bannerPos

Landbruget skal sælge sig selv bedre

Landbruget skal være bedre til at sælge sig selv, mener Christian Lund. Arkivfoto.

Tekst og foto: Henning K. Andersen

Journalist
08-09-2018 08:00
Landbrugserhvervet skal kunne tydeliggøre, hvilke fordele der er ved at arbejde i landbruget, hvis erhvervet på sigt skal kunne fastholde og tiltrække arbejdskraft, mener SLF-formand Christian Lund og Teamchef i HR & Arbejdsgiverservice, Conni Tetens.

I SLF, Sønderjysk Landboforening, arbejder man på at klæde landbruget på til nutidens udfordringer. En af disse er, at landbrugserhvervet har svært ved at konkurrence med et arbejde i for eksempel en produktionsvirksomhed, hvor man tilsyneladende har mere fritid og fleksibilitet.

Samtidig mangler der arbejdskraft i landbruget, og det kan være svært at fastholde gode medarbejdere. Men landbruget har meget at tilbyde. Erhvervet skal bare blive bedre til at sælge sig selv. Det mener formand i SLF, Christian Lund og teamchef i HR & Arbejdsgiverservice Conni Tetens, der nu sætter alle kræfter ind på at gøre landbrugserhvervet mere attraktivt for unge.

- Som medarbejder i landbruget er du ikke bare en brik i et spil. Du får indflydelse på dit arbejde, bliver udfordret på din faglighed, og du bliver en del af en foranderlig verden, hvor dagene er komplekse og aldrig ligner hinanden. Landbruget har meget at tilbyde i form af fleksible arbejdstider og frihed under ansvar. Du arbejder med dyr i stalden og med maskiner og afgrøder i marken. Det er i den grad et varieret job, forklarer Christian Lund.

Manglende forståelse for erhvervet

Christian Lund oplever undertiden at blive mødt af manglende forståelse for landbruget eller af forestillinger om landbruget, som ikke matcher virkeligheden. Måske fordi de pågældende aldrig har oplevet hverdagen på en gård på egen hånd:

- Landbrug i dag er moderne produktionsvirksomheder. Bedrifterne er blevet større med flere medarbejdere, og det handler både om praktiske opgaver og mere administrative opgaver som driftsoptimering, regnskab og økonomi, dyrevelfærd, arbejdsforhold, miljø-og sikkerhedsforhold. Erhvervet er også langt mere teknologisk i dag med brug af GPS, droner, malkerobotter, fodringsanlæg mm.

Det stiller krav til landmændene, og der kan erhvervet godt have en udfordring, erkender Christian Lund:

- Da landbrugene er blevet større, stiller det krav til landmændene - ikke mindst i forhold til ledelse. Man skal drive produktionen gennem sine medarbejdere. Og her er vi helt klart i en læringsfase, hvor vi skal blive bedre ledere for at kunne tiltrække og fastholde medarbejderne, siger han.

Hjælp til ledelse og fastholdelse

Det er udfordringer i landbruget, som SLF tager alvorligt. Derfor har rådgivningsvirksomheden lavet forskellige tiltag omkring ledelsesudvikling, hvor landmænd kan få hjælp i forhold til efteruddannelse, rekruttering og fastholdelse af medarbejdere, MUS-samtaler, sikring af gode arbejdsvilkår samt bolig- og lønforhold, som matcher det øvrige arbejdsmarked.

Der er mange ting, man kan gøre ved blandt andet ledelse og fleksibilitet i landbruget, mener teamchef i HR & Arbejdsgiverservice, Conni Tetens.

- Udviklingen er gået hurtigt, og vi ved, at landbruget har et efterslæb i forhold til ledelse, som vi skal arbejde med. Samtidig er vi også op imod andre virksomheder, hvad angår fleksibilitet og balance arbejdstid og familieliv. Sådan er opfattelsen i hvert fald blevet, så derfor skal vi også blive bedre til at fortælle de gode historier om erhvervet, og gøre det attraktivt for unge at vælge landbruget som arbejdsform og livsstil, pointerer Conni Tetens.

I landmandsbarometeret, en undersøgelse lavet af Seges tidligere i 2018, svarede 22,3 procent af de adspurgte landmænd at manglen på arbejdskraft stod i vejen for deres fremdrift.

 

Nem online temperaturmåling med målespyd i afgrøder

Virksomheden care4farm i Kolding har udviklet og sælger et enkelt målespyd til temperaturmåling i afgrøder både ude og inde – fra kornlagre til kartoffelkuler

Højeste indtjening på smågrise nogensinde

Smågriseproducenterne indkasserede rekordhøje 4,3 millioner kroner på bundlinjen i snit i 2019.

Nye lokaler har løftet arbejdsmiljøet

Der er sket noget af en omvæltning for de ansatte i Stadil Smede- & Maskinforretning, hvor de efter flytningen fra Stadil til Ulfborg er gået fra 3.000 kvadratmeter til mere end 5.000 kvadrateter. Det kan særligt mærkes i værkstedet, hvor det ifølge en montør har gjort en stor forskel for arbejdsmiljøet.

Grønt dansk landbrug skal være endnu grønnere

De miljømæssige tiltag, der er sket i landbruget er ikke nok – der skal mere til, slog fødevareminister Mogens Jensen (S) fast på et møde forleden i Agerskov

Fokus på salg af gården

Skal min gård sælges – eller skal jeg selv blive på den? Og hvad siger potentielle købere? KHL sætter fokus på salg af gårde ved et arrangement den 21. februar

Fælles EU-regler lægger bund under dyrevelfærden

Uden fælles EU-regler ville Danmark bare importere mere dårlig dyrevelfærd til lavpris, siger DDD’s formand, Hanne Knude Palshof.

Økologiens varemærke fylder 30 år i Danmark

Det røde ø-mærke fylder 30 år i år. Hans Erik Jørgensen, formand for økologisektionen ved Landbrug & Fødevarer vurderer, at Ø-mærket har været altafgørende for udbredelsen af økologi i Danmark.

- Dyrevelfærd er rigtigt dilemmafyldt

Det er ikke altid indlysende, hvad der tjener dyrevelfærden bedst. Og den må ikke spolere økonomien, siger sjællandsk svineproducent om blandt andet halekupering og kastrektion.

Dyrevelfærd og økonomi går hånd i hånd

Nybygning og ombygning af farestalde vil forbedre både dyrevelfærd og bundlinje.
Side 1 af 55 (1095 artikler)Prev1234567535455Next