bannerPos

Kartoflen vinder klimakamp mod ris og pasta

Kartoflen er en af de fødevarer, der har den laveste klimapåvirkning, understreger Danske Kartoflers formand, Carl Heiselberg, der viser den nye pjece om klimakartoflen. Foto: Anya Engelbrecht

Tekst og foto: Henning K. Andersen

Journalist
28-08-2019 08:40
Ny pjece fra Danske Kartofler sætter fokus på, at kartofler er en af de danske fødevarer med lavest klimapåvirkning

Vil du spise klimavenligt, skal der kartofler på tallerkenen. Kartofler er nemlig en af de mest klimavenlige fødevarer, du kan spise.
Det fremhæver brancheorganisationen Danske Kartofler, der i den nye pjece »Vi kalder den klimakartoflen« sætter fokus på, at kartofler er et godt valg, hvis man vil være mæt med et lavt klimaaftryk.

- Kartofler er en af de dansk producerede fødevarer, der har den lavest klimapåvirkning, viser beregninger fra tænketanken Concito. Som kartoffelavler glæder det mig rigtigt meget, at vi som landmænd kan producere fødevarer, som ligger helt i bund, når det gælder klimapåvirkningen, siger Carl Heiselberg, Vojens, formand for Danske Kartofler.

Mens dansk producerede kartofler har en gennemsnitlig udledning på 0,2 kg CO2e pr. killo fødevare, har rugbrød 0,8, pasta 1,2, grisekød 4,6 og oksekød 13,9 kilogram.

CO2e er betegnelse for den samlede klimapåvirkning omregnet til CO2, heri indregnet andre drivhusgasser end CO2.

Højt udbytte gavner klimaet
Kartoflerne klarer sig rigtigt godt over for blandt andet ris og pasta, som ofte er alternativer til kartoflerne. Et kg ris har samme klimabelastning som 16 kg kartofler, og et kg pasta belaster klimaet lige så meget som seks kg kartofler.

Det lave klimaaftryk fra kartofler overrasker ikke Carl Heiselberg.

- Kartofler er først og fremmest klimavenlige, fordi de har et højt udbytte per hektar i forhold til andre afgrøder. Derved får man mere mad for den CO2-udledning, der kommer ved at passe marken, siger Carl Heiselberg og tilføjer:

- Hvis man vil spise klimavenligt, er det bedst at vælge lokalt producerede fødevarer, også når det gælder kartofler. Transport udleder CO2, og derfor er det bedst at begrænse transport af fødevarer mest muligt.

Pjecen er et led i Danske Kartoflers aktiviteter for at øge forbrugernes kendskab til kartoflernes gode egenskaber og supplerer blandt andet facebooksiden Danske Kartofler.

Nem online temperaturmåling med målespyd i afgrøder

Virksomheden care4farm i Kolding har udviklet og sælger et enkelt målespyd til temperaturmåling i afgrøder både ude og inde – fra kornlagre til kartoffelkuler

Højeste indtjening på smågrise nogensinde

Smågriseproducenterne indkasserede rekordhøje 4,3 millioner kroner på bundlinjen i snit i 2019.

Nye lokaler har løftet arbejdsmiljøet

Der er sket noget af en omvæltning for de ansatte i Stadil Smede- & Maskinforretning, hvor de efter flytningen fra Stadil til Ulfborg er gået fra 3.000 kvadratmeter til mere end 5.000 kvadrateter. Det kan særligt mærkes i værkstedet, hvor det ifølge en montør har gjort en stor forskel for arbejdsmiljøet.

Grønt dansk landbrug skal være endnu grønnere

De miljømæssige tiltag, der er sket i landbruget er ikke nok – der skal mere til, slog fødevareminister Mogens Jensen (S) fast på et møde forleden i Agerskov

Fokus på salg af gården

Skal min gård sælges – eller skal jeg selv blive på den? Og hvad siger potentielle købere? KHL sætter fokus på salg af gårde ved et arrangement den 21. februar

Fælles EU-regler lægger bund under dyrevelfærden

Uden fælles EU-regler ville Danmark bare importere mere dårlig dyrevelfærd til lavpris, siger DDD’s formand, Hanne Knude Palshof.

Økologiens varemærke fylder 30 år i Danmark

Det røde ø-mærke fylder 30 år i år. Hans Erik Jørgensen, formand for økologisektionen ved Landbrug & Fødevarer vurderer, at Ø-mærket har været altafgørende for udbredelsen af økologi i Danmark.

- Dyrevelfærd er rigtigt dilemmafyldt

Det er ikke altid indlysende, hvad der tjener dyrevelfærden bedst. Og den må ikke spolere økonomien, siger sjællandsk svineproducent om blandt andet halekupering og kastrektion.

Dyrevelfærd og økonomi går hånd i hånd

Nybygning og ombygning af farestalde vil forbedre både dyrevelfærd og bundlinje.
Side 1 af 55 (1095 artikler)Prev1234567535455Next