Energinet: Tiden er løbet fra jordalternativ

Henning K. Andersen 08-06-2018 11:55:41
Energiminister Lars Christian Lilleholt (V) skal nu i samråd om elmotorvejen i Vestjylland. Arkivfoto: Lasse Ege Pedersen.
Det giver ikke længere mening at bruge tre jordkabler i forbindelse med anlæggelsen af el-motorvejen i Vestjylland, skriver energiminister Lars Christian Lilleholt, og lægger dermed afstand til et svar, han gav i samme sag i april måned.

Det har tidligere været fremme, at en løsning med brug af jordkabler ville kunne dække behovet for at kunne transportere el ned gennem Jylland via den såkaldte el-motorvej. Men sådan er det angiveligt ikke længere. 

I et svar til Dennis Flydtkjær (DF) den 1. juni om prisen på jordledninger på strækningen svarede klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) den 1. juni, at prisen for udbygning med tre parallelle 150 kV-kabelforbindelser er vurderet til at være 2,16 milliarder kroner. 

Men ifølge Energinet er den løsning ikke gangbar mere. Det skyldes blandt andet anlægget af de to havmølleparker ved Vesterhavet.

- Dertil skal gøres opmærksom på, at analyser har vist, at der i forhold til de i business casen anvendte analyseforudsætninger maksimalt kunne indpasses 350 megawatt mere produktion i området ved etablering af tre 150 kV kabler. Disse 350 MW er allerede opbrugt, i form af de kystnære havmølleparker Vesterhav Nord og Vesterhav Syd. Herudover er der kommet en del mere landvindmøller end forudsat i de anvendte forudsætninger, skriver Lars Christian Lilleholt i svaret, og fortsætter:

- Dette betyder i praksis, at den løsning der er beskrevet i business casen med tre 150 kV kabler, ikke længere er tilstrækkelig. Hvis strækningen Endrup-Idumlund etableres med 150 kV-kabler, vil disse kabler indgå som en del af det overordnede transmissionsnet.

En ændring på en måned
Svaret til DF-politikeren markerer en ændring i de vurderinger, der er sket fra Energinets side. Til medlem af energiudvalget, Jens Joel (S), svarede energiministeren nemlig i april måned:

- Løsningen ville kunne håndtere både Viking Link og den forventede vindudbygning i Vestjylland og ville i modsætning til den valgte 400/150 kV-kombiluftledning kunne etableres som kabler. Løsningen ville koste ca. 2,5 milliarder kroner i faste 2015-priser og ville således være dyrere end den valgte løsning. 

- Endvidere ville den kun i begrænset omfang kunne håndtere en eventuel fremtidig forøget vindkapacitet i Vestjylland, hvorfor der i det tilfælde ville være behov for yderligere udbygning.

Ministeren skal i samråd
Debatten om elmotorvejen er langt fra slut. Således har Enhedslistens Henning Hyllested kaldt energiministeren i samråd om sagen. 

- Det er helt tydeligt, at de massive protester fra borgerne er kommet bag på politikerne. Og nogle af dem er på vildt tilbagetog. Energiministeren har - presset af protesterne - åbnet for en fornyet diskussion af højspændingsforbindelsen, siger han ifølge Jyske Vestkysten i en pressemeddelelse.
 

 • Kabler vil påvirke jordbrugere i Sydvest

  Anlægget af El-motorvejen betyder nedgravning af flere kilometer kabel i blandt andet, og det vil få betydning for landbruget flere steder på strækningen.

 • Brugervenlig brovægt

  En brovægt er rar at have. Med FL-Tekniks nye PCBro softwareløsning bliver det nemmere og hurtigere at få styr på vejedata og importere dem fra brovægten til videre brug.

 • Tag sneglene up-front i år

  Selvom der i efteråret 2018 burde være meget få agersnegle, der kan forstyrre, så er det en god ide at være årvågen og tage eventuelle forekomster i opløbet, råder Seges.

 • Optræk til topformation på aktiemarkedet

  Du skal som investor fortsat være forsigtig med handel i aktier. Faren for en større nedtur er langt fra overstået. Med den nedtur, der de seneste tre uger har gjort sig gældende på det europæiske aktiemarked, er der nemlig optræk til storm.

 • Nu rykker såning og hvedekvalitet i USA

  Efter en mildest talt træg start på såningssæsonen for hvede i USA har vejret nu ændret sig i en mere positiv retning for de amerikanske hvedeproducenter. Det har resulteret i en overraskende fremgang i ikke kun såning af hvede, men også i den amerikanske hvedekvalitet.

 • Sojaskrå tæt på nyt stort og langsigtet købssignal

  I sidste uge var prisen for sojaskrå på afgrødebørsen i Chicago oppe og teste det vigtige modstandsniveau i opadgående retning ved 350 dollar pr. short ton. Testen er i første omgang blevet afvist, men som det fremgår nedenfor, så signalerer de tekniske indikatorer, at der fortsat er tiltagende styrketegn i opadgående retning, og at et brud i opadgående retning kan være nært forestående.

 • De globale fødevarepriser falder

  Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder

 • Hvedeprisen banker atter hovedet mod afgørende prisloft

  Fredag udkommer denne måneds USDA-rapport over den globale afgrødeforsyning. Forud for rapportens opgørelse er der overraskende styrke til europæisk hvedepris der lige nu banker mod et vigtigt modstandsniveau i opadgående retning.

 • Voldsomt skuffende aktivitet på eksportmarkedet for korn

  Den seneste opgørelse over handels­aktiviteten på eksportmarkedet viser en ekstremt skuffende handelsaktivitet med både majs og hvede hen over juledagene.

 • Hvedeprisen revancherer to ugers nedtur på to dage

  Det så ikke for godt ud for hvedeprisen da handlen for europæisk hvede blev skudt i gang i det nye år. Men de mere prisstærke takter har atter indfundet sig til trods for en stærk euro og skuffende franske eksporttal.

Digitale brochurer

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

- DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL DYRENE – Problemer med Biofilm og Bakterier i dyrenes drikkevandssystemer? Waterclean ApS er eneforhandler af det dansk producerede DCW Elektrolyseanlæg til produktion af det miljøvenlige desinfektionsmiddel NEUTHOX - også kaldet ECAvand, som tilsættes dyrenes drikkesystemer, og som er helt ufarligt for dyr og mennesker. Waterclean ApS har mere end 30 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning – Ét telefonopkald eller besøg koster ikke noget, men giver bedre vished!

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

– troværdig samarbejdspartner i mere end 30 år. Vores viden og vision er at give vore kunder den bedste rådgivning samt kvalitetsprodukter ud fra deres behov, således vi opnår værdiskabende løsninger i fællesskab i den moderne produktion, som landbruget er. Vores aktiviteter dækker over udvikling, produktion, rådgivning i reproduktion, salg og markedsføring. Se vores aktuelle tilbudskatalog ”Svin Maj/Juni” - med masser af gode og spændende tilbud.

Til den professionelle bruger ved stat, amt, kommuner, kirkegårde, industri, parker, boligselskaber, golfbaner, forlystelsesparker og landbrug. Alle vogne og tankvogne er varmgalvaniseret. Spar tid og penge med Solus professionelle produkter, der kan komme hvor store og tunge maskiner ikke kan. Dansk kvalitet, robust solidt dansk håndværk der er produceret i Danmark. Vi har det DU skal bruge!

Se flere brochurer