bannerPos

Der værnes om kulturhistorien på Hessel Herregård

En vigtig del af renoveringen er stendigerne omkring herregården. De stammer tilbage fra 1700- og 1800-tallet, hvor de blev etableret af bønder.
13-07-2020 07:58

Hessel Herregård er i gang med en større renovering, herunder af de klassiske stendiger. Til det er der givet støtte fra Hedeselskabet.

Hessel Herregård ved Farsø er en lille firelænget herregård – den eneste af sin slags tilbage i Danmark og kan dateres helt tilbage til 1391.

Som en vigtig del af renoveringen er stendigerne omkring herregården. De stammer tilbage fra 1700- og 1800-tallet, hvor de blev etableret af bønder. Nogle steder er de føget til i sand og andre steder tilgroet i buskads – de trænger med andre ord til en kærlig hånd. Med støtte fra Hedeselskabet bliver de nu reetableret og istandsat.

- Vi skal passe på vores diger, fordi de fortæller Danmarks historie gennem 2000 år. Hvis vi kigger godt efter, kan vi i digerne og de mønstre de danner, læse om det danske kulturlandskabs udvikling. Disse diger er særlige, fordi de blev etableret af bønder – det afspejler sig i digernes udformning, og det har vi også haft fokus på at bevare. Digerne er samtidig vigtige levesteder og spredningsveje for dyr og planter. Næsten hele arealet rundt om Herregårdsmuseet Hessel er afgrænset med stendiger mod den omkringliggende natur, så de er en vigtig signatur for hele stedets udtryk. Derfor glæder vi os over, at vi nu kan sætte gang i renoveringen, siger bestyrelsesformand Holger Jessen.

Hedeselskabet uddeler hvert år midler til forskellige formål rundt om i hele Danmark, men bo- og levevilkår i landområderne er en central del af formålsparagraffen.

- Vi har valgt at støtte dette projekt af flere årsager – det er et stykke kulturhistorie, som vi også finder særdeles bevaringsværdig, og derudover er det et godt billede på, at lokale kræfter spiller en afgørende rolle både for natur og kultur, siger Christian Bogh, kommunikationsdirektør ved Hedeselskabet.

Helhedsplanen for restaureringen af stendigerne udarbejdet af Baumann Arkitekter og udføres af HedeDanmark.

teba

0

Såmaskine med nye features

Kuhn fortsætter udviklingen af universalsåmaskinen Espro – senest med det nye system VistaFlow, der gør det lettere at styre og omstille såmaskinen til forskellige opgavetyper

To gange Axial Flow tog sig af vinterbyggen

Forleden blev to Case IH mejetærskere og en nyindkøbt sneglevogn startet op på markerne hos Pedersminde, hvor det i første omgang var vinterbyggen, der skulle i hus.

Vinterbyggen kom i hus ved Kolding

Hos Poul Christensen Maskinstation & Entreprenør kom den sidste af i alt 40 hektar vinterbyg i hus forleden, da der blev høstet i først Nr. Bjert ved Kolding og senere på dagen ved Troldkær nær Rødding

Dobbelt op på økologisk frugt og grønt

Det er især økologiske frugter og grøntsager, som fylder mere på danskernes grønnere tallerkener. Ifølge Danmarks Statistik er salget af økologisk frugt og grønt steget med 143 pct. i årene 2015-19.

Automatisk hurtigskift letter maskinførernes hverdag

EC-Oil, Engcons automatiske hurtigskiftsystem, gør i kombination med en tiltrotator og hydraulisk redskaber en stor forskel i maskinførerens hverdag, men også for gravebranchen generelt i form af øget effektivitet og sikkerhed. Fordele der har betydet, at Engcon har valgt at gøre EC-Oil tilgængeligt for så mange som muligt ved at gøre det til standard i forbindelse med køb af tiltrotator med DC2 styresystem og O-Safe hurtigskift medfølger EC-Oil.

Hvad vi lærte af Covid 19

Livestream, videomøder, rundvisning og selvstudie var nogle af de metoder, rådgivningsvirksomheden Sagro tyede til, da landet lukkede ned i forbindelse med corona-krisen

Intelligent bufferzone beskytter vandmiljøet

Ny kortfilm viser, hvordan Go-Gris I/S beskytter vandmiljøet ved Horsens. Det er sket med en såkaldt ”intelligent bufferzone” mellem mark og å.

Svensk maskin- og byggeproducent fordobler kapaciteten

Den svenske producent af krogløftere og trailere - Ivarssons i Metsjö – fordobler nu sin produktionskapacitet på samlefabrikken nær Linköping, der udvides markant.

Mejetærsker på demo-tur til høsten er i hus

Heden Maskinforretning A/S og Massey Ferguson DK sender IDEAL 7 mejetærsker på demo-tur
Side 1 af 64 (1267 artikler)Prev1234567626364Next