bannerPos

Samsø vil vise den cirkulære vej

Knud Tybirk er projektleder i Biosamfund Samsø, og han ser et stort potentiale i den cirkulære økonomi i relation til dyrkning og forbrug af fødevarer.

Tekst og foto: John Ankersen

Redaktør, LandbrugSyd
15-11-2019 10:27
På Samsø er man langt med den cirkulære økonomi i samspillet mellem fødevareproduktion og forbrug – men der er stadig et stykke vej til mål, indrømmer Knud Tybirk, der er projektleder for Biosamfund Samsø.

KONFERENCE Hvordan kommer den gængse fødevareproducent og forbruger tættere på reelt at indgå i et cirkulært system, hvor næringsstoffer fra fødevarer vender tilbage til jorden for igen at blive til fødevarer?

Det er den udfordring, som projektleder Knud Tybirk fra Biosamfund Samsø, Samsø Kommune har sat sig for at finde løsningen på. Det sker i et aktivt samarbejde mellem øens landmænd og forbrugerne og dermed borgerne på Samsø.

I forbindelse med gårsdagens fødevarekonference i Aarhus fortalte Knud Tybirk om de tanker og visioner, der lagde bag projektet, og hvor langt man er nu. Og han peger på flere udfordringer.

Landbrugsarealer på Samsø udgør 7000 hektar svarende til 66 procent af det samlede areal. Det lille areal til trods, dyrkes der ikke mindre end 106 afgrødekategorier, og det gør udnyttelsen i den cirkulære økonomi langt mere udfordrende.

Og da blot 10 procent af landbruget er økologisk betyder det tillige, at man har udfordringer med manglende gødning. Løsningen hér ser Knud Tybirk som flere omlæggere – en udvikling man allerede ser nu med Jordbrugsfonden, der har hjulpet unge økologiske landmænd på øen.

Knud Tybirk ser biogas som motor i den cirkulære økonomi. Og det er noget der er med i planerne for udvikling af Biosamfund Samsø, hvor målet er opførelsen af et stort biogasanlæg – Biogas Samsø – et såkaldt ”dobbelt loop”-system, der både baserer sig på landbrugsprodukter og affald.

-  Biogas burde være en integreret del af regeringens klimaplan, konstaterede Knud Tybirk, der samtidig noterer sig, at Samsø er på vej til at blive en ø i balance i relation til cirkulær fødevareproduktion.

 

0

Tican slagter ekstraordinært

Tican-slagteriet i Brørup holder åbent for slagtninger i påskedagene på grund af coronavirus.

Specialist i alle typer hegn

Som en af de største og ældste udbydere af hegn og hegnsløsninger til både landbruget og en lang række andre brancher, er Poda Hegn specialist inden for sit felt til både store som mindre hegns-opgaver.

Offroad-vedligeholdelse af rørledninger i svært terræn

Med en ny terrængående genbrugsspuler kan kloakservicevirksomheden Norva24 nu hjælpe offentlige samt private kunder med at opnå store besparelser, når rørledninger i ufremkommeligt terræn skal vedligeholdes.

Helt ud til hegnet

PIT Hegn er klar med gode tilbud og forsendelse af varer i den ekstraordinære situation, her hvor dyrene skal på græs.

Slagtesvineproducenter risikerer bøder

Med den rekordhøje svinenotering producerer landets slagtesvineproducenter mange steder grise med en høj afgangsvægt. Men afgangsvægten er et problem og kan munde ud i store bøder, da de mange steder overskrider grænserne i de eksisterende miljøgodkendelser, fortæller tre Velas-rådgivere.

Det snerper efterhånden til med at få vedligeholdt eller nyplantet læhegn

Gamle læhegn vil snart være sprunget ud og dække for overblikket. Og nye planter bliver udsolgt om et par måneder, siger plantningskonsulent hos HedeDanmark.

Redskaber når frem til forårsarbejdet

Corona-krisen har lukket mange forretninger ned i Danmark – dog ikke Brørup Traktor- & Maskincenter, hvor lastbilerne ruller ind på pladsen med nye polske landbrugsredskaber til forårsarbejdet

- Planen er, at jeg skal leve af butikken

Naturpleje med kvæg og får sikrer efterhånden en stor del af indtægten for ægteparret Michael Baun og Bente Villadsen på Fanø.

Bidt af naturpleje

Før overså Michael Baun sjældne sommerfugle og blomster i marken. Sidste år fik han sammen med sin hustru, Bente Villadsen, 15. Juni Fondens årlige ildsjælepris for at have gjort en særlig indsats for naturen.

12 millioner øko-æg

Det producerer hønsene pr. år i Vallø Øko ApS, hvor dyrevelfærd står højt på dagsordenen, og EU har ydet tilskud til forskellige former for miljøteknologi.
Side 1 af 58 (1154 artikler)Prev1234567565758Next