bannerPos

Skal landbruget udvikles eller afvikles?

Skal landbruget afvikles eller udvikles i fremtiden. Det spørgsmål sætter formand Hans Stougaard til debat på Danske Halmleverandørers generalforsamling onsdag i Agerskov Kro. Arkivfoto

Tekst og foto: Henning K. Andersen

Journalist
19-03-2019 07:40
Landbrugets økonomiske kvaler kommer endnu en gang i fokus, når Danske Halmleverandører afholder generalforsamling onsdag i denne uge.

Skal dansk landbrug udvikles eller afvikles, og hvad er de økonomiske udsigter i landbruget? Det emne står øverst på dagsordenen, når Danske Halmleverandører onsdag afholder generalforsamling på Agerskov Kro. 

Tal fra Danmarks Statistik har vist, at antallet af konkurser og tvangsauktioner i landbruget har nået sjældent set højder i den seneste tid. 
Siden starten af 2018 har måneder med over 20 konkurser langt fra været noget sjældent syn, og det er grunden til, at den økonomiske krise i landbruget kommer under luppen onsdag på Agerskov Kro, fortæller formand i Danske Halmleverandører, Hans Stougaard.

 - Når det er sat øverst på dagsordenen, så er det fordi, at den kritiske situation, landbruget er i, er så usædvanlig, siger Hans Stougaard, der selv har bud på, hvorfor det er gået så galt.

- Det er på grund af vores produktionsvilkår, men også når man tænker på, at vi havde et vådt år i 2017, og et tørt år i 2018. Sidste år var politikerne jo helt oppe i det røde felt, og der var ikke grænser for, hvad de ville gøre for landbruget. Men da så tørkepakken kom, så var der kun tre dryp, siger han. 

- Så var der ikke meget i den. Politikerne nød det på terrassen, da solen skinnede, men da de så skulle til at betale, så var der jo ikke rigtigt penge i det alligevel. Derfor vil vi prøve at tage de aktuelle briller på.

Danske Bank-chef til stede
Den økonomiske situation i Vest- og Østdanmark bliver fremført af de to næstformænd, hhv. Hans Otto Sørensen og Povl Fritzner, hvorefter der er oplæg med landechef i Danske Banks landbrugssektion, Pernille Stentrup Christiansen, efterfulgt af debat.

- Jeg er glad for at vi har fået Pernille Christiansen, der er landechef for landbrug i Danske Bank, til at komme og give hendes bud på den økonomiske udvikling i landbruget. Jeg vil høre hende, om vi skal udvikle dansk landbrug eller afvikle det, siger Hans Stougaard, og uddyber:

- Hvor mange tvangssalg og tvangsauktioner har der ikke været det sidste år i landbruget? Og hvor er vores fremtidige medlemmer? Er det pensionskasser, kinesere, eller er det nogle få rigmænd? Tidligere var det jo sådan, at den dygtige landmand købte naboens gård. Det ser man jo næsten aldrig mere. 

Ifølge Hans Stougaard er det ikke kun alvorligt for landbruget som helhed, at antallet af konkurser og tvangsauktioner har nået det niveau, som det er tilfældet nu. Det vil også gøre ondt på landbrugets underbrancher, når der bliver færre at levere til.  

- Vi tager de aktuelle briller på, for det berører dansk landbrug. Godt nok er det Danske Halmleverandører, jeg er formand for, men det betyder også noget for halmleverandørerne, hvilke produktionsvilkår der er for at producere halm.

Generalforsamlingen finder sted i samarbejde med Sønderjysk Tørreindustri.

 

0

Muligheder for bedre og mere natur forringes

Formanden for Østjyllands Plantelaug, Claus Wiese, undrer sig over at de statslige tilskud fjernes i en tid, hvor der er stort fokus på at skabe mere natur

Konsulenter: MUS-samtaler betales mange gange tilbage

Svinekonsulenterne Anders Andersen og Nicklas Jepsen, Velas, kan se mange gode grunde til at holde MUS-samtaler med de ansatte i produktionen.

Færre køer - mere mælk - og en bedre bundlinje

Mælkeproducent Jørgen Bertelsen har vendt skidt til godt ved justeringer af foder og fokus på reproduktion. I 2019 steg mælkeydelsen med 800 kg mælk, endda med lidt færre køer.

Dødeligheden blandt køer og kalve kan nedbringes trods stigning

Seges har med tilskud fra Landdistriktsfonden udviklet værktøjer til at forebygge mod sygdom og skader i besætningerne.

Øget viden og større motivation gør en forskel

Der skal mere systematik og stor selverkendelse til i besætningerne for at gøre noget ved dødeligheden, påpeger Seges.

Bedre ledere giver endnu bedre resultater på bundlinjen

I takt med at bedrifterne bliver større, er der behov for, at landmændene forbedrer sig som ledere. En løsning kan eksempelvis være, at både landmand og driftsledere kommer på lederkursus.

Nem online temperaturmåling med målespyd i afgrøder

Virksomheden care4farm i Kolding har udviklet og sælger et enkelt målespyd til temperaturmåling i afgrøder både ude og inde – fra kornlagre til kartoffelkuler

Højeste indtjening på smågrise nogensinde

Smågriseproducenterne indkasserede rekordhøje 4,3 millioner kroner på bundlinjen i snit i 2019.

Nye lokaler har løftet arbejdsmiljøet

Der er sket noget af en omvæltning for de ansatte i Stadil Smede- & Maskinforretning, hvor de efter flytningen fra Stadil til Ulfborg er gået fra 3.000 kvadratmeter til mere end 5.000 kvadrateter. Det kan særligt mærkes i værkstedet, hvor det ifølge en montør har gjort en stor forskel for arbejdsmiljøet.

Grønt dansk landbrug skal være endnu grønnere

De miljømæssige tiltag, der er sket i landbruget er ikke nok – der skal mere til, slog fødevareminister Mogens Jensen (S) fast på et møde forleden i Agerskov
Side 1 af 56 (1102 artikler)Prev1234567545556Next