bannerPos

Bæredygtige fødevarer og madaffald som værdifuld ressource

Fødevareminister Mogens Jensen kom ind de klimamæssige udfordringer omkring fødevaresektoren i en videohilsen til Frejs Fødevarekonference.

Tekst og foto: John Ankersen

Redaktør, LandbrugSyd
15-11-2019 09:49
Tænketanken Frej satte fokus på de grønne løsninger for fødevareproduktionen - og forbruget af fødevarer - på en stor fødevarekonference i Aarhus.

KONFERENCE Klima-udfordringerne bliver stadig større – ikke mindst først i dyrkningen, produktionen og senere forbruget af fødevarer. Og Danmark har masser af muligheder af muligheder for at sætte sit præg på udviklingen i en både mere bæredygtig og klimavenlig regning.

Midlet hedder ifølge Tænketanken Frej, Cirkulær Økonomi, og det var præcist det, der var omdrejningspunktet for Frejs fødevarekonference, der fandt sted forleden i Stakladen ved Aarhus Universitet.

Konferencen blev skudt i gang ved fødevareminister Mogens Jensen, der i en videohilsen kom ind på vigtigheden af bæredygtighed og nytænkning inden for fødevaresektoren i Danmark:

- I Danmark skal vi være bedre til at se affald som en ressource – også for fødevaresektoren, konstaterede Mogens Jensen og nævnte flere eksempler på, hvad restprodukter og affald kunne være i relation til fødevarer som eksempelvis udvinding af sukker, udnyttelse af roe-toppe.

 

Grønt politisk mandat

Mogens Jensen mener, at det er vigtigt at der arbejdes på tværs af de forskellige værdikæder i relation til klimamæssige tiltag.

-  Det er ingen nyhed, at vi står midt i en klimakrise. Derfor har I og resten af danskerne givet os et grønt politisk mandat til at kunne levere på FN´s verdensmål, hvor et af dem er madspild, sagde Mogens Jensen, der understregede, at han mener, der er et stort uudnyttet potentiale i mad, der kasseres.

-  Det kan være bagerbrød, der ikke sælges – frugt og grønt i forkerte mål og ikke mindst mængderabatter, så man køber mere end man får spist, sagde Mogens Jensen, der ikke mener, at man fremover helt vil kunne undgå madspild, samtidig med at han henviste til ambitiøse EU-mål for området, der er sat til 2024.

Landboformand: Væk er fagligheden og de brede forlig

Landbruget er blevet syndebuk, og jeg frygter, at de politiske venner forsvinder. Men vi vil ikke være syndebuk, men en del af løsningen, siger formand for LandboSyd, Mogens Dall.

Ølgod Maskinforretning bliver BvL-forhandler

Fra årsskiftet er Ølgod Maskinforretning blevet BvL-forhandler og skal i tæt samarbejde med den tyske producents nordiske salgsansvarlige, Flemming Hyldgaard, varetage salgs- og servicearbejdet med fokus på et område, der afgrænses fra Grindsted og Billund i øst til Varde i syd og Nr. Nebel i nord. Der har tidligere været en forhandler i området, så der findes allerede mange BvL-vogne på de kanter. Det bliver nu Ølgod Maskinforretnings opgave at servicere de eksisterende kunder og sørge for, at der kommer endnu flere vogne ud at køre.

Traktordemonstration mod minister igang

Cirka 300 traktorer er mandag formiddag kørt op foran Gråsten Landbrugsskole. De møder miljøminister Lea Wermelin, der i eftermiddag lægger vejen forbi

Lodsejere får lille sejr over Energinet

Energinet skal give lodsejerne fra Stenderuphalvøen-initiativet aktindsigt i, hvilke lodsejere der bliver berørt af Baltic Pipe-byggeriet. Det havde Energinet ellers i flere omgange afvist.

EU-støtte til regntag sikrede frugtplantages afsætning

Ægteparret Susanne Hansen og Anders Lindgård sprang for 12 år siden ud som frugtplantageejere med »Kysøko« ved Næstved, der blandt andet leverer æbler til restauranten Noma. Frugtrejsen har de fået EU-støttemidler til. Det har sikret firmaets bundlinje.

Har fortrudt EU-støttet investering

Anders Lindgård klapper langt fra i hænderne over al landbrugsstøtte fra EU.

Økologimøde med fokus på gødskning, næringsstoffer og biomasse

LHN inviterer sammen med Seges til økologimøde onsdag den 8. januar i Tinglev. Blandt emnerne er gødskning, recirkulering af næringsstoffer, biomasse og markedssituationen for økologi.

Sydjyske kommuner og landbrugsorganisationer i fælles indsats for vandmiljøet

De jyske Lillebælts-kommuner og landbrugets organisationer vil arbejde sammen om at levere vådområder og minivådområder. Opgaven er svær, men samarbejde og løbende dialog skal være vejen frem.

Landbrugsstyrelsen afviser auktionsprincip for landbrugstilskud

- Ideen om auktionsprincippet lyder i teorien interessant, men er vanskelig at føre ud i praksis, udtaler enhedschef i Landbrugsstyrelsen Per Faurholt Ahle.

- Tilskudsmodellen fungerer faktisk godt

Et auktionsprincip vil være for bureaukratisk at administrere og for bøvlet at søge for landmændene, siger sektorchef for økologi, Kirsten Lund Jensen.
Side 1 af 55 (1093 artikler)Prev1234567535455Next