bannerPos

Arealscreening giver det bedste solcelleprojekt

Med en screening af et areal, hvor man planlægger at sætte et solcelleanlæg, står lodsejeren godt i forhold til blandt andet lejepriser og myndighedstilladelser, oplever planrådgiver Andreas Boyschau, Agri Nord.
03-07-2020 07:03

Med en arealscreening kan en kommende solcellevært sikre sig den bedste pris og få mest muligt ud af projektet.

Mange landmænd bliver netop nu kontaktet af energiselskaber. Selskaberne vil gerne lave optioner på deres arealer for at sætte solcelleanlæg op.

Inden landmanden skriver under på noget, bør han få lavet en såkaldt arealscreening, som er en vurdering af jordens egnethed til et solcelleanlæg. Herunder blandt andet om der ligger miljømæssige bindinger.

- En arealscreening er et godt kort at have på hånden, inden man kaster sig ud i et projekt, oplever Andreas Boyschau, som er specialist i planrådgivning i Agri Nord.

Optimerer arealet

I første omgang kan en arealscreening give lodsejeren klarhed omkring, hvordan man bedst muligt kan udnytte arealet i forhold til at opstille solceller.

I et tilfælde fandt Andreas Boyschau for eksempel 25 hektar mere, der med fordel kunne inddrages i projektet. Det gav en langt bedre økonomi i projektet for lodsejeren.

En arealscreening kan også afgøre, om det overhovedet er værd at gå i gang med at forsøge at få opstillet solceller på ens jord, eller om man bør droppe projektet.

Det kan være, hvis arealet har en sådan beliggenhed, at det er umuligt at få tilladelse til at opføre et anlæg på grund af eksempelvis beskyttelseslinjer fra gravhøje eller for stor afstand til nærmeste transformerstation.

Politisk godkendelse

Når der er foretaget en arealscreening er næste skridt, at udarbejde en projektbeskrivelse, som skal danne grundlag for den politiske igangsætningssag i kommunen.

Er der givet et politisk nik til det videre arbejde med projektet, er energiselskaberne også meget mere interesserede i at realisere projektet.

- Vi har erfaret, at kontrakterne lettere bliver lavet, når vi har screenet arealerne, og kommunen samt lokalpolitikkerne har nikket til en projektbeskrivelse, siger Andreas Boyschau.

Større udbytte

Når lodsejeren ved, hvor egnet hans areal er, og hvilke muligheder der er i det, står han godt i en forhandlingssituation.

I de sager, hvor Andreas Boyschau har klædt landmanden på med en arealscreening til en forhandling, er der generelt opnået højere leje- og salgspriser.

- Vi oplever lejepriser mellem 13.000 og 19.000 kroner pr. hektar pr. år og købspriser på mellem 160.000 og 285.000 kroner pr. hektar. De højeste priser ser vi typisk ved store projekter over 200 hektar. De anlæg, der i øjeblikket planlægges, er på mellem 40 og 500 hektar, fortæller Andreas Boyschau.

Egen projektudvikling

Med en arealscreening i hånden og landboforeningen i ryggen kan landmanden sagtens varetage en stor del af projektudviklingen selv, vurderer Andreas Boyschau.

- Hvis landmanden selv projektudvikler fremfor energiselskabet, får han det største udbytte og fremdriften i projektet sikres, siger han.

I dag er det typisk energiselskabet der står for den totale projektudvikling af et solcelleanlæg.

- I Agri Nord oplever vi en større interesse for, at landmændene selv ønsker at varetage en del af projektudviklingen for senere at sælge eller udleje placeringen til et energiselskab. Aktuelt rådgiver vi flere jordejere, som følger denne model, siger rådgiveren.

cc

0

Såmaskine med nye features

Kuhn fortsætter udviklingen af universalsåmaskinen Espro – senest med det nye system VistaFlow, der gør det lettere at styre og omstille såmaskinen til forskellige opgavetyper

To gange Axial Flow tog sig af vinterbyggen

Forleden blev to Case IH mejetærskere og en nyindkøbt sneglevogn startet op på markerne hos Pedersminde, hvor det i første omgang var vinterbyggen, der skulle i hus.

Vinterbyggen kom i hus ved Kolding

Hos Poul Christensen Maskinstation & Entreprenør kom den sidste af i alt 40 hektar vinterbyg i hus forleden, da der blev høstet i først Nr. Bjert ved Kolding og senere på dagen ved Troldkær nær Rødding

Dobbelt op på økologisk frugt og grønt

Det er især økologiske frugter og grøntsager, som fylder mere på danskernes grønnere tallerkener. Ifølge Danmarks Statistik er salget af økologisk frugt og grønt steget med 143 pct. i årene 2015-19.

Automatisk hurtigskift letter maskinførernes hverdag

EC-Oil, Engcons automatiske hurtigskiftsystem, gør i kombination med en tiltrotator og hydraulisk redskaber en stor forskel i maskinførerens hverdag, men også for gravebranchen generelt i form af øget effektivitet og sikkerhed. Fordele der har betydet, at Engcon har valgt at gøre EC-Oil tilgængeligt for så mange som muligt ved at gøre det til standard i forbindelse med køb af tiltrotator med DC2 styresystem og O-Safe hurtigskift medfølger EC-Oil.

Hvad vi lærte af Covid 19

Livestream, videomøder, rundvisning og selvstudie var nogle af de metoder, rådgivningsvirksomheden Sagro tyede til, da landet lukkede ned i forbindelse med corona-krisen

Intelligent bufferzone beskytter vandmiljøet

Ny kortfilm viser, hvordan Go-Gris I/S beskytter vandmiljøet ved Horsens. Det er sket med en såkaldt ”intelligent bufferzone” mellem mark og å.

Svensk maskin- og byggeproducent fordobler kapaciteten

Den svenske producent af krogløftere og trailere - Ivarssons i Metsjö – fordobler nu sin produktionskapacitet på samlefabrikken nær Linköping, der udvides markant.

Mejetærsker på demo-tur til høsten er i hus

Heden Maskinforretning A/S og Massey Ferguson DK sender IDEAL 7 mejetærsker på demo-tur
Side 1 af 64 (1267 artikler)Prev1234567626364Next