bannerPos

Samsø vil vise den cirkulære vej

Knud Tybirk er projektleder i Biosamfund Samsø, og han ser et stort potentiale i den cirkulære økonomi i relation til dyrkning og forbrug af fødevarer.

Tekst og foto: John Ankersen

Redaktør, LandbrugSyd
15-11-2019 10:27
På Samsø er man langt med den cirkulære økonomi i samspillet mellem fødevareproduktion og forbrug – men der er stadig et stykke vej til mål, indrømmer Knud Tybirk, der er projektleder for Biosamfund Samsø.

KONFERENCE Hvordan kommer den gængse fødevareproducent og forbruger tættere på reelt at indgå i et cirkulært system, hvor næringsstoffer fra fødevarer vender tilbage til jorden for igen at blive til fødevarer?

Det er den udfordring, som projektleder Knud Tybirk fra Biosamfund Samsø, Samsø Kommune har sat sig for at finde løsningen på. Det sker i et aktivt samarbejde mellem øens landmænd og forbrugerne og dermed borgerne på Samsø.

I forbindelse med gårsdagens fødevarekonference i Aarhus fortalte Knud Tybirk om de tanker og visioner, der lagde bag projektet, og hvor langt man er nu. Og han peger på flere udfordringer.

Landbrugsarealer på Samsø udgør 7000 hektar svarende til 66 procent af det samlede areal. Det lille areal til trods, dyrkes der ikke mindre end 106 afgrødekategorier, og det gør udnyttelsen i den cirkulære økonomi langt mere udfordrende.

Og da blot 10 procent af landbruget er økologisk betyder det tillige, at man har udfordringer med manglende gødning. Løsningen hér ser Knud Tybirk som flere omlæggere – en udvikling man allerede ser nu med Jordbrugsfonden, der har hjulpet unge økologiske landmænd på øen.

Knud Tybirk ser biogas som motor i den cirkulære økonomi. Og det er noget der er med i planerne for udvikling af Biosamfund Samsø, hvor målet er opførelsen af et stort biogasanlæg – Biogas Samsø – et såkaldt ”dobbelt loop”-system, der både baserer sig på landbrugsprodukter og affald.

-  Biogas burde være en integreret del af regeringens klimaplan, konstaterede Knud Tybirk, der samtidig noterer sig, at Samsø er på vej til at blive en ø i balance i relation til cirkulær fødevareproduktion.

 

Ølgod Maskinforretning bliver BvL-forhandler

Fra årsskiftet er Ølgod Maskinforretning blevet BvL-forhandler og skal i tæt samarbejde med den tyske producents nordiske salgsansvarlige, Flemming Hyldgaard, varetage salgs- og servicearbejdet med fokus på et område, der afgrænses fra Grindsted og Billund i øst til Varde i syd og Nr. Nebel i nord. Der har tidligere været en forhandler i området, så der findes allerede mange BvL-vogne på de kanter. Det bliver nu Ølgod Maskinforretnings opgave at servicere de eksisterende kunder og sørge for, at der kommer endnu flere vogne ud at køre.

Traktordemonstration mod minister igang

Cirka 300 traktorer er mandag formiddag kørt op foran Gråsten Landbrugsskole. De møder miljøminister Lea Wermelin, der i eftermiddag lægger vejen forbi

Lodsejere får lille sejr over Energinet

Energinet skal give lodsejerne fra Stenderuphalvøen-initiativet aktindsigt i, hvilke lodsejere der bliver berørt af Baltic Pipe-byggeriet. Det havde Energinet ellers i flere omgange afvist.

EU-støtte til regntag sikrede frugtplantages afsætning

Ægteparret Susanne Hansen og Anders Lindgård sprang for 12 år siden ud som frugtplantageejere med »Kysøko« ved Næstved, der blandt andet leverer æbler til restauranten Noma. Frugtrejsen har de fået EU-støttemidler til. Det har sikret firmaets bundlinje.

Har fortrudt EU-støttet investering

Anders Lindgård klapper langt fra i hænderne over al landbrugsstøtte fra EU.

Økologimøde med fokus på gødskning, næringsstoffer og biomasse

LHN inviterer sammen med Seges til økologimøde onsdag den 8. januar i Tinglev. Blandt emnerne er gødskning, recirkulering af næringsstoffer, biomasse og markedssituationen for økologi.

Sydjyske kommuner og landbrugsorganisationer i fælles indsats for vandmiljøet

De jyske Lillebælts-kommuner og landbrugets organisationer vil arbejde sammen om at levere vådområder og minivådområder. Opgaven er svær, men samarbejde og løbende dialog skal være vejen frem.

Landbrugsstyrelsen afviser auktionsprincip for landbrugstilskud

- Ideen om auktionsprincippet lyder i teorien interessant, men er vanskelig at føre ud i praksis, udtaler enhedschef i Landbrugsstyrelsen Per Faurholt Ahle.

- Tilskudsmodellen fungerer faktisk godt

Et auktionsprincip vil være for bureaukratisk at administrere og for bøvlet at søge for landmændene, siger sektorchef for økologi, Kirsten Lund Jensen.

- Lad økologiske landmænd selv byde ind på støttebehov

Auktioner kunne hindre overkompensation med EU-støttemidlerne, siger IFRO-forsker og rådgiver for Landbrugsstyrelsen.
Side 1 af 55 (1092 artikler)Prev1234567535455Next