bannerPos

Minister tror på grønnere EU-politik

Fødevareminister Mogens Jensen (S) er optimistisk efter at have drøftet muligheden for en grønnere fælles europæisk landbrugspolitik med sine kollegaer i Helsinki. Her er han fotograferet ved en tidligere lejlighed sammen med L&F-formand Martin Merrild. Arkivfoto: Lasse Ege Pedersen

Tekst og foto: Ditte Birkebæk Jensen

Journalist
05-10-2019 08:00
Fødevareminister Mogens Jensen (S) oplevede positive takter fra store EU-spillere, da han fremlagde det danske bud på en grønnere fælles landbrugspolitik i Helsinki.

Fødevareminister Mogens Jensen (S) ser fortrøstningsfuldt på fremtiden, når det handler om at gøre EU’s fælles landbrugspolitik grønnere i forbindelse med den kommende reform af politikken. Det er meldingen, efter at han i sidste måned drøftede emnet på et uformelt rådsmøde med sine europæiske kollegaer i Helsinki.

- Jeg kan konstatere, at der er en lang række lande, som bakker op om, og som vil samarbejde med os om en fremtidig grønnere fælles landbrugspolitik. Så jeg synes, at der er god grund til at være optimistisk i forhold til at få ændret landbrugsstøtten sådan, at den kan fremme den grønne omstilling, siger ministeren.

På dagsordenen var således også CO2-udledning, hvor et stort flertal af EU’s medlemslande har tilsluttet sig et mål om, at der skal være balance mellem udledning og optag af drivhusgasser i 2050. Danmark har desuden tilsluttet sig nettonul-målet i 2050 og bakker op om den grønne dagsorden i EU.

- Mit oplæg tog udgangspunkt i vores ambitiøse danske reduktionsmål (om at nå en 70 procent reduktion af drivhusgasser i 2030 i forhold til 1990-niveauet, red.). Og det kræver, at landbruget også bidrager, og for at landbruget kan levere det bidrag, er det vigtigt, at vi får ændret EU-fælles landbrugspolitik og -støtte, siger fødevareministeren.

EU-støtte til udyrket jord

Landbruget står for omkring ti procent af udledninger i EU, og derfor var ministeren rejst til den finske hovedstad med et ønske om, at landmænd i højere grad skal motiveres i kampen for at mindske udledning.

- Jeg erkender, at danske landmænd har leveret på den grønne dagsorden, hvor vi ligger pænt, når vi sammenligner os med andre lande. Men det er også nødvendigt, at danske landmænd kan levere mere. Derfor synes jeg, det er vigtigt, at vi giver dem incitamenter til at levere mere. Og det handler om, at landmænd ikke skal straffes i støtte, hvis de laver grønne tiltag på deres jord.

Med andre ord skal landmænd altså fremover, hvis det står til Mogens Jensen, opnå hektarstøtte for udyrket jord, hvor ministeren opererer med en bruttoarealmodel, hvor du som landmand stadig kan få støtte, selvom der indgår grønne elementer som eksempelvis et minivådområde.

Tyskland og Frankrig er klar

På et uformelt rådsmøde er det ikke sådan, at de forskellige lande direkte kommenterer på hinandens indlæg. Men i forbindelse med mødet deltog Mogens Jensen også i nogle bilaterale møder med kolleger fra lande, der har samme ønsker som Danmark i forbindelse med den grønne landbrugspolitik. Det er eksempelvis lande som Tyskland, Holland og Frankrig.

 - Der var flere lande under de bilaterale møder, som gav udtryk for, at de er fuldstændig på linje med os. Selvfølgelig er der lande, som har andre interesser og som arbejder i en anden retning, men jeg synes, at vi, på baggrund af gode dialoger med lande som især Tyskland og Frankrig, har et pænt felt, som vi kan samarbejde med om det her, siger Mogens Jensen. 

Trods lydhørhed overfor de danske ønsker har reformen dog stadig lange udsigter. 

- Vi kommer til at forhandle det her både på det næste møde i oktober, november og nok også december, så der er en lang række møder endnu, før vi kan nå frem til enighed. Så jeg kan ikke sige noget præcist, men vi knokler på med vores synspunkter og for at skabe alliancer, lyder det afslutningsvist fra fødevareministeren. 
 

Støtte har fulgt væksten på kvægbedrift

Anders Laustsen har i takt med udvidelser af sin økologiske bedrift gjort brug af tilskudsordninger fra EU, men han mener, at EU-støtten til landbruget helt bør fjernes.

Nordisk tang skal testes i danske besætninger

Udenlandske forsøg har tidligere vist, at tang kan hæmme metanproduktionen i køernes vom. Nu skal der dyrkes tang herhjemme, som skal forarbejdes og i sidste ende tilsættes kvægfoderet i danske besætninger.

Økologisk Landbrug har udviklet sig både i kraft og på trods af EU

Økologisk landbrug i Danmark har nydt godt at direkte tilskud fra CAP’en (EU’s Fælles Landbrugspolitik)

Tilskudspuljer favoriserer de store på bekostning af de små

Det var meget bedre, hvis alle tilskudsmidler fra EU’s landbrugspolitik faldt som direkte udbetalinger ligesom i gamle dage, siger Christian Bejer Petersen.

EU-støtte sikrer luft i økonomien og overlevelsesevne

Debelgaard ved Brørup ville have gjort alle de samme investeringer, også uden støtte fra Landdistriktsprogrammets tilskudspuljer. Men tilskuddene har sikret bedre vilkår i banken.

Så på efterafgrøder som en del af klimaløsningen

Herning-Ikast Landboforening og Sagro inviterede til dialog om løsninger, da to lokale folketingspolitikere fra partiet Venstre, lagde vejen forbi.

Samsø vil vise den cirkulære vej

På Samsø er man langt med den cirkulære økonomi i samspillet mellem fødevareproduktion og forbrug – men der er stadig et stykke vej til mål, indrømmer Knud Tybirk, der er projektleder for Biosamfund Samsø.

Insekter som foder og fødevarer

Det kan blive insekter og larver, der kan blive en af fremtidens løsninger på en mere bæredygtig og klimavenlig fødevare-udfordring. Hos Teknologisk Institut arbejder man intenst med insekter til både foder og fødevarer.

Cirkulær økonomi på globalt plan

Den cirkulære økonomi er vejen frem, hvis kloden skal i balance globalt – og Danmark er med helt fremme, fastslog Claus Stig Pedersen, der er direktør for bæredygtighed og Public Affairs i den danske virksomhed Novozymes, og som var blandt indlægsholderne ved Frejs Fødevarekonference.

Bæredygtige fødevarer og madaffald som værdifuld ressource

Tænketanken Frej satte fokus på de grønne løsninger for fødevareproduktionen - og forbruget af fødevarer - på en stor fødevarekonference i Aarhus.
Side 1 af 53 (1050 artikler)Prev1234567515253Next