bannerPos

Kartoflen vinder klimakamp mod ris og pasta

Kartoflen er en af de fødevarer, der har den laveste klimapåvirkning, understreger Danske Kartoflers formand, Carl Heiselberg, der viser den nye pjece om klimakartoflen. Foto: Anya Engelbrecht

Tekst og foto: Henning K. Andersen

Journalist
28-08-2019 08:40
Ny pjece fra Danske Kartofler sætter fokus på, at kartofler er en af de danske fødevarer med lavest klimapåvirkning

Vil du spise klimavenligt, skal der kartofler på tallerkenen. Kartofler er nemlig en af de mest klimavenlige fødevarer, du kan spise.
Det fremhæver brancheorganisationen Danske Kartofler, der i den nye pjece »Vi kalder den klimakartoflen« sætter fokus på, at kartofler er et godt valg, hvis man vil være mæt med et lavt klimaaftryk.

- Kartofler er en af de dansk producerede fødevarer, der har den lavest klimapåvirkning, viser beregninger fra tænketanken Concito. Som kartoffelavler glæder det mig rigtigt meget, at vi som landmænd kan producere fødevarer, som ligger helt i bund, når det gælder klimapåvirkningen, siger Carl Heiselberg, Vojens, formand for Danske Kartofler.

Mens dansk producerede kartofler har en gennemsnitlig udledning på 0,2 kg CO2e pr. killo fødevare, har rugbrød 0,8, pasta 1,2, grisekød 4,6 og oksekød 13,9 kilogram.

CO2e er betegnelse for den samlede klimapåvirkning omregnet til CO2, heri indregnet andre drivhusgasser end CO2.

Højt udbytte gavner klimaet
Kartoflerne klarer sig rigtigt godt over for blandt andet ris og pasta, som ofte er alternativer til kartoflerne. Et kg ris har samme klimabelastning som 16 kg kartofler, og et kg pasta belaster klimaet lige så meget som seks kg kartofler.

Det lave klimaaftryk fra kartofler overrasker ikke Carl Heiselberg.

- Kartofler er først og fremmest klimavenlige, fordi de har et højt udbytte per hektar i forhold til andre afgrøder. Derved får man mere mad for den CO2-udledning, der kommer ved at passe marken, siger Carl Heiselberg og tilføjer:

- Hvis man vil spise klimavenligt, er det bedst at vælge lokalt producerede fødevarer, også når det gælder kartofler. Transport udleder CO2, og derfor er det bedst at begrænse transport af fødevarer mest muligt.

Pjecen er et led i Danske Kartoflers aktiviteter for at øge forbrugernes kendskab til kartoflernes gode egenskaber og supplerer blandt andet facebooksiden Danske Kartofler.

0

Svenningsens ændrer navn til Nellemann Machinery

I forbindelse med at tilbyde et højere specialiseringsniveau for kunderne ændrer maskinforretningen Svenningsens navn til Nellemann Machinery.

Skovejernes iver overstiger Folketingets bevillinger

Biodiversitet tager meget længere tid at frembringe, end politiker og andre folk tror, konstaterer skovfoged i HedeDanmark Leif Lauridsen.

Har kun skoven til låns

I skovbrug sår fædre, for at sønner kan høste. Sådan har også naturpleje i skoven flere generationer som tidsperspektiv.

Økologisk Landsforening laver 200 omlægningstjek om året

Hos Økologisk Landsforening laver man omkring 200 omlægningstjek om året. Henvendelserne kommer fra hele landet, ung som ældre og tæller alle typer produktioner.

Et omlægningstjek gav et realistisk billede af virkeligheden

Jane Willumsgaard og Søren Noes starter til oktober en omlægning af deres jord på Hjarnø. De er ikke landmænd, men har efter et omlægningstjek besluttet sig for at prøve kræfter med økologiske pluk selv-hindbær og maltbyg til ølproduktion.

Gourmet i gårdbutikken

Mellem 200 og 300 kunder gæster hver uge gårdbutikken på Gundestrup Mejeri og Bryggeri.

Hoff brygger øl på ostevalle

Gundestrup Mejeri og Bryghus har sit eget bryggerikoncept, hvor der brygges øl på valle fra osteproduktionen.

Mejerimand forelskede sig i en gammel dame

Den gamle dame er identisk med Gundestrup Mejeri og Bryggeri, hvor Jørgen Hoff i dag producerer 22 forskellige specialoste og 8 forskellige specialøl.

Landmænd bør være rustede til corona-udfordringer

Landbrugsrådgivning Syd opfordrer alle landmænd til at have en plan klar, så de kan håndtere 2020 udfordringerne uden, at hele læsset vælter.

Velfungerende dræn starter med en god projektering

En overordnet og langsigtet drænplan er mange penge værd, men der er mange faktorer, der skal overvejes og undersøges, inden entreprenørmaskinerne for alvor skal i jorden.
Side 1 af 60 (1199 artikler)Prev1234567585960Next