bannerPos

Bæredygtige fødevarer og madaffald som værdifuld ressource

Fødevareminister Mogens Jensen kom ind de klimamæssige udfordringer omkring fødevaresektoren i en videohilsen til Frejs Fødevarekonference.

Tekst og foto: John Ankersen

Redaktør, LandbrugSyd
15-11-2019 09:49
Tænketanken Frej satte fokus på de grønne løsninger for fødevareproduktionen - og forbruget af fødevarer - på en stor fødevarekonference i Aarhus.

KONFERENCE Klima-udfordringerne bliver stadig større – ikke mindst først i dyrkningen, produktionen og senere forbruget af fødevarer. Og Danmark har masser af muligheder af muligheder for at sætte sit præg på udviklingen i en både mere bæredygtig og klimavenlig regning.

Midlet hedder ifølge Tænketanken Frej, Cirkulær Økonomi, og det var præcist det, der var omdrejningspunktet for Frejs fødevarekonference, der fandt sted forleden i Stakladen ved Aarhus Universitet.

Konferencen blev skudt i gang ved fødevareminister Mogens Jensen, der i en videohilsen kom ind på vigtigheden af bæredygtighed og nytænkning inden for fødevaresektoren i Danmark:

- I Danmark skal vi være bedre til at se affald som en ressource – også for fødevaresektoren, konstaterede Mogens Jensen og nævnte flere eksempler på, hvad restprodukter og affald kunne være i relation til fødevarer som eksempelvis udvinding af sukker, udnyttelse af roe-toppe.

 

Grønt politisk mandat

Mogens Jensen mener, at det er vigtigt at der arbejdes på tværs af de forskellige værdikæder i relation til klimamæssige tiltag.

-  Det er ingen nyhed, at vi står midt i en klimakrise. Derfor har I og resten af danskerne givet os et grønt politisk mandat til at kunne levere på FN´s verdensmål, hvor et af dem er madspild, sagde Mogens Jensen, der understregede, at han mener, der er et stort uudnyttet potentiale i mad, der kasseres.

-  Det kan være bagerbrød, der ikke sælges – frugt og grønt i forkerte mål og ikke mindst mængderabatter, så man køber mere end man får spist, sagde Mogens Jensen, der ikke mener, at man fremover helt vil kunne undgå madspild, samtidig med at han henviste til ambitiøse EU-mål for området, der er sat til 2024.

0

Svenningsens ændrer navn til Nellemann Machinery

I forbindelse med at tilbyde et højere specialiseringsniveau for kunderne ændrer maskinforretningen Svenningsens navn til Nellemann Machinery.

Skovejernes iver overstiger Folketingets bevillinger

Biodiversitet tager meget længere tid at frembringe, end politiker og andre folk tror, konstaterer skovfoged i HedeDanmark Leif Lauridsen.

Har kun skoven til låns

I skovbrug sår fædre, for at sønner kan høste. Sådan har også naturpleje i skoven flere generationer som tidsperspektiv.

Økologisk Landsforening laver 200 omlægningstjek om året

Hos Økologisk Landsforening laver man omkring 200 omlægningstjek om året. Henvendelserne kommer fra hele landet, ung som ældre og tæller alle typer produktioner.

Et omlægningstjek gav et realistisk billede af virkeligheden

Jane Willumsgaard og Søren Noes starter til oktober en omlægning af deres jord på Hjarnø. De er ikke landmænd, men har efter et omlægningstjek besluttet sig for at prøve kræfter med økologiske pluk selv-hindbær og maltbyg til ølproduktion.

Gourmet i gårdbutikken

Mellem 200 og 300 kunder gæster hver uge gårdbutikken på Gundestrup Mejeri og Bryggeri.

Hoff brygger øl på ostevalle

Gundestrup Mejeri og Bryghus har sit eget bryggerikoncept, hvor der brygges øl på valle fra osteproduktionen.

Mejerimand forelskede sig i en gammel dame

Den gamle dame er identisk med Gundestrup Mejeri og Bryggeri, hvor Jørgen Hoff i dag producerer 22 forskellige specialoste og 8 forskellige specialøl.

Landmænd bør være rustede til corona-udfordringer

Landbrugsrådgivning Syd opfordrer alle landmænd til at have en plan klar, så de kan håndtere 2020 udfordringerne uden, at hele læsset vælter.

Velfungerende dræn starter med en god projektering

En overordnet og langsigtet drænplan er mange penge værd, men der er mange faktorer, der skal overvejes og undersøges, inden entreprenørmaskinerne for alvor skal i jorden.
Side 1 af 60 (1199 artikler)Prev1234567585960Next