bannerPos

Danske ejendomme er billige

»Solgt« står der mange gange hvert år med landbrugsejendomme sat til salg hos Nybolig Landbrug i Holstebro. Foto: Leif Christensen
21-07-2020 09:10

Sammenlignet med andre steder i Europa er landejendomme i Danmark ikke dyre, og det trækker nye investorer

Tekst: Leif Christensen/LLN Press

EJENDOMME Der skal skaffes mange penge, hvis der skal købes en ejendom, men spørgsmålet er, om det reelt er dyrt. Det er det ikke, hvis man spørger hos Nybolig Landbrug i Holstebro.

- Sammenlignet med resten af Europa bortset fra Østeuropa er det ikke dyrt at købe gård i Danmark, og priserne står slet ikke mål med opførselsprisen, lyder det fra indehaverne, Henning Tovgaard og Thomas Lykkeberg.

Det betyder også, at det er interessant for investorer at købe ejendomme og jord i området omkring Ringkøbing og Viborg amter, som Nybolig Landbrug i Holstebro primært dækker.

 

Danske og udenlandske investorer

Mange store brug bliver købt af investorer, og det er både danske og udenlandske investorer, der er interesserede.

Det smitter også af på prisen ikke mindst på jorden.

- Sandjord kan faktisk koste lige så meget som go’ jord, fortæller Thomas Lykkeberg.

Det er jord, der typisk bruges til kartoffelavl, som der er meget af i området.

De danske landmænd har også konkurrence fra udenlandske landmænd, når det gælder køb af gårde.

- Vi har også udlændinge, der ønsker at købe gård her i området. Det er primært hollændere, der går efter kvæggårde, men vi oplever på ingen måde det samme tryk som for år tilbage. Interessen fra udlandet kommer i det hele taget meget periodisk, forklarer Henning Tovgaard.

 

Unge vil gerne

Den udenlandske interesse forhindrer ikke danske landmænd i at komme til, og der er en jævn tilgang af ejendomme – også mindre.

- Vi får en del mindre landbrug ind i øjeblikket. Det er ældre landmænd med typisk 40-50 hektar, der ønsker at sælge, lyder det videre.

Det er ejendomme til en pris, hvor unge landmænd måske kan være med.

- Vi møder mange unge, der har sparet en million op, og det er rigtig flot, og heldigvis lykkes det også nogle unge at få købt. De unge vil gerne, hvis vi ellers kan finde en facon på det, noterer Henning Tovgaard.

Primært kvægejendomme på hylden

MÆGLER Nybolig Landbrug holder til centralt midt i Holstebro overfor Musikteatret, men vi skal normalt udenfor bygrænsen, når det gælder handel med en ejendom.

Virksomheden har fokus på salg af produktionsejendomme, landbrugsjord, lystejendomme og skov.

I 1986 startede Henning Tovgaard forretningen, og i 2018 blev Thomas Lykkeberg medejer efter at have været ansat i et par år, og yderligere to ansatte er klar til at hjælpe kunderne. Både Anne Grete Christensen og Kresten Vestergaard har hjulpet til de seneste fem år.

Der sælges ejendomme i et meget stort område, men de fleste ligger i de gamle Ringkøbing og Viborg amter, og der er mange ejendomme på hylderne.

- Mit indtryk er, at det primært er kvægejendomme, der er til salg, men tendensen er nok, at der slet ikke er så mange produktionsejendomme til salg som tidligere, konstaterer indehaver Henning Tovgaard.

Området har mange minkfarme, og det kan mærkes. Minkbranchen har det svært i øjeblikket.

Hos Nybolig Landbrug blev det også bemærket, at coronaen og nedlukningen ramte landet:

- Vi oplevede et par uger, hvor folk var betænkelige, men vi mærkede ikke så meget til det, fortæller Henning Tovgaard.

lec

0

LandboSyd åbner afdeling på Fyn

Der bliver nu hårdere konkurrence om både medarbejdere og rådgivningskunder på Fyn. Sønderjyske LandboSyd går nemlig nu i clinch med Velas og åbner kontor med fokus på økonomirådgivning på Fyn.

Byer og skov vokser, landbrugslandet skrumper

Af Peter Bohsen Jensen, Bestyrelsesmedlem i Landsforeningen Bæredygtigt Landbrug, Bygaden 25, Rårup, 7130 Juelsminde

Snitter måler græsudbytte til grovfoderlageret

SLF arbejder sammen med Seges og flere landboforeninger om at højne grovfoderproduktionen fra mark til lager. Landmand Eigil Miang ved Rødding deltager i projektet, og for få uger siden fik han snittet græs, der blev målt til brug for lagerregistrering.

Udstillere glæder sig til Agromek 2021

Blandt udstillere på næste års Agromek 2021 er der store forventninger til igen at kunne møde landmændene på messestandene

Såmaskine med nye features

Kuhn fortsætter udviklingen af universalsåmaskinen Espro – senest med det nye system VistaFlow, der gør det lettere at styre og omstille såmaskinen til forskellige opgavetyper

To gange Axial Flow tog sig af vinterbyggen

Forleden blev to Case IH mejetærskere og en nyindkøbt sneglevogn startet op på markerne hos Pedersminde, hvor det i første omgang var vinterbyggen, der skulle i hus.

Vinterbyggen kom i hus ved Kolding

Hos Poul Christensen Maskinstation & Entreprenør kom den sidste af i alt 40 hektar vinterbyg i hus forleden, da der blev høstet i først Nr. Bjert ved Kolding og senere på dagen ved Troldkær nær Rødding

Dobbelt op på økologisk frugt og grønt

Det er især økologiske frugter og grøntsager, som fylder mere på danskernes grønnere tallerkener. Ifølge Danmarks Statistik er salget af økologisk frugt og grønt steget med 143 pct. i årene 2015-19.

Automatisk hurtigskift letter maskinførernes hverdag

EC-Oil, Engcons automatiske hurtigskiftsystem, gør i kombination med en tiltrotator og hydraulisk redskaber en stor forskel i maskinførerens hverdag, men også for gravebranchen generelt i form af øget effektivitet og sikkerhed. Fordele der har betydet, at Engcon har valgt at gøre EC-Oil tilgængeligt for så mange som muligt ved at gøre det til standard i forbindelse med køb af tiltrotator med DC2 styresystem og O-Safe hurtigskift medfølger EC-Oil.

Hvad vi lærte af Covid 19

Livestream, videomøder, rundvisning og selvstudie var nogle af de metoder, rådgivningsvirksomheden Sagro tyede til, da landet lukkede ned i forbindelse med corona-krisen
Side 1 af 64 (1271 artikler)Prev1234567626364Next