bannerPos

Kommune værdsætter landbrugserhvervet

Omkring 200 landmænd var mødt op til dialogmødet hos Varde Kommune, der fandt sted på rådhuset.

John Ankersen

Journalist
24-11-2018 07:00
200 landmænd var mødt op, da Varde Kommune havde inviteret til landbrugsmøde på rådhuset – en årlig tradition, der blev sat i søen sidste år, som anerkendelse af landbrugets betydning for kommunen

– Der er cirka 1.150 landbrugere i Varde Kommune – og det er vi stolte af! Sådan lød det i invitationen til kommunens landmænd, der forleden var inviteret til dialogmøde på rådhuset – en tradition, der blev startet sidste år med succes.

Omkring 200 landmænd havde takket ja til invitationen denne gang, hvor udvalgsformand for Plan og Teknik, Preben Friis-Hauge - efter en veloverstået middag – skød mødet i gang med sit oplæg omkring landbruget set i kommunalt perspektiv, og det samarbejde man har kommune og landbrug imellem i det daglige.

Landbruget selv var i den grad også repræsenteret i forbindelse med dialogmødet, hvor der var indlægsholdere inden for både mælkeproduktion og svineproduktion

 

Stordrift i praksis

Med 80 ansatte og 3.500 malkekøer med opdræt samt 2.200 hektar, er Rønhave I/S ved Darum, den helt store sværvægter i det sydvestjyske.

Og hvordan fungerer sådan en kæmpebedrift, og hvordan drives den i dagligdagen? Det gav indehaver Jørn Kjær Madsen et indblik i forbindelse med dialogmødet i Varde, hvor han var inviteret som indlægsholder.

Med de 3.500 malkekøer er Rønhave en produktionsvirksomhed, da der kommer 25 mio. kg mælk ud om året. Og samtidig lidt af en gazelle-virksomhed, der startede med blot 80 køer i 1996.

-  Men hvorfor så stort? Spurgte Jørn Kjær Madsen, og gav selv svaret:

- Fordi jeg synes, at det er sjovt at starte ting op.

 

Fokus på ordentlighed

Jørn Kjær Madsen kom dog også ind på den store udfordring det er, når man har en landbrugsbedrift med 80 ansatte og en stor kontaktflade udadtil. Og det handler både om samarbejde, ledelse, tillid og motivation.

-  Motivation af ansatte er vigtig, og hvordan vi gør tingene på Rønhave. Det er vigtigt at folk ved at de kan stole på os når vi er blevet så store som vi er. Vi kalder det ordentlighed, konstaterede Jørn Kjær Madsen, og uddybede:

- Vi opfører os ordentligt. Så folk gerne vil arbejd hos os og samarbejde og lave aftaler med os eksempelvis med at aftage dyr og indgåelse af gylleaftaler.

Omkring fremtiden tror Jørn Kjær Madsen ikke, at loftet for bedriftsstørrelsen endnu er nået.

-  Med den energi jeg har, stopper det nok ikke med det antal dyr, jeg har nu, lød det fra Jørn Kjær Madsen, der blandt andet har søgt inspiration til sin bedrift i Wisconsin i USA.

 

To lokale tv-stjerner

Hygum Hjemstavnsgård ved Rødding har dannet ramme om optagelser til tv-serien »Grænseland« i anledning af 100-året for genforeningen.

Dumper sætter nye standarder for sikkerhed

Maskinvirksomheden Hydrema er blandt udstillerne på Det Sønderjyske Fællesdyrskue.

Dalum sender plantespecialister til Kina

Kinesiske forbrugere kan fremover sende en venlig tanke til underviserne på Dalum Landbrugsskole, når de sætter tænderne i frisk frugt og grøntsager.

Forårshilsen fra en tredobbelt glad landmand

Af Peter Bohsen Jensen, bestyrelsesmedlem i Landsforeningen Bæredygtigt Landbrug, Bygaden 25, Rårup, 7130 Juelsminde

- Nye MRSA-regler rammer helt skævt

En ny bekendtgørelse lægger op til, at de stramninger, som svineproducenterne skal leve op til for at minimere risiko for spredning af MRSA-bakterier, rammer de økologiske besætninger, som stort set ingen MRSA-har, hårdt.

Renseri bygges op igen

Danish Agro vil bevare et renseri i den brandhærgede afdeling i Sdr. Hygum ved Rødding

Avler for at få vinderdyr

Familien Olesen og Birkelygaard Jersey er naturligvis klar til at deltage på skuet i Aabenraa

Pensionister risikerer at blive snydt for tilbagebetaling af skat

Sagro har opdaget, at at SKAT ikke havde tilbagebetalt skat af 400.000 kroner til 30 pensionister.

SLF holdt klimamøde med Venstre-politikere

Klima var på dagsordenen, da SLF mandag havde valgmøde med tre Venstrepolitikere i Billund. Tiden er ikke til at sende dansk landbrug nye store regninger, lød det blandt andet fra klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).

Statsministeren åbner årets Ferguson dage

Lars Løkke Rasmussen besøger Danmarks Ferguson Museum 25. maj.
Side 1 af 39 (767 artikler)Prev1234567373839Next