bannerPos

Solcellerne vokser ikke ind i himmelen

Mange landmænd går rundt med et ønske om at bidrage til den grønne omstilling, her vinder solpaneler frem, grundet deres mange fordele. Men der er også ting at være opmærksom på. Arkivfoto
17-09-2020 18:37

Går du med en drøm om at etablere solceller er der flere ting man skal være opmærksom på, mener rådgiver og CEO Karen Feddersen, KF Miljø ApS.

Flere landmænd går rundt med et ønske om at bidrage til den grønne omstilling, her vinder solpaneler frem, grundet deres mange fordele. Der er dog en række ting man skal være opmærksom på, før man opstiller solpaneler på sin jord eller lader andre gøre det, lyder det fra Karen Feddersen, som er rådgiver og CEO ved KF Miljø ApS.

Hun oplever at solpaneler kan trække benene væk under en, da de har direkte indvirkning på ens ejendomsvurdering, også selv om reglerne her er udskudt.

Nye regler har indvirkning på hvilke ejendomme, der kategoriseres som landbrugs- og skovejendomme og hvordan værdien af marker med almindelige landbrugsafgrøder, marker med solpaneler, fredskovspligtige arealer, naturarealer med mere fastsættes ved beregningen af ejendomsskatter.

- Når du ejer jord, skal du betale grundskyld af jordværdien til kommunen, men dine jordarealers grundværdi værdiansættes ikke ens, fortæller Karen Feddersen og giver et eksempel.

- Hvis du for eksempel bruger en mark til almindelig landbrugsmæssig drift, værdiansættes marken som produktionsjord. Det indebærer, at markens skattemæssige værdiansættelse sker med udgangspunkt i den seneste værdi, der blev fastsat efter den såkaldte bondegårdsregel, som herefter vil blive fremskrevet i takt med prisudviklingen, forklarer hun.

Erhvervsjord

Hvis man i stedet udlægger marken til solpaneler, enten fordi man selv vil bygge dem eller lejer/forpagter arealet ud til et energiselskab der vil etablere solceller, værdiansættes erhvervsjorden efter en såkaldt markedsnorm.

- Det svarer i grove træk til, at marken værdiansættes til markedsprisen, forklarer Karen.

Vælger man derfor at udtage en mark for at etablere solceller, vil arealet skifte kategori til erhvervsjord, herved stiger markens skattemæssige værdiansættelse. Dette kan være tilfældet uagtet om man nogensinde etablerer solceller på marken eller ej.

Kategorisering af landbrugsejendommen

Udlægger man en stor del af sin ejendom til solpaneler, er der – foruden den højere skattemæssige værdiansættelse – risiko for at ejendommens erhvervsmoment kommer til at veje tungere, oplyser Karen Feddersen. Det kan medføre at vurderingsstyrelsen mener, at erhvervsmomentet vejer tungest og dermed kategoriserer hele ens landbrugsejendom til erhvervsejendom, hvilket kan blive dyrt i ejendomsskatter.

- En ny kategorisering af din landbrugsejendom, indebærer at værdiansættelsen stiger for alle arealer på din ejendom og grundskyldspromillen stiger for alle arealer, siger Karen Feddersen.

Konditionerne for hvordan retningslinjerne fastsættes kendes endnu ikke. Ved hver landbrugsejendom vil vurderingsstyrelsen foretage en samlet og konkret vurdering.

Det kan dog forventes at styrelsen vil kigge på:

1) - Fordelingen af arealer for henholdsvis solpaneler og landbrugsaktivitet. 

2) - Hvordan driver du din jord, afgrødetyper.

3) - Hvilke af dine aktiviteter, genererer størst omsætning.

4) - Hvad kan du benytte din ejendom til (ligger området i byzone eller lignende).

Bortforpagtning til et energiselskab

Har man fået et tilbud fra et energiselskab, der gerne vil forpagte ens jord eller går man med tanker om at bortforpagte jord til solpaneler, så bør man indtænke eventuelle stigende ejendomsskatter i ens forpagtningsaftale, siger Karen.

- Hvordan din forpagtningsaftale skal se ud, er individuelt. Alligevel bør du tage stilling til længde på forpagtningsaftalen, hvem der skal retablere markerne, når der ikke længere skal være solpaneler på. Om forfagter skal stille depositum, om rettighederskal  kunne overdrages – om der skal der stilles yderligere sikkerhed. Og hvad sker der ved konkurs, skal forpagtningsafgiften reguleres, hvem skal håndtere eventuelle krav fra myndigheder og/eller naboer.

Karen Feddersen forklarer at opstilling af solpaneler kan påvirke end muligheder for at belåne sin ejendom, at få landbrugsstøtte, eller påtænkt generationsskifte.

Der er hele tiden mange emner man som landmand skal forholde sig til – det er derfor vores anbefaling, at inden du begynder at stille solpaneler op, så kontakt en erfaren rådgiver, der kan vejlede dig i, at du ikke ender i en situation, hvor du ikke opnår nogen gevinst eller i værste fald mister penge ved at opstille solpaneler på din jord eller bortforpagte din jord til en opstiller, siger Karen Feddersen.

teba

0

Energinet vil udbetale højere erstatning til lodsejere

Energinet hæver taksterne for udbetaling af strukturskadeerstatning på Baltic Pipe, efter landbrugsrapport viser, at skaderne bliver større end først forventet.

Reservedelsforhandler med dansk fokus

Det svenske firma Olssons i Ellös, der har specialiseret sig i at sælge reservedele til traktorer og entreprenørmaskiner, har med succes ansat deres første danske mand. Henrik Eskesen har mere end 30 års erfaring fra branchen og nyder at komme rundt til forskellige maskinforretninger- og værksteder for at yde support.

Ny svensk transportvogn med stor kapacitet

Svenske Metsjö lancerer ny transport-markvogn med 46 kubikmeter i kapacitet

Mange fordele ved fodring med frisk græs

MaksiGrass on Tour 2020 giver mulighed for indblik i de mange muligheder og fordele, der er i kvægfodring med frisk græs hos både økologiske som konventionelle bedrifter – i denne og næste uge kan MaksiGrass ses og opleves ved demonstrationer i Højer, Nr. Snede og Skjern.

Landmænd svigter læplantnings-sagen

Lokalt laug i Esbjerg udbetaler en del af formuen, så landmænd kvit og frit kan få deres læhegn udtyndet. Men bag det glade budskab lurer bekymring for fremtiden.

Ny mellemklasse af skovkraner fra Kronos

Den finske maskinproducentproducent Kronos er klar med nyeste versioner af sine skovkraner, der byder på flere optimeringer og forbedringer

Nyt stort biogasanlæg indviet

Forleden blev Nature Energys nye store biogasanlæg i sønderjyske Glansager officielt indviet. Det skal sende grøn CO2-neutral biogas ud på gasnettet og bidrage til Sønderborg Kommunes grønne omstilling.

Landmænd går glip af store gevinster uden gårdråd

Landmændene misser både vækstrater, udviklingsmuligheder og besparelser ved ikke at tage de svære beslutninger med en professionel kreds, lyder det fra chefkonsulent i Velas.

Alliance-dæk vinder frem i landbruget

Dækproducenten Alliance, der er ejet af dækgiganten Yokohama, vinder frem på det danske marked – ikke mindst inden for landbruget. Særligt interessen for producentens prisvenlige VF-dæk er stigende. Det mærker man ikke mindst hos NDI Group (Nordisk Dæk Import), der har dækket i sit program
Side 1 af 72 (1421 artikler)Prev1234567707172Next