bannerPos

Oase for lokale fødevarer midt i byen

- De fleste forbinder en gårdbutik med at tage ud på landet og besøge den. Det er også smadderhyggeligt. Men mange får ikke gjort det i hverdagen, når der skal handles hurtigt ind. Byens Gårdbutik giver kunderne mulighed for at bruge de lokale råvarer hver dag, påpeger Anne Hjortenberg, der er daglig leder af Byens Gårdbutik i Svendborg.

Ebbe Mortensen

Freelance journalist
30-05-2020 08:11
Byens Gårdbutik i Svendborg sælger varer fra 65 forskellige fødevareproducenter og skaber arbejdspladser til folk på kanten af det ordinære arbejdsmarked.

Det er fuldstændig crazy det der!

Det skortede ikke på bekymrede miner, da AOF Center Fyn i slutningen af 2017 slog dørene op for Byens Gårdbutik i Svendborg. Mange troede ikke på det ambitiøse projekt med en gårdbutik, der udelukkende ville sælge lokalt producerede fødevarer og samtidig være en socialøkonomisk virksomhed for mennesker på kanten af det ordinære arbejdsmarked.

Men bekymringerne blev gjort til skamme.

- I dag er vi meget tæt på målet om at være en økonomisk bæredygtig virksomhed, fortæller Anne Hjortenberg, der er daglig leder af Byens Gårdbutik under AOF Center Fyn. Med en professionsbachelor i ernæring og sundhed i bagagen og en årrække som lærer på efterskoler for sårbare unge står hun solidt på begge ben i forhold til såvel fødevaredelen som målgruppen for den socialøkonomiske virksomhed.

Gårdbutikken, der har fået små 300.000 kroner i støtte af EU i form af LAG midler, er i dag en fast bestanddel af det pulserende forretningsliv i den sydfynske havneby, hvor små, lokale fødevareproducenter hver sommer præsenterer deres produkter for et sultent og nysgerrigt publikum på Kulinarisk Sydfyns Fødevaremarked, der er det største i Danmark af sin slags.

 

Fødevarer som løftestang

I virkeligheden var det lidt af en tilfældighed, at Byens Gårdbutik blev en forretning med lokalt producerede fødevarer. I princippet kunne det lige så godt være blevet en malerforretning eller en murerforretning.

- Det handler først og fremmest om at løfte nogle mennesker ind på arbejdsmarkedet, men under ideudviklingen blev der peget på fødevarer som en oplagt mulighed, fordi Sydfyn er kendt for sine mange små fødevareproducenter. Derfor blev det fødevarer, som blev projektets løftestang, fortæller Anne Hjortenberg, der ikke selv deltog i idefasen, men har haft afgørende indflydelse på butikkens placering i de nuværende lokaler, som ejes og drives af AOF.

- Vi har to bygninger, som ligger lige ved siden af hinanden. Efter planen skulle butikken have ligget i den nyere bygning, hvor AOFs administration sidder, men jeg syntes, butikken skulle ligge i den gamle herskabelige bygning, som er meget bedre egnet til butik. Den gamle bygning gav samtidig mulighed for at indrette et produktionskøkken og udvide gårdbutikken med en cafe, fortæller Anne Hjortenberg.

 

Cafeen åbner arbejdsfunktioner

Cafeen, der blandt andet byder på kaffe og kage og en let anretning, har behov for både køkkenpersonale og folk til servering og er på den måde med til at skabe flere arbejdspladser. Byens Gårdbutik har i dag fire fastansatte fleksjobbere. Desuden fungerer butikken som springbræt for borgere i afklaringsforløb og som praktiksted for borgere i ressourceforløb.

- Jeg har mange i praktik, som enten har brug for et afklaringsforløb eller brug for at øve sig i at gå på arbejde. Jeg kan ikke ansætte alle i butikken, men et praktikophold her kan hjælpe praktikanterne med at få tilkendt et fleksjob, fortæller Anne Hjortenberg, som vurderer, at Byens Gårdbutik indtil videre har haft cirka 30 borgere igennem forskellige forløb.

De fire fastansatte fleksjobbere er ansat i henholdsvis 1, 8, 12 og 16 timer om ugen. De er alle ansat på helt ordinære vilkår med overenskomst og uden kommunal støtte, da virksomhederne ikke får penge for at ansætte folk i fleksjob. Det store spænd i de ansattes timetal har sin egen forklaring.

- Det er nemmere at få et fleksjob på 20 timer, men vi vil hellere fordele arbejdet på flere hænder. Derfor foretrækker vi i princippet at ansætte 10 mennesker i to timer i stedet for en person i 20 timer, siger Anne Hjortenberg.

 

Får butikken til at ligne en million

En af de fastansatte fleksjobbere er Stine, som er uddannet dekoratør. Hun arbejder kun en time om ugen, fordi hun slås med meget stærke rygsmerter. Den ene time om ugen giver imidlertid god mening for både hende og Byens Gårdbutik.

- Stine kommer hver onsdag og får butikken til at ligne en million. Hun løfter en opgave, som tilfører stedet både værdi og kvalitet. Det giver totalt mening for mig som daglig leder, og Stine får en arbejdsidentitet og føler sig værdsat for sin indsats. For mig er hun en kæmpe ressource, fordi hun får butikken til at se så godt ud, siger Anne Hjortenberg, der selv varetager to hovedfunktioner i virksomheden.

- I den ene funktion bestiller jeg varer og er købmand bag disken i butikken. I den anden halvdel har jeg en pædagogisk støttende funktion i forhold til de medarbejdere, som er ansat i butikken, eller som er her i et kortere eller længere forløb.

 

En dag i Byens Gårdbutik

For Anne Hjortenberg starter dagen et par timer før, gårdbutikken åbner klokken 10.

- Det er ofte her, jeg har de mest sårbare borgere i praktikforløb. Her, før butikken åbner, er der ingen ubekendte faktorer. Der kommer ikke lige pludselig en kunde ind i butikken og spørger om et eller andet, som praktikanten ikke kan svare på. I stedet kan de mest sårbare få nogle administrative opgaver, som ikke kræver kundekontakt i starten.

Når butikken åbner, bliver grønsagerne, som har stået på køl natten over, sat frem. Og så er butikken klar til at holde åbent fra klokken 10 om formiddagen til klokken 17 om eftermiddagen.

Cafeen, der ifølge Anne Hjortenberg laver væsentlig bedre kaffe end medarbejderkaffen, som er tilgængelig i resten af huset, serverer udover god kaffe og kage også et tapasbræt bestående af varer fra butikken.

- Når kunderne spiser tapas her, smager de udelukkende ting, som de bagefter kan købe i butikken. Det syltetøj vi sælger i butikken, er også det syltetøj, kunderne får på tapasbrættet, der kan bestå af smør, laks, brød, pølse og ost fra vores små, lokale fødevareproducenter, fortæller Anne Hjortenberg.

 

Kvalitetsbevidste borgere

Kunderne i Byens Gårdbutik er en lidt anden gruppe end den, Anne Hjortenberg havde kalkuleret med fra starten.

- Jeg troede, det først og fremmest ville være børnefamilier, som kom og handlede i butikken. Men det er det ikke nødvendigvis. Mange børnefamilier er presset på tid, så når mor eller far skal handle ind, før de henter børnene i skolen eller daginstitutionen, har de kun tid til at stoppe ét sted – og det bliver supermarkedet, hvor de kan få det hele.

- Vores største kundegruppe er ældre, kvalitetsbevidste borgere, som samtidig gerne vil støtte de små, lokale producenter. De ved, at Lise ude på Høkildegård, der er et deltidslandbrug med frilandsgrise, får, og geder, laver en særlig god medisterpølse. Den plejer de at hente ude hos Lise, men nu har de fundet ud af, at de også kan købe den her i Byens Gårdbutik. De kører stadig ud til Lise en gang imellem, fordi det er en god oplevelse at komme ud til hende og klappe fårene og handle stort ind, siger Anne Hjortenberg.

 

Dyrket eller forarbejdet lokalt

Ifølge Anne Hjortenberg trækker Byens Gårdbutik på en måde bare gårdene ind til byen.

- De fleste forbinder en gårdbutik med at tage ud på landet og besøge den. Det er også smadderhyggeligt. Men mange får ikke gjort det i hverdagen, når der skal handles hurtigt ind. Byens Gårdbutik giver kunderne mulighed for at bruge de lokale råvarer hver eneste dag, mens gårdbutikken ude på landet bliver et udflugtsmål og en spændende attraktion, som familien tager ud til i weekenden, eller når der er tid.

Byens Gårdbutik forhandler produkter fra cirka 65 lokale producenter.

- For at få varer ind i vores butik, skal de være produceret på Fyn eller omliggende øer. Alternativt skal der være foretaget en eller anden form for forarbejdning af varen på Fyn. Vi har for eksempel kaffe i butikken, som er ristet på Fyn, men som selvfølgelig ikke er dyrket på Fyn. De forarbejdede varer er også med til at skaffe arbejdspladser, påpeger Anne Hjortenberg, som tilføjer, at Byens Gårdbutik sælger både økologiske og konventionelle produkter.

- Vores overordnede paraply er, at varerne i butikken skal være produceret lokalt. Så der er plads til både økologiske og ikke-økologiske varer. Rent visionært vil vi dog gerne være med til at støtte økologisk og bæredygtig produktion.

 

Orangeri i støbeskeen

Byens Gårdbutik har vist sig selv at være en bæredygtig ide. Og der er flere fremtidsplaner i støbeskeen.

- Når vi begynder at få overskud, vil jeg rigtig gerne udvide projektet med et stort orangeri ude i gårdhaven. Med det kunne vi ansætte en gartner eller to til at passe orangeriet, der også skulle producere varer til butikken og cafeen. Jeg vil også gerne udvide cafeen, for det er der basis for. Vi kunne godt udvide spisekortet med en aftenmenu, siger Anne Hjortenberg, som endnu en gang understreger den grundlæggende ide bag Byens Gårdbutik.

- Vi vil gerne skabe flere arbejdspladser. Det er det, det hele handler om.

Byens Gårdbutik i korte træk

  • Byens Gårdbutik, der ejes af AOF Center Fyn, åbnede 1. december 2017 på adressen Vestergade 23-25 i Svendborg. Butikken sælger fødevarer fra lokale producenter fra Fyn og Øhavet. Alt fra nyhøstede grønsager og friskslagtet kød til chokolade og øl. Alle varer hentes ude hos producenterne af butikkens eldrevne varevogn.
  • Byens Gårdbutik drives som socialøkonomisk virksomhed. Formålet er at skabe arbejdspladser for folk på kanten af det ordinære arbejdsmarked. Aktuelt er der fem faste arbejdspladser. Foruden butikkens leder, Anne Hjortenberg, har fire fleksjobbere deres faste arbejde i virksomheden. Desuden fungerer butikken som springbræt for borgere i afklaringsforløb, og som praktiksted for borgere i ressourceforløb.
  • Byens Gårdbutik har også en cafe, der byder på lette anretninger, kaffe og kage. Alt på menukortet er produceret af de lokale råvarer, som også sælges i butikken. Cafeens kaffe er ristet på et lokalt risteri og vinen, der serveres, er fra en af butikkens to sydfynske vinproducenter. De øvrige drikkevarer produceres af små bryggerier.
 du blevet klogere på EU's fælles landbrugspolitik?

Vilde heste plejer truet naturtype

En flok Exmoor-ponyer fremmer biodiversiteten og beskytter overdrev på Sydlangeland. Hestene er samtidig en kæmpe turistmagnet.

Tilskud kan gå tabt

Der er fortsat risiko for, at ansøgere hamstrer tilskud uden fast vilje til at bygge. Da skal EU have penge tilbage fra Danmark.

Nyt tilskud til byggeri af slagtesvinestalde skruer op for miljøeffekten

Barren for tilskudsberettigede staldprojekter er sat højt over emissionskravene til almindelige miljøgodkendelser.

Teknisk kvælstoffilter med natur- effekt

Et åbent minivådområde fremstår som en sø i landskabet, der tiltrækker både fugle, padder og insekter.

40 minivådområder i spil på Fyn

Oplandskonsulenterne hos Velas i Vissenbjerg på Fyn har søgt EU-tilskud og tilladelse til godt 40 mini- vådområder. Cirka 30 har fået tilsagn fra Landbrugsstyrelsen og knap 20 har fået tilladelse fra kommunerne.

Græsæg til restauranter og til salg i gårdbutikken

I Dalbakkegaards gårdbutik kan kunderne både købe gårdens egne produkter og produkter fra andre lokale producenter.

Dyrevelfærd på meder

På Dalbakkegaard på Lolland producerer Dorthe og Bryan Hansen økologiske kyllinger i mobile kyllingehuse, hvoraf det ene har fået økonomisk støtte fra EU via Landdistriktsprogrammet.

AMU-kurser skal professionalisere naturplejere

Med biodiversitet og klima højt på dagsordenen i den offentlige debat får naturplejere en vigtig rolle for hele landbruget.

Naturpleje er på vej til at blive et levebrød

Naturstyrelsen og Seges arbejder på at ophøje med naturpleje med græssende dyr til en regulær driftsgren.

- Planen er, at jeg skal leve af butikken

Naturpleje med kvæg og får sikrer efterhånden en stor del af indtægten for ægteparret Michael Baun og Bente Villadsen på Fanø.

Bidt af naturpleje

Før overså Michael Baun sjældne sommerfugle og blomster i marken. Sidste år fik han sammen med sin hustru, Bente Villadsen, 15. Juni Fondens årlige ildsjælepris for at have gjort en særlig indsats for naturen.

12 millioner øko-æg

Det producerer hønsene pr. år i Vallø Øko ApS, hvor dyrevelfærd står højt på dagsordenen, og EU har ydet tilskud til forskellige former for miljøteknologi.

Dyrevelfærd står højt på dagsordenen

Valløs filosofi: En høne, der har det godt, spiser mindre foder og lægger mange æg.

Lokal butik med foder til hobbydyr klarer udfordringerne

Hos Rolfsminde Foder jonglerer indehaver Bitten Skovgaard Frederiksen med fodersalg, bekymrede kunder og to små børn.

Skovrejsning øger glæden ved natur og jagt

Vildtbestanden vil nyde godt af den nyplantede skov, når først indhegningen fjernes efter fem år, siger Allan Jansen.

Skovstøtten dækkede omkostningerne til planter og hegn

Økonomien i at rejse skov med EU-tilskud er til at leve med, siger lodsejer Allan Jansen fra Sønder Omme.

En perle i landskabet

Botofte Skovmose gavner ikke kun miljøet og klimaet. Vådområdet er også en stor naturattraktion.

Fra lavbundsjord til kvælstoffilter

I 10 år har vådområdet Botofte Skovmose sparet Langelandsbæltet for 8-11 tons kvælstof om året. EU har bidraget til projektet med landdistriktsmidler og grønne tilskud.