bannerPos

Coronavirus: Grænselukning lukker både ude og inde

Mange landmænd har jord på begge sider af den dansk/tyske grænse – her landbrugsjord ved vildsvinehegnet mellem Danmark og Tyskland. Arkivfoto: John Ankersen

Tekst og foto: John Ankersen

Redaktør, LandbrugSyd
17-03-2020 14:25
Både Danmark og Tyskland har som bekendt valgt at lukke grænsen mellem de to lande på grund af corona-virussen – det giver udfordringer – også i landbruget

2020 skulle have været året, hvor genforeningen og Sønderjyllands hjemkomst til Danmark skulle være den store markering i det sønderjyske. Men med ankomsten af den frygtede corona-virus, er den dansk/tyske grænse i stedet præget af grænselukninger på begge sider.

Lørdag lukkede Danmark sin grænse mod Tyskland, mens Tyskland mandag lukkede sin grænse til Danmark.

Og det har betydet helt nye udfordringer og problemstillinger – også i landbruget. For mens varetransport, grænsependlere og andre med såkaldt »anerkendt« ærinde til at krydse den dansk/tyske grænse blot må væbne sig med lidt tålmodighed, har andre fået helt andre problemstillinger og udfordringer, at forholde sig til.

Som eksempelvis den sønderjyske landmand Henrik Godtborg Hansen, der er dansk landmand, med statsborgerskab i Danmark, men med landbrugsjord på både dansk og tysk grund, ifølge JydskeVestkysten, er blevet lukket ude af Danmark.

 Siden genforeningen i 1920 er der nemlig ikke blevet lavet en dansk adgangsvej til slægtsgården ved Frøslev, og efter grænselukningen hér 100 år efter, er vejen til gården nu spærret som et resultat af grænselukningen mellem Danmark og Tyskland.

Klare retningslinjer

Hos Syd- og Sønderjyllands Politi henviser man til de klare retningslinjer, der ligger for grænselukningen.

Det betyder, at den pågældende landmand kun kan benytte grænseovergangene i Sæd ved Tønder, samt grænseovergangene i Frøslev eller i Kruså.

Man erkender samtidig, at det giver udfordringer for de landmænd, der har landbrugsjord på begge sider af grænsen.

Akut situation

Hos LHN i Tinglev håber formand Jørgen Popp-Petersen, at man finder en løsning på de udfordringer og problemer, som grænselukningen har givet for de mange landmænd, der i området har landbrugsjord på begge sider af grænsen.

- Det er en akut situation, der er opstået i grænselandet, og vi vil gerne finde en løsning på det, siger Jørgen Popp-Petersen, der samtidig understreger, at situationen omkring corona-virussen er alvorlig og kræver handling, som det er sket.

- Bestræbelserne må være at minimere skaderne af det, siger Jørgen Popp-Petersen.

john@landbrugsyd.dk
tlf.: 76 60 30 44

0

Specialist i alle typer hegn

Som en af de største og ældste udbydere af hegn og hegnsløsninger til både landbruget og en lang række andre brancher, er Poda Hegn specialist inden for sit felt til både store som mindre hegns-opgaver.

Helt ud til hegnet

PIT Hegn er klar med gode tilbud og forsendelse af varer i den ekstraordinære situation, her hvor dyrene skal på græs.

Slagtesvineproducenter risikerer bøder

Med den rekordhøje svinenotering producerer landets slagtesvineproducenter mange steder grise med en høj afgangsvægt. Men afgangsvægten er et problem og kan munde ud i store bøder, da de mange steder overskrider grænserne i de eksisterende miljøgodkendelser, fortæller tre Velas-rådgivere.

Det snerper til med at få vedligeholdt eller nyplantet læhegn

Gamle læhegn vil snart være sprunget ud og dække for overblikket. Og nye planter bliver udsolgt om et par måneder, siger plantningskonsulent hos HedeDanmark.

Redskaber når frem til forårsarbejdet

Corona-krisen har lukket mange forretninger ned i Danmark – dog ikke Brørup Traktor- & Maskincenter, hvor lastbilerne ruller ind på pladsen med nye polske landbrugsredskaber til forårsarbejdet

- Planen er, at jeg skal leve af butikken

Naturpleje med kvæg og får sikrer efterhånden en stor del af indtægten for ægteparret Michael Baun og Bente Villadsen på Fanø.

Bidt af naturpleje

Før overså Michael Baun sjældne sommerfugle og blomster i marken. Sidste år fik han sammen med sin hustru, Bente Villadsen, 15. Juni Fondens årlige ildsjælepris for at have gjort en særlig indsats for naturen.

12 millioner øko-æg

Det producerer hønsene pr. år i Vallø Øko ApS, hvor dyrevelfærd står højt på dagsordenen, og EU har ydet tilskud til forskellige former for miljøteknologi.

Dyrevelfærd står højt på dagsordenen

Valløs filosofi: En høne, der har det godt, spiser mindre foder og lægger mange æg.

Ny i spidsen for HK planteavl

Hornsyld Købmandsgaard A/S har ansat Kenneth Søbye som produktchef for planteavl
Side 1 af 58 (1152 artikler)Prev1234567565758Next