bannerPos

Velsmagende ostemadder starter i Taulov

Hos Arla i Taulov produceres der en stor mænge kvalitetsost i mange afskygninger og udgaver. Arkivfoto: John Ankersen

Tekst og foto: John Ankersen

Redaktør, LandbrugSyd
14-11-2019 16:09
Ostemager Hans Erik Andersen, Arla i Taulov, sikrer dagligt smagen og kvaliteten af millioner af ostemadder

OST Tænker du nogensinde over, hvordan din yndlingsost har fået sin smag? Den gode smag kan du blandt andre takke Hans Erik Andersen for. Han har været ostemager i 36 år og har igennem årene testet smagen og kvaliteten af millioner af oste. De sidste 19 år har han kastet sin kærlighed mod udviklingen af nye Arla-oste på Taulov Mejeri, som han netop har repræsenteret ved International Food Contest.

Vi danskerne spiser i gennemsnit 16 kg ost om året. Men hvor ofte stopper du op ved køledisken og overvejer, hvem der har udviklet smagen og udseendet på din favoritost? Måske det er Hans Erik Andersen.

For selvom Arla er Danmarks største fødevarevirksomhed, er osteproduktionen langt fra automatiseret til en række maskiner på et lager. Tværtimod møder en flok passionerede ostemagere dagligt ind på Arlas mejerier for udvikle, passe, testsmage og forbedre kvaliteten af vores ostemadder. En af disse passionerede ostemagere er Hans Erik Andersen.

 

Ost hele livet

Hans Erik Andersen kom i lære som ostemager i år 1983 og er trukket i sin hvide ostemagerkittel hver dag siden da. De sidste 19 år har han haft sin faste gang på Taulov Mejeri ved Fredericia.

-  Jeg har lavet ost hele livet, og det er et fantastisk alsidigt arbejde, siger han, mens han går rundt blandt mejeriets tårnhøje hylder fyldt med tusindvis af oste.

For med jobbet som ostemager følger mange forskellige opgaver. Deriblandt opgaven med at præsentere udvalgte oste til det årlige International Food Contest, som han netop har vundet 11 medaljer med hjem fra.

Derudover testsmager og kvalitetstjekker han de 200 tons Arla-oste, som Taulov Mejeri producerer hver eneste dag. Regnes de 200 tons ost i skiver, svarer det til mere end 13 millioner ostemadder – om dagen.

Heldigvis påtager Hans Erik Andersen med stor glæde opgaven med at testsmage mejeriets produkter.

- Jeg synes, det er en rigtig sjov opgave at gå rundt og testsmage vores oste. Og så er det vigtigt for mig at være med til at sikre, at vores produkter er i højeste kvalitet, siger Hans Erik Andersen.

 

Opfylder alle osteønsker

Udover at testsmage og kvalitetstjekke mejeriets store osteproduktion, er Hans Erik Andersen også en del af den særlige gruppe af ostemagere, der opfinder nye opskrifter, eller recepter, som det hedder på fagsprog, til Arlas sortiment. På den måde er han dagligt med til at opfylde danskernes osteønsker.

- En vigtig del af mit job er at udvikle nye oste, der matcher danskernes ønsker, og det er især den opgave, der holder min passion i live, siger Hans Erik Andersen og fortæller, at det kræver både tålmodighed, justeringer og en god portion erfaring at udvikle nye opskrifter.

-  Vi starter altid med at studere gamle recepter og finde på nye sammensætninger ud fra dem. Derefter vurderer vi, hvordan og hvor længe den nye ost skal lagres, og vigtigst af alt testsmager vi osten undervejs i modningsprocessen, siger han og forklarer, at han bedømmer de nye produkter med 14 dages interval for at finde frem til præcis hvornår, modningsprocessen skal stoppes. Dette afhænger af, hvilken type ost, de ønsker at producere. Men ifølge Hans Erik Andersen er det ikke til at tage fejl af, om osten er klar:

- Der er ikke noget som følelsen af at have ramt den perfekte opskrift siger Hans Erik Andersen: ”Det er virkelig fedt.”

Måske du har smagt de nye økologiske Riberhus Mesterstykker, som Hans Erik Andersen har været med til at udvikle? De to økologiske oste fås i to varianter: En Gouda-ost samt en Gouda-inspireret ost. Hvis du ikke allerede har smagt dem, kan du finde dem i supermarkeder landet over.

jba

0

Svenningsens ændrer navn til Nellemann Machinery

I forbindelse med at tilbyde et højere specialiseringsniveau for kunderne ændrer maskinforretningen Svenningsens navn til Nellemann Machinery.

Skovejernes iver overstiger Folketingets bevillinger

Biodiversitet tager meget længere tid at frembringe, end politiker og andre folk tror, konstaterer skovfoged i HedeDanmark Leif Lauridsen.

Har kun skoven til låns

I skovbrug sår fædre, for at sønner kan høste. Sådan har også naturpleje i skoven flere generationer som tidsperspektiv.

Økologisk Landsforening laver 200 omlægningstjek om året

Hos Økologisk Landsforening laver man omkring 200 omlægningstjek om året. Henvendelserne kommer fra hele landet, ung som ældre og tæller alle typer produktioner.

Et omlægningstjek gav et realistisk billede af virkeligheden

Jane Willumsgaard og Søren Noes starter til oktober en omlægning af deres jord på Hjarnø. De er ikke landmænd, men har efter et omlægningstjek besluttet sig for at prøve kræfter med økologiske pluk selv-hindbær og maltbyg til ølproduktion.

Gourmet i gårdbutikken

Mellem 200 og 300 kunder gæster hver uge gårdbutikken på Gundestrup Mejeri og Bryggeri.

Hoff brygger øl på ostevalle

Gundestrup Mejeri og Bryghus har sit eget bryggerikoncept, hvor der brygges øl på valle fra osteproduktionen.

Mejerimand forelskede sig i en gammel dame

Den gamle dame er identisk med Gundestrup Mejeri og Bryggeri, hvor Jørgen Hoff i dag producerer 22 forskellige specialoste og 8 forskellige specialøl.

Landmænd bør være rustede til corona-udfordringer

Landbrugsrådgivning Syd opfordrer alle landmænd til at have en plan klar, så de kan håndtere 2020 udfordringerne uden, at hele læsset vælter.

Velfungerende dræn starter med en god projektering

En overordnet og langsigtet drænplan er mange penge værd, men der er mange faktorer, der skal overvejes og undersøges, inden entreprenørmaskinerne for alvor skal i jorden.
Side 1 af 60 (1199 artikler)Prev1234567585960Next