bannerPos

Skal landbruget udvikles eller afvikles?

Skal landbruget afvikles eller udvikles i fremtiden. Det spørgsmål sætter formand Hans Stougaard til debat på Danske Halmleverandørers generalforsamling onsdag i Agerskov Kro. Arkivfoto

Henning K. Andersen

Journalist
19-03-2019 07:40
Landbrugets økonomiske kvaler kommer endnu en gang i fokus, når Danske Halmleverandører afholder generalforsamling onsdag i denne uge.

Skal dansk landbrug udvikles eller afvikles, og hvad er de økonomiske udsigter i landbruget? Det emne står øverst på dagsordenen, når Danske Halmleverandører onsdag afholder generalforsamling på Agerskov Kro. 

Tal fra Danmarks Statistik har vist, at antallet af konkurser og tvangsauktioner i landbruget har nået sjældent set højder i den seneste tid. 
Siden starten af 2018 har måneder med over 20 konkurser langt fra været noget sjældent syn, og det er grunden til, at den økonomiske krise i landbruget kommer under luppen onsdag på Agerskov Kro, fortæller formand i Danske Halmleverandører, Hans Stougaard.

 - Når det er sat øverst på dagsordenen, så er det fordi, at den kritiske situation, landbruget er i, er så usædvanlig, siger Hans Stougaard, der selv har bud på, hvorfor det er gået så galt.

- Det er på grund af vores produktionsvilkår, men også når man tænker på, at vi havde et vådt år i 2017, og et tørt år i 2018. Sidste år var politikerne jo helt oppe i det røde felt, og der var ikke grænser for, hvad de ville gøre for landbruget. Men da så tørkepakken kom, så var der kun tre dryp, siger han. 

- Så var der ikke meget i den. Politikerne nød det på terrassen, da solen skinnede, men da de så skulle til at betale, så var der jo ikke rigtigt penge i det alligevel. Derfor vil vi prøve at tage de aktuelle briller på.

Danske Bank-chef til stede
Den økonomiske situation i Vest- og Østdanmark bliver fremført af de to næstformænd, hhv. Hans Otto Sørensen og Povl Fritzner, hvorefter der er oplæg med landechef i Danske Banks landbrugssektion, Pernille Stentrup Christiansen, efterfulgt af debat.

- Jeg er glad for at vi har fået Pernille Christiansen, der er landechef for landbrug i Danske Bank, til at komme og give hendes bud på den økonomiske udvikling i landbruget. Jeg vil høre hende, om vi skal udvikle dansk landbrug eller afvikle det, siger Hans Stougaard, og uddyber:

- Hvor mange tvangssalg og tvangsauktioner har der ikke været det sidste år i landbruget? Og hvor er vores fremtidige medlemmer? Er det pensionskasser, kinesere, eller er det nogle få rigmænd? Tidligere var det jo sådan, at den dygtige landmand købte naboens gård. Det ser man jo næsten aldrig mere. 

Ifølge Hans Stougaard er det ikke kun alvorligt for landbruget som helhed, at antallet af konkurser og tvangsauktioner har nået det niveau, som det er tilfældet nu. Det vil også gøre ondt på landbrugets underbrancher, når der bliver færre at levere til.  

- Vi tager de aktuelle briller på, for det berører dansk landbrug. Godt nok er det Danske Halmleverandører, jeg er formand for, men det betyder også noget for halmleverandørerne, hvilke produktionsvilkår der er for at producere halm.

Generalforsamlingen finder sted i samarbejde med Sønderjysk Tørreindustri.

 

Holstein rykker

Der var meget at glæde sig over for Dansk Holstein, da 420 racefolk deltog ved årsmødet på Fyn. Ifølge formand Kristian Nielsen står rekorderne nærmest i kø, blandt andet er en sortbroget ko fra Mors første danske ko, der passerede en livsydelse på 200.000 kilo mælk.

McCormick og Pöttinger sluppet løs ved markdemo

Egtved Maskinforretning var vært, da der forleden var inviteret til demodag ved Vejle. Her blev programmet af maskinforretningens McCormick-traktorer og Pöttinger markmaskiner og redskaber vist i aktion.

Plovmændene kom i jorden

På Hygum Hjemstavnsgård var der lejlighed til at opleve, hvordan der blev pløjet på bedstefars tid

Minister tror på grønnere EU-politik

Fødevareminister Mogens Jensen (S) oplevede positive takter fra store EU-spillere, da han fremlagde det danske bud på en grønnere fælles landbrugspolitik i Helsinki.

Workshop: Vejen til støttetilsagn er hullet

Udfordringerne er stadig mange på vejen fra tilskudsordning til udbetaling af støttetilsagn. Det stod klart efter, at Landbrugsstyrelsen var vært for en workshop, der skulle sætte fokus på »Den gode udbetalingsanmodning« for nyligt.

Ny slagtesvinestald tredobler kapaciteten

Stor interesse for at se nyopført slagtesvinestald, da Johannes Kaasgaard inviterede indenfor ved åben stald på sin bedrift ”Skovlygaard” ved Skjern i Vestjylland – en stald, der giver kapacitet til tredobling af slagtesvineproduktionen.

Forening vil ruste landmænd til grundvandskamp

Agerskov i Sønderjylland er det andet stop, når Foreningen for Bæredygtig Grundvandbeskyttelse på en række møder vil lære landmænd de juridiske spilleregler, hvis deres jord bliver en del af en indsatsplan for grundvandsbeskyttelse.

Landmænd udnytter ikke støttetilsagn

Flere tilsagn om EU-støtte til miljøteknologi er gennem tiden ikke blevet udnyttet til at styrke dansk landbrug. Fødevareministeren og styrelsen lover, at nye løsningsmodeller er på vej.

L&F: Støtteordninger udfordres af bureaukrati

L&F og Seges mener, at reglerne for sagsbehandlingen af støtteordninger har været bøvlet. Landbrugsstyrelsen evaluerer løbende ordningerne, men holder fast i at have fokus på hurtig sagsbehandling.
Side 1 af 50 (993 artikler)Prev1234567484950Next