bannerPos

Samsø vil vise den cirkulære vej

Knud Tybirk er projektleder i Biosamfund Samsø, og han ser et stort potentiale i den cirkulære økonomi i relation til dyrkning og forbrug af fødevarer.

Tekst og foto: John Ankersen

Redaktør, LandbrugSyd
15-11-2019 10:27
På Samsø er man langt med den cirkulære økonomi i samspillet mellem fødevareproduktion og forbrug – men der er stadig et stykke vej til mål, indrømmer Knud Tybirk, der er projektleder for Biosamfund Samsø.

KONFERENCE Hvordan kommer den gængse fødevareproducent og forbruger tættere på reelt at indgå i et cirkulært system, hvor næringsstoffer fra fødevarer vender tilbage til jorden for igen at blive til fødevarer?

Det er den udfordring, som projektleder Knud Tybirk fra Biosamfund Samsø, Samsø Kommune har sat sig for at finde løsningen på. Det sker i et aktivt samarbejde mellem øens landmænd og forbrugerne og dermed borgerne på Samsø.

I forbindelse med gårsdagens fødevarekonference i Aarhus fortalte Knud Tybirk om de tanker og visioner, der lagde bag projektet, og hvor langt man er nu. Og han peger på flere udfordringer.

Landbrugsarealer på Samsø udgør 7000 hektar svarende til 66 procent af det samlede areal. Det lille areal til trods, dyrkes der ikke mindre end 106 afgrødekategorier, og det gør udnyttelsen i den cirkulære økonomi langt mere udfordrende.

Og da blot 10 procent af landbruget er økologisk betyder det tillige, at man har udfordringer med manglende gødning. Løsningen hér ser Knud Tybirk som flere omlæggere – en udvikling man allerede ser nu med Jordbrugsfonden, der har hjulpet unge økologiske landmænd på øen.

Knud Tybirk ser biogas som motor i den cirkulære økonomi. Og det er noget der er med i planerne for udvikling af Biosamfund Samsø, hvor målet er opførelsen af et stort biogasanlæg – Biogas Samsø – et såkaldt ”dobbelt loop”-system, der både baserer sig på landbrugsprodukter og affald.

-  Biogas burde være en integreret del af regeringens klimaplan, konstaterede Knud Tybirk, der samtidig noterer sig, at Samsø er på vej til at blive en ø i balance i relation til cirkulær fødevareproduktion.

 

Flere støttesager i klemme

Et par bøvlede støttesager har på det seneste sat en stopper for lysten til at søge yderligere EU-tilskud, siger Anders Laustsen.

Støtte har fulgt væksten på kvægbedrift

Anders Laustsen har i takt med udvidelser af sin økologiske bedrift gjort brug af tilskudsordninger fra EU, men han mener, at EU-støtten til landbruget helt bør fjernes.

Nordisk tang skal testes i danske besætninger

Udenlandske forsøg har tidligere vist, at tang kan hæmme metanproduktionen i køernes vom. Nu skal der dyrkes tang herhjemme, som skal forarbejdes og i sidste ende tilsættes kvægfoderet i danske besætninger.

Økologisk Landbrug har udviklet sig både i kraft og på trods af EU

Økologisk landbrug i Danmark har nydt godt at direkte tilskud fra CAP’en (EU’s Fælles Landbrugspolitik)

Tilskudspuljer favoriserer de store på bekostning af de små

Det var meget bedre, hvis alle tilskudsmidler fra EU’s landbrugspolitik faldt som direkte udbetalinger ligesom i gamle dage, siger Christian Bejer Petersen.

EU-støtte sikrer luft i økonomien og overlevelsesevne

Debelgaard ved Brørup ville have gjort alle de samme investeringer, også uden støtte fra Landdistriktsprogrammets tilskudspuljer. Men tilskuddene har sikret bedre vilkår i banken.

Så på efterafgrøder som en del af klimaløsningen

Herning-Ikast Landboforening og Sagro inviterede til dialog om løsninger, da to lokale folketingspolitikere fra partiet Venstre, lagde vejen forbi.

Samsø vil vise den cirkulære vej

På Samsø er man langt med den cirkulære økonomi i samspillet mellem fødevareproduktion og forbrug – men der er stadig et stykke vej til mål, indrømmer Knud Tybirk, der er projektleder for Biosamfund Samsø.

Insekter som foder og fødevarer

Det kan blive insekter og larver, der kan blive en af fremtidens løsninger på en mere bæredygtig og klimavenlig fødevare-udfordring. Hos Teknologisk Institut arbejder man intenst med insekter til både foder og fødevarer.

Cirkulær økonomi på globalt plan

Den cirkulære økonomi er vejen frem, hvis kloden skal i balance globalt – og Danmark er med helt fremme, fastslog Claus Stig Pedersen, der er direktør for bæredygtighed og Public Affairs i den danske virksomhed Novozymes, og som var blandt indlægsholderne ved Frejs Fødevarekonference.
Side 1 af 53 (1051 artikler)Prev1234567515253Next