bannerPos

Landbruget skal sælge sig selv bedre

Landbruget skal være bedre til at sælge sig selv, mener Christian Lund. Arkivfoto.

Tekst og foto: Henning K. Andersen

Journalist
08-09-2018 08:00
Landbrugserhvervet skal kunne tydeliggøre, hvilke fordele der er ved at arbejde i landbruget, hvis erhvervet på sigt skal kunne fastholde og tiltrække arbejdskraft, mener SLF-formand Christian Lund og Teamchef i HR & Arbejdsgiverservice, Conni Tetens.

I SLF, Sønderjysk Landboforening, arbejder man på at klæde landbruget på til nutidens udfordringer. En af disse er, at landbrugserhvervet har svært ved at konkurrence med et arbejde i for eksempel en produktionsvirksomhed, hvor man tilsyneladende har mere fritid og fleksibilitet.

Samtidig mangler der arbejdskraft i landbruget, og det kan være svært at fastholde gode medarbejdere. Men landbruget har meget at tilbyde. Erhvervet skal bare blive bedre til at sælge sig selv. Det mener formand i SLF, Christian Lund og teamchef i HR & Arbejdsgiverservice Conni Tetens, der nu sætter alle kræfter ind på at gøre landbrugserhvervet mere attraktivt for unge.

- Som medarbejder i landbruget er du ikke bare en brik i et spil. Du får indflydelse på dit arbejde, bliver udfordret på din faglighed, og du bliver en del af en foranderlig verden, hvor dagene er komplekse og aldrig ligner hinanden. Landbruget har meget at tilbyde i form af fleksible arbejdstider og frihed under ansvar. Du arbejder med dyr i stalden og med maskiner og afgrøder i marken. Det er i den grad et varieret job, forklarer Christian Lund.

Manglende forståelse for erhvervet

Christian Lund oplever undertiden at blive mødt af manglende forståelse for landbruget eller af forestillinger om landbruget, som ikke matcher virkeligheden. Måske fordi de pågældende aldrig har oplevet hverdagen på en gård på egen hånd:

- Landbrug i dag er moderne produktionsvirksomheder. Bedrifterne er blevet større med flere medarbejdere, og det handler både om praktiske opgaver og mere administrative opgaver som driftsoptimering, regnskab og økonomi, dyrevelfærd, arbejdsforhold, miljø-og sikkerhedsforhold. Erhvervet er også langt mere teknologisk i dag med brug af GPS, droner, malkerobotter, fodringsanlæg mm.

Det stiller krav til landmændene, og der kan erhvervet godt have en udfordring, erkender Christian Lund:

- Da landbrugene er blevet større, stiller det krav til landmændene - ikke mindst i forhold til ledelse. Man skal drive produktionen gennem sine medarbejdere. Og her er vi helt klart i en læringsfase, hvor vi skal blive bedre ledere for at kunne tiltrække og fastholde medarbejderne, siger han.

Hjælp til ledelse og fastholdelse

Det er udfordringer i landbruget, som SLF tager alvorligt. Derfor har rådgivningsvirksomheden lavet forskellige tiltag omkring ledelsesudvikling, hvor landmænd kan få hjælp i forhold til efteruddannelse, rekruttering og fastholdelse af medarbejdere, MUS-samtaler, sikring af gode arbejdsvilkår samt bolig- og lønforhold, som matcher det øvrige arbejdsmarked.

Der er mange ting, man kan gøre ved blandt andet ledelse og fleksibilitet i landbruget, mener teamchef i HR & Arbejdsgiverservice, Conni Tetens.

- Udviklingen er gået hurtigt, og vi ved, at landbruget har et efterslæb i forhold til ledelse, som vi skal arbejde med. Samtidig er vi også op imod andre virksomheder, hvad angår fleksibilitet og balance arbejdstid og familieliv. Sådan er opfattelsen i hvert fald blevet, så derfor skal vi også blive bedre til at fortælle de gode historier om erhvervet, og gøre det attraktivt for unge at vælge landbruget som arbejdsform og livsstil, pointerer Conni Tetens.

I landmandsbarometeret, en undersøgelse lavet af Seges tidligere i 2018, svarede 22,3 procent af de adspurgte landmænd at manglen på arbejdskraft stod i vejen for deres fremdrift.

 

0

Forgiftninger kan stamme fra blanderen

Hvis du oplever køer med forgiftninger på trods af godt foder, generelt sunde køer og høj produktion kan problemet måske stamme fra foderblanderen. Særligt Seko-blandere har voldt problemer ved store mængde foder, oplyser Seges i deres nyhedsbrev.

Dyrlæger med speciale i kvæg

Sønderjysk Kvægpraksis i Løgumkloster var tidligere kendt under navnet Dyrlægecentralen Sydvest. Med det nye navn markeres, at man nu er gået ”all-in” på kvæg.

Kvægets fysik kan måles på bundlinjen

Med aAa-metoden tilføjes info om kvægets fysik som et vigtigt parameter til avlen. For hænger kvægbesætningens dyr fysisk godt sammen, påvirker det både sundhed og ydelse – og dermed bundlinjen - i positiv retning. Det mener Joost van der Horst, der er er specialist og rådgiver indenfor aAa-metoden, der oprindeligt er udviklet i USA, og som bygger på det visuelle match mellem ko og tyr.

Maskinstation og landmænd oplevede ny rotorklipper

Hos Brørup Traktor- & Maskincenter noterer man en stor interesse for en ny model af de irske Major Cyclone rotorklippere, der især er populære til afpudsning af frøgræsmarker. Forleden havde den sydjyske maskinforretning inviteret til demo af rotorklipperen ved Augustenborg på Als, hvor den lokale Midtals Maskinstation fik den afprøvet for landmænd.

Stor interesse for fleksible kalvehytter

Hos Arnes Smedie i Gadbjerg ved Vejle, har man udviklet og producerer sine helt egne typer kalvehytter, udebokse og læskure, hvor kvalitet, fleksibilitet og brugervenlighed er i højsædet. Og både interessen og efterspørgslen er stor – både blandt professionelle som hobby- og deltidslandbrug.

Græsprotein kan blive en grøn revolution for landbruget

Forleden klippede fødevareminister Mogens Jensen den i anledningen grønne snor til Danmarks første gårdanlæg til bioraffinering af græs. Dernæst blev han og de øvrige knap 100 gæster vist rundt på anlægget, som han mener kan blive en grøn revolution for landbruget.

Nye vogne sørger for foder til 600 malkekøer

Harehedegaard Mælkeproduktion mellem Hovborg og Starup valgte Krampe-vogne, der spiller en stor rolle, når høsten af foder-afgrøder til bedriftens 600 malkekøer og opdræt skal håndteres

CAP-reformen ventes først i kraft fra 2023

Danske landmænd får nedsat deres grundbetaling fra i 2021, også selvom det trækker længere ud med aftalen om en ny programperiode for EU’s landbrugspolitik.

Landbrugsskole startede nyt skoleår med nye traktorer

Et nyt skoleår er startet på Kjærgård Landbrugsskole ved Bramming, hvor 40 unge landbrugsinteresserede netop er startet på grundforløbet. Derfor var der også elevopløb, da A.P. Jørgensen leverede to nye Claas-traktorer til skolen.
Side 1 af 68 (1343 artikler)Prev1234567666768Next