bannerPos

Velfungerende dræn starter med en god projektering

I stedet for at bruge penge på at forpagte dyr jord, kan man med fordel prioritere sin egen jord gennem en langsigtet plan.

Tekst og foto: Jesper Hallgren

Journalist
09-05-2020 14:14
En overordnet og langsigtet drænplan er mange penge værd, men der er mange faktorer, der skal overvejes og undersøges, inden entreprenørmaskinerne for alvor skal i jorden.

DRÆN Mange entreprenører tilbyder etablering af dræn, både nedlægning af nye rør og reparation af eksisterende rør, men inden maskinerne for alvor går i jorden anbefales det, at få udarbejdet en ordentlig projektering af de overordnede planer og ønsker, man har for dræningen på sine marker.

- Dræningen begynder med en projektering, og det er så vigtigt, at den del er på plads, inden man begynder at grave, lyder det blandt andet fra Michael Pedersen, der sammen med Erik Rasmussen, driver firmaet EM Entreprise ApS.

Michael Pedersen anbefaler i den sammenhæng, at man får udarbejdet en velovervejet grundplan, og så arbejder ud fra den. Der er mange, der arbejder lidt i blinde og blandt andet bruger penge på at få foretaget nogle opmålinger, der slet ikke er nødvendige.

- Der er jo ingen tvivl om, at gode og velfungerende dræn resulterer i større udbytter, og her er det meget afgørende, at projekteringen er på plads, fastslår Michael Pedersen og påpeger, at projekteringens betydning ikke kan undervurderes.

God investering

I stedet for at bruge penge på at forpagte dyr jord, kan man med fordel prioritere sin egen jord gennem en langsigtet plan.

Med en ordentlig projektering kan man løbende bygge på og udvide dræn-systemet, og det vil være en god investering, som normalt vil være tilbagebetalt inden for en overskuelig årrække.

I forbindelse med projekteringen er der mange faktorer, der spiller ind og skal overvejes. Man skal blandt andet have en vurdering af jordbunden, vandbevægelserne, trykvand og gamle dræn.

Når der er kommet styr på den del, skal man tænke på drænafstand og drændybde, og der skal vælges drænmetoder og materialer – naturligvis i tæt samarbejde med erfarne fagfolk på området, der kender gældende lov og regler.

At der er mange aspekter på dræningsområdet, er ganske tydeligt i Dansk Markdræningsguide, som Seges tidligere har udarbejdet – en slags dræn fra a til z på 48 sider.

0

Økologisk Landsforening laver 200 omlægningstjek om året

Hos Økologisk Landsforening laver man omkring 200 omlægningstjek om året. Henvendelserne kommer fra hele landet, ung som ældre og tæller alle typer produktioner.

Et omlægningstjek gav et realistisk billede af virkeligheden

Jane Willumsgaard og Søren Noes starter til oktober en omlægning af deres jord på Hjarnø. De er ikke landmænd, men har efter et omlægningstjek besluttet sig for at prøve kræfter med økologiske pluk selv-hindbær og maltbyg til ølproduktion.

Gourmet i gårdbutikken

Mellem 200 og 300 kunder gæster hver uge gårdbutikken på Gundestrup Mejeri og Bryggeri.

Hoff brygger øl på ostevalle

Gundestrup Mejeri og Bryghus har sit eget bryggerikoncept, hvor der brygges øl på valle fra osteproduktionen.

Mejerimand forelskede sig i en gammel dame

Den gamle dame er identisk med Gundestrup Mejeri og Bryggeri, hvor Jørgen Hoff i dag producerer 22 forskellige specialoste og 8 forskellige specialøl.

Landmænd bør være rustede til corona-udfordringer

Landbrugsrådgivning Syd opfordrer alle landmænd til at have en plan klar, så de kan håndtere 2020 udfordringerne uden, at hele læsset vælter.

Velfungerende dræn starter med en god projektering

En overordnet og langsigtet drænplan er mange penge værd, men der er mange faktorer, der skal overvejes og undersøges, inden entreprenørmaskinerne for alvor skal i jorden.

Kompost af pileflis nedbringer udledningen af næringsstoffer fra marken

Et EU-støttet forsøgsprojekt vil i år vise i hvilket omfang, kompost af pileflis kan nedbringe økologernes behov for at køre staldgødning ud.

Flis er for godt til at brænde af

Ny Vraa Bioenergi er stoppet med at afsætte pileflis til forbrænding i varmeværker. Brødrene Henrik og Anders Bach jagter en større værdiskabelse i deres produktion.

Vedligeholdelse af vandløb skal tilpasses virkeligheden

Nedbørsmængderne øges år for år, vinterhalvåret druknede i nedbør, og i Kolding Herreds Landbrugsforening (KHL) frygter man, at problemet med oversvømmede kældre og marker blot vil vende tilbage gang på gang, medmindre vedligeholdelse af vandløbene tilpasses virkeligheden.
Side 1 af 60 (1196 artikler)Prev1234567585960Next