bannerPos

Rentebidragsmodel som forhandling:: Betaler du for meget i rente eller bidrag?

John Ankersen

Redaktør, LandbrugSyd
26-06-2019 10:35
SLF anbefaler landmanden at få lavet en beregning af rentebidragssatsen. En beregningsmodel giver en fornemmelse af, hvor bedriften ligger i forhold til andre, og kan være et godt forhandlingsgrundlag med bank og realkredit.

Der kan være penge at hente for landmanden, hvis han begynder at sammenligne sig med andre lignende bedrifter og benytter en såkaldt rentebidragsmodel.
Modellen sammenligner landmandens bedrift med andre bedrifter med lignende soliditet, gældsprocent eller LTV samt afkastningsgrad. Modellen kan på den måde vise, om landmanden betaler for meget i bankrente og bidrag.
I SLF benytter man ofte modellen:           
-  Modellen sammenligner bedrifter, der ligner hinanden og den er opdelt i de forskellige realkreditinstitutter og banker, så satserne kan sammenlignes nøjagtigt med den aktuelle samarbejdspartner, fortæller driftsøkonomikonsulent Lars Mathiesen.

Landmand tog udregning
med i banken

Rentebidragsmodellen kan bruges som forhandlingsgrundlag med bank eller realkreditinstitut:

-Jeg havde for nylig et eksempel med en landmand, der havde planlagt et møde med banken kort tid efter. Her lavede vi en udregning, der rent faktisk viste, at han betalte for meget i bidrag i forhold til, hvad lignende bedrifter betaler. Landmanden tog derfor udregningen med i hånden, da han skulle forhandle med sin bank, fortæller driftsøkonomikonsulent Michael Sass Krag.
Modellen indhenter tal fra regnskabsdatabasen, der indeholder regnskaber fra hele landet indsamlet af Seges.

Holstein rykker

Der var meget at glæde sig over for Dansk Holstein, da 420 racefolk deltog ved årsmødet på Fyn. Ifølge formand Kristian Nielsen står rekorderne nærmest i kø, blandt andet er en sortbroget ko fra Mors første danske ko, der passerede en livsydelse på 200.000 kilo mælk.

McCormick og Pöttinger sluppet løs ved markdemo

Egtved Maskinforretning var vært, da der forleden var inviteret til demodag ved Vejle. Her blev programmet af maskinforretningens McCormick-traktorer og Pöttinger markmaskiner og redskaber vist i aktion.

Plovmændene kom i jorden

På Hygum Hjemstavnsgård var der lejlighed til at opleve, hvordan der blev pløjet på bedstefars tid

Minister tror på grønnere EU-politik

Fødevareminister Mogens Jensen (S) oplevede positive takter fra store EU-spillere, da han fremlagde det danske bud på en grønnere fælles landbrugspolitik i Helsinki.

Workshop: Vejen til støttetilsagn er hullet

Udfordringerne er stadig mange på vejen fra tilskudsordning til udbetaling af støttetilsagn. Det stod klart efter, at Landbrugsstyrelsen var vært for en workshop, der skulle sætte fokus på »Den gode udbetalingsanmodning« for nyligt.

Ny slagtesvinestald tredobler kapaciteten

Stor interesse for at se nyopført slagtesvinestald, da Johannes Kaasgaard inviterede indenfor ved åben stald på sin bedrift ”Skovlygaard” ved Skjern i Vestjylland – en stald, der giver kapacitet til tredobling af slagtesvineproduktionen.

Forening vil ruste landmænd til grundvandskamp

Agerskov i Sønderjylland er det andet stop, når Foreningen for Bæredygtig Grundvandbeskyttelse på en række møder vil lære landmænd de juridiske spilleregler, hvis deres jord bliver en del af en indsatsplan for grundvandsbeskyttelse.

Landmænd udnytter ikke støttetilsagn

Flere tilsagn om EU-støtte til miljøteknologi er gennem tiden ikke blevet udnyttet til at styrke dansk landbrug. Fødevareministeren og styrelsen lover, at nye løsningsmodeller er på vej.

L&F: Støtteordninger udfordres af bureaukrati

L&F og Seges mener, at reglerne for sagsbehandlingen af støtteordninger har været bøvlet. Landbrugsstyrelsen evaluerer løbende ordningerne, men holder fast i at have fokus på hurtig sagsbehandling.
Side 1 af 50 (993 artikler)Prev1234567484950Next