bannerPos

Minimér risikoen for brand på landejendommen ved fyring

Fyringssæsonen er i gang og dermed er risikoen for brand også forværret. Men du kan gøre meget selv for at undgå en brand, oplyser forsikringsselskabet Topdanmark, der forsikrer en stor del af de danske landmænd. Foto: Colourbox

Tekst og foto: John Ankersen

Redaktør, LandbrugSyd
24-12-2019 07:42
Nu starter fyringssæsonen, og det betyder øget risiko for brand. Men der er meget, som du kan gøre selv for at undgå brand i dit landbrug, og den ubehagelige oplevelse, en sådan er.

FYRING Fyringssæsonen er i gang og dermed er risikoen for brand også forværret. Men du kan gøre meget selv for at undgå en brand, oplyser forsikringsselskabet Topdanmark, der forsikrer en stor del af de danske landmænd.
 At miste sin bolig, sit hjem, sine dyr og måske hele sin stald på grund af en brand er en frygtelig oplevelse, som ingen har lyst til at opleve. Men det sker desværre for nogle.
- Det økonomiske aspekt af en brandskade skal Topdanmark nok sørge for, det er vores opgave. Men den traumatiske oplevelse og alt det bøvl, der kommer som følge af en brand, rammer dem der bor på ejendommen,” siger Gunnel Andersson fra Topdanmarks landbrugsafdeling.
 For at undgå brand i dit fyr og fyrrum er der flere forebyggende tiltag, som du selv kan gøre. Biobrændselsfyring (pillefyr, flisfyr, kornfyr, brændeovne og pejse) er den hyppigste brandårsag blandt landbrugskunder.

Ca. 35% af alle de brande Topdanmark får anmeldelser om, er opstået i eller omkring et biobrændselfyr. Som oftest er der sket en tilbagebrand i et stokerfyr. Derfor op-fordrer Topdanmark til, at fyret er sikret mod tilbagebrænding, og at man sørger for, at sikringen er funktionel og i orden.

Alle biobrændselfyr
kan brænde

--Heldigvis ser vi en høj standard af sikkerhed i fyrrummene, så de fleste brande begrænser sig hertil. Men et udbrændt fyr giver store problemer og meget besvær, fx med at få varme i huset. Derudover har du efter en brand et fyrrum, som skal restaureres, før det kan tages i brug igen, fortæller Gunnel Andersson.
Ifølge Topdanmark så har alderen på fyret ingen betydning for, om det brænder eller ej. De ser alle typer af biobrændselfyr gå op i røg – nye som gamle.
Det vigtigste for at undgå brand i fyret er at rengøre og servicere sit fyr jævnligt. Fyret bør rengøres mindst en gang om ugen og serviceres mindst en gang om året. Sørg også for at asken ved rengøringen bliver håndteret på en sikker måde. Gløder kan ”leve” længe i asken. Brug for eksempel en stålspand med låg til at opbevare asken, til du er sikker på, at der ikke er flere gløder.

Et fyrrum er et fyrrum
- ikke et frostfrit oplag

Selvom det er fristende at opbevare diverse ting i fyrrummet, fraråder Topdanmark det på det kraftigste. Fyrrummet skal være rent og ryddeligt, og ikke en opbevaringsplads for maling eller væsker, vådt arbejdstøj eller børnenes flyverdragt der hænger til tørring, vinterstøvler eller andet brændbart. Tænk over hvad du sætter ud i fyrrummet og husk på, at det er en sikkerhedsforanstaltning og ikke et opbevaringslager.  

Brændeovne og pejse

Brændeovne og pejse er rigtig hyggelige i en kold tid, men de udgør også en stor brandrisiko. Utætte skorstene, en gnist der skyder, håndtering af asken og ikke mindst tøj og andet brandbart for tæt på, er sædvanlige brandårsager, som de ofte oplever hos Topdanmark.
Da der ikke er noget fyrrum som begrænser ilden, ender de brande oftest med at hele hjemmet går tabt. Derfor er det vigtigt at tænke sig om en ekstra gang, når man har en brændeovn eller pejs derhjemme.  

0

Ansatte i karantæne, hvis de trodser rejseanbefalinger

Som arbejdsgiver har man pligt til at sikre et sundt arbejdsmiljø for de ansatte. Derfor skal medarbejdere sættes i karantæne ved hjemkomst, hvis de har rejst til områder, Udenrigsministeriet fraråder, lyder meldingen fra HR-rådgiver i Velas

Kragmann og Maskinpartner bliver Gehl-forhandler

Kragmann A/S i Middelfart og Maskinpartner A/S i Vejle har indgået aftale med Gehl-importøren, Stenderup A/S, om at de i fremtiden sælger og servicerer det amerikanske Gehl-læssemaskiner i deres respektive områder.

Mangelfuld poltestyring kan gøre indhug på bundlinjen

Det korrekte antal sopolte i hjemmeavlen er altafgørende for økonomien i svineproduktionen – skyder man forkert med enten for få eller for mange, kan det blive dyrt, lyder det fra Niels Hegelund, svinekonsulent hos Velas.

Den danske sommer bliver mere ekstrem

DMI’s Klimaatlas er udvidet med ny viden om tørke og nedbør, og her byder især sommeren på markante ændringer i vejret.

Lev langsomt og drik vin til

På Skaarupøre Vingaard bliver ingenting forceret i de fredfyldte og intime omgivelser.

Butik og samlingssted i »vintønden«

To gamle vintønder danner rammen om Bente og Carstens gårdbutik, der i to omgange har fået LAG-midler.

Husk opdateringen – eller udfærdigelse af en APV

Er det tid til at opdatere din APV – eller har du slet ingen? Velas minder om, at en APV er lovpligtigt, hvis der er ansatte på bedriften.

Danske hegnsklippere til ethvert formål og behov

GreenTec i Kolding producerer en bred vifte af hegnsklippere, hvoraf en betydelig del finder vej til landbrug og maskinstationer – både herhjemme og i udlandet. Fælles for alle hegnsklippere er, at funktionalitet og kvalitet er i højsædet
Side 1 af 62 (1233 artikler)Prev1234567606162Next