bannerPos

Velfungerende dræn starter med en god projektering

I stedet for at bruge penge på at forpagte dyr jord, kan man med fordel prioritere sin egen jord gennem en langsigtet plan.

Tekst og foto: Jesper Hallgren

Journalist
09-05-2020 14:14
En overordnet og langsigtet drænplan er mange penge værd, men der er mange faktorer, der skal overvejes og undersøges, inden entreprenørmaskinerne for alvor skal i jorden.

DRÆN Mange entreprenører tilbyder etablering af dræn, både nedlægning af nye rør og reparation af eksisterende rør, men inden maskinerne for alvor går i jorden anbefales det, at få udarbejdet en ordentlig projektering af de overordnede planer og ønsker, man har for dræningen på sine marker.

- Dræningen begynder med en projektering, og det er så vigtigt, at den del er på plads, inden man begynder at grave, lyder det blandt andet fra Michael Pedersen, der sammen med Erik Rasmussen, driver firmaet EM Entreprise ApS.

Michael Pedersen anbefaler i den sammenhæng, at man får udarbejdet en velovervejet grundplan, og så arbejder ud fra den. Der er mange, der arbejder lidt i blinde og blandt andet bruger penge på at få foretaget nogle opmålinger, der slet ikke er nødvendige.

- Der er jo ingen tvivl om, at gode og velfungerende dræn resulterer i større udbytter, og her er det meget afgørende, at projekteringen er på plads, fastslår Michael Pedersen og påpeger, at projekteringens betydning ikke kan undervurderes.

God investering

I stedet for at bruge penge på at forpagte dyr jord, kan man med fordel prioritere sin egen jord gennem en langsigtet plan.

Med en ordentlig projektering kan man løbende bygge på og udvide dræn-systemet, og det vil være en god investering, som normalt vil være tilbagebetalt inden for en overskuelig årrække.

I forbindelse med projekteringen er der mange faktorer, der spiller ind og skal overvejes. Man skal blandt andet have en vurdering af jordbunden, vandbevægelserne, trykvand og gamle dræn.

Når der er kommet styr på den del, skal man tænke på drænafstand og drændybde, og der skal vælges drænmetoder og materialer – naturligvis i tæt samarbejde med erfarne fagfolk på området, der kender gældende lov og regler.

At der er mange aspekter på dræningsområdet, er ganske tydeligt i Dansk Markdræningsguide, som Seges tidligere har udarbejdet – en slags dræn fra a til z på 48 sider.

0

LandboSyd åbner afdeling på Fyn

Der bliver nu hårdere konkurrence om både medarbejdere og rådgivningskunder på Fyn. Sønderjyske LandboSyd går nemlig nu i clinch med Velas og åbner kontor med fokus på økonomirådgivning på Fyn.

Byer og skov vokser, landbrugslandet skrumper

Af Peter Bohsen Jensen, Bestyrelsesmedlem i Landsforeningen Bæredygtigt Landbrug, Bygaden 25, Rårup, 7130 Juelsminde

Snitter måler græsudbytte til grovfoderlageret

SLF arbejder sammen med Seges og flere landboforeninger om at højne grovfoderproduktionen fra mark til lager. Landmand Eigil Miang ved Rødding deltager i projektet, og for få uger siden fik han snittet græs, der blev målt til brug for lagerregistrering.

Udstillere glæder sig til Agromek 2021

Blandt udstillere på næste års Agromek 2021 er der store forventninger til igen at kunne møde landmændene på messestandene

Såmaskine med nye features

Kuhn fortsætter udviklingen af universalsåmaskinen Espro – senest med det nye system VistaFlow, der gør det lettere at styre og omstille såmaskinen til forskellige opgavetyper

To gange Axial Flow tog sig af vinterbyggen

Forleden blev to Case IH mejetærskere og en nyindkøbt sneglevogn startet op på markerne hos Pedersminde, hvor det i første omgang var vinterbyggen, der skulle i hus.

Vinterbyggen kom i hus ved Kolding

Hos Poul Christensen Maskinstation & Entreprenør kom den sidste af i alt 40 hektar vinterbyg i hus forleden, da der blev høstet i først Nr. Bjert ved Kolding og senere på dagen ved Troldkær nær Rødding

Dobbelt op på økologisk frugt og grønt

Det er især økologiske frugter og grøntsager, som fylder mere på danskernes grønnere tallerkener. Ifølge Danmarks Statistik er salget af økologisk frugt og grønt steget med 143 pct. i årene 2015-19.

Automatisk hurtigskift letter maskinførernes hverdag

EC-Oil, Engcons automatiske hurtigskiftsystem, gør i kombination med en tiltrotator og hydraulisk redskaber en stor forskel i maskinførerens hverdag, men også for gravebranchen generelt i form af øget effektivitet og sikkerhed. Fordele der har betydet, at Engcon har valgt at gøre EC-Oil tilgængeligt for så mange som muligt ved at gøre det til standard i forbindelse med køb af tiltrotator med DC2 styresystem og O-Safe hurtigskift medfølger EC-Oil.

Hvad vi lærte af Covid 19

Livestream, videomøder, rundvisning og selvstudie var nogle af de metoder, rådgivningsvirksomheden Sagro tyede til, da landet lukkede ned i forbindelse med corona-krisen
Side 1 af 64 (1271 artikler)Prev1234567626364Next