bannerPos

Plovmændene kom i jorden

Hygum Hjemstavnsgård havde mange gæster, da der blev budt på pløjedage.

Tekst og foto: John Ankersen

Redaktør, LandbrugSyd
06-10-2019 07:06
På Hygum Hjemstavnsgård var der lejlighed til at opleve, hvordan der blev pløjet på bedstefars tid
Vejret var perfekt, og mange kiggede forbi, da Hygum Hjemstavnsgård ved Rødding afviklede sine årlige pløjedage.
- Lørdag havde vi bl.a. besøg af to busser, der kom fra to andre museer, fortæller en tilfreds Hygum-formand, Svend Dixen, til Landbrug Syd.
Begge dage var traktorerne i marken, og søndag var der også heste i gang med pløjningen, og gæsterne fulgte nøje med i, om furerne nu var lige.
Både erfarne og nyere pløjere var i gang, og der var rig lejlighed til at udveksle erfaringer.
Rundt på hjemstavnsgården var der også gang i andre aktiviteter, og der var godt salg i både brødet fra den gamle ovn og af de forskellige grøntsager, der er dyrket i løbet af sommeren.
Traditionen tro fik gæsterne også lejlighed til at se grisen blive slagtet.
Forude venter efterårsferien, hvor museet byder til både kartoffeldag og fremstilling af æblemost og kartoffelmel.
 

Støtte har fulgt væksten på kvægbedrift

Anders Laustsen har i takt med udvidelser af sin økologiske bedrift gjort brug af tilskudsordninger fra EU, men han mener, at EU-støtten til landbruget helt bør fjernes.

Nordisk tang skal testes i danske besætninger

Udenlandske forsøg har tidligere vist, at tang kan hæmme metanproduktionen i køernes vom. Nu skal der dyrkes tang herhjemme, som skal forarbejdes og i sidste ende tilsættes kvægfoderet i danske besætninger.

Økologisk Landbrug har udviklet sig både i kraft og på trods af EU

Økologisk landbrug i Danmark har nydt godt at direkte tilskud fra CAP’en (EU’s Fælles Landbrugspolitik)

Tilskudspuljer favoriserer de store på bekostning af de små

Det var meget bedre, hvis alle tilskudsmidler fra EU’s landbrugspolitik faldt som direkte udbetalinger ligesom i gamle dage, siger Christian Bejer Petersen.

EU-støtte sikrer luft i økonomien og overlevelsesevne

Debelgaard ved Brørup ville have gjort alle de samme investeringer, også uden støtte fra Landdistriktsprogrammets tilskudspuljer. Men tilskuddene har sikret bedre vilkår i banken.

Så på efterafgrøder som en del af klimaløsningen

Herning-Ikast Landboforening og Sagro inviterede til dialog om løsninger, da to lokale folketingspolitikere fra partiet Venstre, lagde vejen forbi.

Samsø vil vise den cirkulære vej

På Samsø er man langt med den cirkulære økonomi i samspillet mellem fødevareproduktion og forbrug – men der er stadig et stykke vej til mål, indrømmer Knud Tybirk, der er projektleder for Biosamfund Samsø.

Insekter som foder og fødevarer

Det kan blive insekter og larver, der kan blive en af fremtidens løsninger på en mere bæredygtig og klimavenlig fødevare-udfordring. Hos Teknologisk Institut arbejder man intenst med insekter til både foder og fødevarer.

Cirkulær økonomi på globalt plan

Den cirkulære økonomi er vejen frem, hvis kloden skal i balance globalt – og Danmark er med helt fremme, fastslog Claus Stig Pedersen, der er direktør for bæredygtighed og Public Affairs i den danske virksomhed Novozymes, og som var blandt indlægsholderne ved Frejs Fødevarekonference.

Bæredygtige fødevarer og madaffald som værdifuld ressource

Tænketanken Frej satte fokus på de grønne løsninger for fødevareproduktionen - og forbruget af fødevarer - på en stor fødevarekonference i Aarhus.
Side 1 af 53 (1050 artikler)Prev1234567515253Next