træder i kraft den 1. september 2020. Det betyder, at ferieåret kun går til den 31. august 2020 i stedet for den 30. april 2021. Så groft sagt skal de 16,64 feriedage kun »holde« til den 31. august.

4) Fra den 1. september 2020 begynder man at optjene 2,08 feriedage pr. måned, som er til rådighed den efterfølgende måned. Den nye ferielov betyder nemlig, at man løbende kan bruge den ferie, man optjener. Bruger man ikke alle 16,64 feriedage inden den 1. september, kommer de automatisk med over i den nye ordning. Så holder man for eksempel tre ugers sommerferie, bliver de overskydende 1,64 feriedage overført automatisk.

5) Vil man også holde efterårsferie, kan man komme til at mangle 1,28 dag (antaget, at man holder tre ugers sommerferie). Måske har man afspadsering, fleks eller feriefridage, som man kan bruge for at kunne holde ferie hele ugen? Ellers kan man måske få lov til at holde ferie på forskud. Tal med chefen om mulighederne.

jhal

0

Ansatte i karantæne, hvis de trodser rejseanbefalinger

Som arbejdsgiver har man pligt til at sikre et sundt arbejdsmiljø for de ansatte. Derfor skal medarbejdere sættes i karantæne ved hjemkomst, hvis de har rejst til områder, Udenrigsministeriet fraråder, lyder meldingen fra HR-rådgiver i Velas

Kragmann og Maskinpartner bliver Gehl-forhandler

Kragmann A/S i Middelfart og Maskinpartner A/S i Vejle har indgået aftale med Gehl-importøren, Stenderup A/S, om at de i fremtiden sælger og servicerer det amerikanske Gehl-læssemaskiner i deres respektive områder.

Mangelfuld poltestyring kan gøre indhug på bundlinjen

Det korrekte antal sopolte i hjemmeavlen er altafgørende for økonomien i svineproduktionen – skyder man forkert med enten for få eller for mange, kan det blive dyrt, lyder det fra Niels Hegelund, svinekonsulent hos Velas.

Den danske sommer bliver mere ekstrem

DMI’s Klimaatlas er udvidet med ny viden om tørke og nedbør, og her byder især sommeren på markante ændringer i vejret.

Lev langsomt og drik vin til

På Skaarupøre Vingaard bliver ingenting forceret i de fredfyldte og intime omgivelser.

Butik og samlingssted i »vintønden«

To gamle vintønder danner rammen om Bente og Carstens gårdbutik, der i to omgange har fået LAG-midler.

Husk opdateringen – eller udfærdigelse af en APV

Er det tid til at opdatere din APV – eller har du slet ingen? Velas minder om, at en APV er lovpligtigt, hvis der er ansatte på bedriften.

Danske hegnsklippere til ethvert formål og behov

GreenTec i Kolding producerer en bred vifte af hegnsklippere, hvoraf en betydelig del finder vej til landbrug og maskinstationer – både herhjemme og i udlandet. Fælles for alle hegnsklippere er, at funktionalitet og kvalitet er i højsædet
Side 1 af 62 (1233 artikler)Prev1234567606162Next