bannerPos

Når chefen lægger sig syg

Erik Pedersen (yderst til højre) er igen klar i stalden efter at have isoleret sig fra sine medarbejdere på grund af covid-19-symptomer. Privatfoto

Tekst og foto: Christian Carus

Fagjournalist
02-04-2020 06:18
Hos svineproducent Erik Pedersen, Vrå, har medarbejderne taget over, mens gårdejeren har måtte holde sig for sig selv med corona-symptomer.

– Det er altså ikke let at blive inden døre og sidde på sine hænder. Slet ikke som forholdsvis nystartet landmand, der begynder at kunne fornemme foråret derude, konstaterer Erik Pedersen, der heldigvis er tilbage i sin svinestald efter godt en uge på pinebænken med ondt i halsen, feber og hovedpine – måske på grund af corona-virus.

- Om det har været covid-19 eller bare almindelig influenza, finder vi aldrig ud af, men man bliver nødt til at tage sine forholdsregler i disse tider. Og selvom det måske var milde symptomer, var det til at tage og føle på, og jeg ville ikke have klaret en fuld arbejdsdag, hvis det kom til det, konstaterer landmanden, der har 1.250 søer på »Vangen« ved Vrå i Vendsyssel.

Udover sig selv, har Erik Pedersen fem fuldtidsansatte og en skolepige til at passe bedriften.

Feber og ondt i halsen

Startskuddet til Erik Pedersens sygdomsforløb lød formentlig omkring samme tid, som statsminister Mette Frederiksen onsdag den 12. marts lukkede skoler, institutioner og sendte de offentlige medarbejdere hjem fra deres arbejdspladser.

- Jeg var på noget bestyrelsesuddannelse i Vejle sammen med 24 andre, og vi sad på hotellet om aftenen, da statsministeren meldte ud om lukningerne. Men vi vurderede, at når vi alligevel havde været sammen hele onsdagen, kunne vi også ligeså godt taget oplægget torsdag formiddag med, inden vi kørte hjem ved middagstid, fortæller svineproducenten, der også tog sin sædvanlige tørn, da den fredag stod på fravænning, mens han ligeledes havde weekendtjansen.

- Men da jeg vågner den efterfølgende mandag, har jeg ondt i halsen, og op ad formiddagen begynder jeg at få feber. Tirsdag bliver det bare værre, fortæller Erik Pedersen, der efter en konsultation med sin søster, der er læge, kommer frem til, at symptomerne er så forholdsvis milde, at der ikke er nogen grund til at kontakte sundhedssystemet, men at han hellere må holde sig for sig selv, indtil han har været symptomfri i to dage.

I de følgende dage oplevede hans hustru og ældste datter på fire år også henholdsvis halsbetændelse og hoste. Alle er igen helt friske.

Trofaste medarbejdere

Mens det har været en pinsel ikke at have fingeren på den daglige drift, glæder Erik Pedersen sig over at have en flok medarbejdere, der har taget opgaven i stiv arm og løst den til UG – en præstation, der da også har udløst ekstra kage i personalestuen.

- De har virkelig forstået situationen og trukket på samme hammel. De har formået mere end bare at få de grise ud ad døren, der skulle ud, fortæller vendelboen, der har set sine medarbejdere strække sig langt.

- Blandt andet tog min manager i drægtighedsstalden sin kone med på arbejde, så hun kunne klare nogle af de ting, jeg normalt gør. Og en af mine medarbejdere i farestalden forsøgte også at få sin mor herop fra Ukraine, så både hun og hendes mand, som arbejder på en kvæggård, fortsat kunne passe arbejdet. Polen nåede dog at lukke grænserne inden, men heldigvis har de fået nødpasning i dagplejen, fortæller han.

Tappede selv ornerne

Selvom det har vist sig, at de ansatte har klaret ærterne flot i en svær tid, har Erik Pedersen ikke helt kunne holde sig fra stalden.

Efter medarbejderne er gået hjem, har han trods feber og utilpashed fortsat klaret den interne sædproduktion.

- Jeg har måske snydt lidt på vægtskålen, men jeg har taget alle forholdsregler og vurderet, at smitterisikoen har været meget lille, når jeg er mødt ind for at tappe orner en halv time efter, at medarbejderne er gået hjem, og har været omhyggelig med handsker, mundbind og sprit, forklarer han.

- For mig at se, har det været den optimale løsning, selvom det bestemt ikke har været sjovt. For tiden ser det jo også ud til, at der er en risiko ved at købe sæd ind, mens jeg har prioriteret, at ham, der ellers ville kunne klare opgaven skulle have 100 procent fokus på løbningerne. Vi kører en to ugers cyklus, som giver nogle lange dage, hvor der skal løbes 100 søer tirsdag og onsdag. Så er der brug for fokus og ikke for at skulle hive en time ud til at tappe orner.

Corona spøger stadig

Mens Erik Pedersen og familien nu er godt ude på den anden side af sine egne covid-19-udfordringer, er svineproducenten overbevist om, at han ikke bliver den sidste karantæneramte på gården.

- Jeg tror nok, vi skal nå at få den virus alle sammen. Men der er forskellige sygdomsforløb, så forhåbentlig er der ingen, der bliver ramt af svær sygdom, siger landmanden, der ligesom det øvrige samfund håber at få held til at flade smittekurven ud på »Vangen«.

- Det vil være forfærdeligt, hvis alle bliver ramt samtidig. Så får vi problemer. Men formår vi at tage det i opløbet, og medarbejderne bliver hjemme så snart, de oplever noget, der minder om sygdom, kan vi forhåbentlig få spredt det ud og komme godt igennem.

0

Svenningsens ændrer navn til Nellemann Machinery

I forbindelse med at tilbyde et højere specialiseringsniveau for kunderne ændrer maskinforretningen Svenningsens navn til Nellemann Machinery.

Skovejernes iver overstiger Folketingets bevillinger

Biodiversitet tager meget længere tid at frembringe, end politiker og andre folk tror, konstaterer skovfoged i HedeDanmark Leif Lauridsen.

Har kun skoven til låns

I skovbrug sår fædre, for at sønner kan høste. Sådan har også naturpleje i skoven flere generationer som tidsperspektiv.

Økologisk Landsforening laver 200 omlægningstjek om året

Hos Økologisk Landsforening laver man omkring 200 omlægningstjek om året. Henvendelserne kommer fra hele landet, ung som ældre og tæller alle typer produktioner.

Et omlægningstjek gav et realistisk billede af virkeligheden

Jane Willumsgaard og Søren Noes starter til oktober en omlægning af deres jord på Hjarnø. De er ikke landmænd, men har efter et omlægningstjek besluttet sig for at prøve kræfter med økologiske pluk selv-hindbær og maltbyg til ølproduktion.

Gourmet i gårdbutikken

Mellem 200 og 300 kunder gæster hver uge gårdbutikken på Gundestrup Mejeri og Bryggeri.

Hoff brygger øl på ostevalle

Gundestrup Mejeri og Bryghus har sit eget bryggerikoncept, hvor der brygges øl på valle fra osteproduktionen.

Mejerimand forelskede sig i en gammel dame

Den gamle dame er identisk med Gundestrup Mejeri og Bryggeri, hvor Jørgen Hoff i dag producerer 22 forskellige specialoste og 8 forskellige specialøl.

Landmænd bør være rustede til corona-udfordringer

Landbrugsrådgivning Syd opfordrer alle landmænd til at have en plan klar, så de kan håndtere 2020 udfordringerne uden, at hele læsset vælter.

Velfungerende dræn starter med en god projektering

En overordnet og langsigtet drænplan er mange penge værd, men der er mange faktorer, der skal overvejes og undersøges, inden entreprenørmaskinerne for alvor skal i jorden.
Side 1 af 60 (1199 artikler)Prev1234567585960Next