bannerPos

Rentebidragsmodel som forhandling:: Betaler du for meget i rente eller bidrag?

Tekst og foto: John Ankersen

Redaktør, LandbrugSyd
26-06-2019 10:35
SLF anbefaler landmanden at få lavet en beregning af rentebidragssatsen. En beregningsmodel giver en fornemmelse af, hvor bedriften ligger i forhold til andre, og kan være et godt forhandlingsgrundlag med bank og realkredit.

Der kan være penge at hente for landmanden, hvis han begynder at sammenligne sig med andre lignende bedrifter og benytter en såkaldt rentebidragsmodel.
Modellen sammenligner landmandens bedrift med andre bedrifter med lignende soliditet, gældsprocent eller LTV samt afkastningsgrad. Modellen kan på den måde vise, om landmanden betaler for meget i bankrente og bidrag.
I SLF benytter man ofte modellen:           
-  Modellen sammenligner bedrifter, der ligner hinanden og den er opdelt i de forskellige realkreditinstitutter og banker, så satserne kan sammenlignes nøjagtigt med den aktuelle samarbejdspartner, fortæller driftsøkonomikonsulent Lars Mathiesen.

Landmand tog udregning
med i banken

Rentebidragsmodellen kan bruges som forhandlingsgrundlag med bank eller realkreditinstitut:

-Jeg havde for nylig et eksempel med en landmand, der havde planlagt et møde med banken kort tid efter. Her lavede vi en udregning, der rent faktisk viste, at han betalte for meget i bidrag i forhold til, hvad lignende bedrifter betaler. Landmanden tog derfor udregningen med i hånden, da han skulle forhandle med sin bank, fortæller driftsøkonomikonsulent Michael Sass Krag.
Modellen indhenter tal fra regnskabsdatabasen, der indeholder regnskaber fra hele landet indsamlet af Seges.

0

Jubilæumsdyrskue i Horsens

Der satses igen i år på nye og spændende aktiviteter for gæsterne på Dyrskuepladsen i Horsens.

Muligheder for bedre og mere natur forringes

Formanden for Østjyllands Plantelaug, Claus Wiese, undrer sig over at de statslige tilskud fjernes i en tid, hvor der er stort fokus på at skabe mere natur

Konsulenter: MUS-samtaler betales mange gange tilbage

Svinekonsulenterne Anders Andersen og Nicklas Jepsen, Velas, kan se mange gode grunde til at holde MUS-samtaler med de ansatte i produktionen.

Færre køer - mere mælk - og en bedre bundlinje

Mælkeproducent Jørgen Bertelsen har vendt skidt til godt ved justeringer af foder og fokus på reproduktion. I 2019 steg mælkeydelsen med 800 kg mælk, endda med lidt færre køer.

Dødeligheden blandt køer og kalve kan nedbringes trods stigning

Seges har med tilskud fra Landdistriktsfonden udviklet værktøjer til at forebygge mod sygdom og skader i besætningerne.

Øget viden og større motivation gør en forskel

Der skal mere systematik og stor selverkendelse til i besætningerne for at gøre noget ved dødeligheden, påpeger Seges.

Bedre ledere giver endnu bedre resultater på bundlinjen

I takt med at bedrifterne bliver større, er der behov for, at landmændene forbedrer sig som ledere. En løsning kan eksempelvis være, at både landmand og driftsledere kommer på lederkursus.

Nem online temperaturmåling med målespyd i afgrøder

Virksomheden care4farm i Kolding har udviklet og sælger et enkelt målespyd til temperaturmåling i afgrøder både ude og inde – fra kornlagre til kartoffelkuler

Højeste indtjening på smågrise nogensinde

Smågriseproducenterne indkasserede rekordhøje 4,3 millioner kroner på bundlinjen i snit i 2019.

Nye lokaler har løftet arbejdsmiljøet

Der er sket noget af en omvæltning for de ansatte i Stadil Smede- & Maskinforretning, hvor de efter flytningen fra Stadil til Ulfborg er gået fra 3.000 kvadratmeter til mere end 5.000 kvadrateter. Det kan særligt mærkes i værkstedet, hvor det ifølge en montør har gjort en stor forskel for arbejdsmiljøet.
Side 1 af 56 (1103 artikler)Prev1234567545556Next