bannerPos

Insekter som foder og fødevarer

Lars-Henrik Lau Heckmann er sektorleder i Teknologisk Institut, var blandt indlægsholderne, der i sit indlæg havde fokus på insekter som forretningsområde i relation til fødevarer og dyrefoder.

Tekst og foto: John Ankersen

Redaktør, LandbrugSyd
15-11-2019 10:23
Det kan blive insekter og larver, der kan blive en af fremtidens løsninger på en mere bæredygtig og klimavenlig fødevare-udfordring. Hos Teknologisk Institut arbejder man intenst med insekter til både foder og fødevarer.

KONFERENCE Melbiller, soldaterfluer og en række andre insekter. De kan meget let blive en del af både frokostbordet og foderbordet i fremtiden – og udvikling og forskning på området boomer i disse år – både herhjemme og i udlandet.

Lars-Henrik Lau Heckmann er sektorleder i Teknologisk Institut, var blandt indlægsholderne, der i sit indlæg havde fokus på insekter som forretningsområde i relation til fødevarer og dyrefoder.

Og han ridsede mange bevæggrunde op for Teknologisk Institut´s satsning på insekter – heruunder dyrevelfærd, klima, foderudnyttelse, lille vandforbrug, lille arealkrav og generelt mindre udledning af drivhusgasser.

Lars Henrik-Lau Heckmann er også med i den internationale brancheorganisation for insektproducenter kaldet IPIFF, og han ser mange andre lande gå insetvejen med forskning og produktion af insekter – præcist som i Danmark.

Insektfarme med produktion af mellen 30.000 og 50.000 tons insekter ses allerede. Og Lars-Henrik Lau Heckmann mener netop, at man skal op i den størrelsesorden, for at insektproduktion giver mening og rentabilitet.

I dag er syv arter af insekter godkendte til produktion – blandt de største er melbiller og sorte soldaterfluer.

Og insekterne kan være med til at omdanne de mellem 80 – 100 tons madaffald, der årligt er i EU til en værdifuld fødevarekilde. Madaffaldet udgør, ifølge Lars-Henrik Lau Heckmann en utrolig stor værdi – det skønnes at mad for flere hundrede milliarder danske kroner går tabt årligt – bare på EU-plan.

0

Svenningsens ændrer navn til Nellemann Machinery

I forbindelse med at tilbyde et højere specialiseringsniveau for kunderne ændrer maskinforretningen Svenningsens navn til Nellemann Machinery.

Skovejernes iver overstiger Folketingets bevillinger

Biodiversitet tager meget længere tid at frembringe, end politiker og andre folk tror, konstaterer skovfoged i HedeDanmark Leif Lauridsen.

Har kun skoven til låns

I skovbrug sår fædre, for at sønner kan høste. Sådan har også naturpleje i skoven flere generationer som tidsperspektiv.

Økologisk Landsforening laver 200 omlægningstjek om året

Hos Økologisk Landsforening laver man omkring 200 omlægningstjek om året. Henvendelserne kommer fra hele landet, ung som ældre og tæller alle typer produktioner.

Et omlægningstjek gav et realistisk billede af virkeligheden

Jane Willumsgaard og Søren Noes starter til oktober en omlægning af deres jord på Hjarnø. De er ikke landmænd, men har efter et omlægningstjek besluttet sig for at prøve kræfter med økologiske pluk selv-hindbær og maltbyg til ølproduktion.

Gourmet i gårdbutikken

Mellem 200 og 300 kunder gæster hver uge gårdbutikken på Gundestrup Mejeri og Bryggeri.

Hoff brygger øl på ostevalle

Gundestrup Mejeri og Bryghus har sit eget bryggerikoncept, hvor der brygges øl på valle fra osteproduktionen.

Mejerimand forelskede sig i en gammel dame

Den gamle dame er identisk med Gundestrup Mejeri og Bryggeri, hvor Jørgen Hoff i dag producerer 22 forskellige specialoste og 8 forskellige specialøl.

Landmænd bør være rustede til corona-udfordringer

Landbrugsrådgivning Syd opfordrer alle landmænd til at have en plan klar, så de kan håndtere 2020 udfordringerne uden, at hele læsset vælter.

Velfungerende dræn starter med en god projektering

En overordnet og langsigtet drænplan er mange penge værd, men der er mange faktorer, der skal overvejes og undersøges, inden entreprenørmaskinerne for alvor skal i jorden.
Side 1 af 60 (1199 artikler)Prev1234567585960Next