bannerPos

Fra 100 malkekøer til feriegæster og vaniljekugler

Asta Jensen og Henning Jakobsen startede som mælkeproducenter på Møllevang ved Tange Sø. I dag har Henning udearbejde, mens Asta står for parrets bondegårdsferie, gårdbutik og ismejeri.
24-07-2020 10:54

Det startede med en helt almindelig mælkeproduktion, men i dag har Asta Jensen og Henning Jakobsen sat køerne ud og i stedet valgt at koncentrere sig om slagtekalveproduktion, bondegårdsferie, gårdbutik og ismejeri på ejendommen Møllevang nord for Silkeborg.

NICHEPRODUKTION Flaget på muren af den gamle længe med kampestens gavle blafrer i vinden. »Bondegårdsis« står der. På gavlen er der et skilt med teksten »Møllevangs Gårdbutik & Ismejeri«.

Vi er ved Tange Sø, nær Rødkærsbro, nord for Silkeborg. Her, på en slægtsgård med bindingsværk og stråtag, bor Asta Jensen og Henning Jakobsen.

De er gået fra en helt almindelig, måske lidt triviel hverdag som mælkeproducenter med 100 køer til for 20 år siden i første omgang at starte bondegårdsferie på stedet.

- Vi overtog mit fødehjem i 1989. Dengang var der 40 køer i bindestald og lidt grise. I 1992 byggede vi en løsdriftsstald og jeg kom hjem og arbejde, men dagene var ens. Vi gik jo bare os to og der var ingen forskel på hverdag eller weekend. Vi savnede nok begge noget mere liv på gården, imput udefra og at der skulle ske noget nyt, fortæller Asta.

Dengang, omkring år tusindeskiftet, var der stor efterspørgsel efter nye ferieværter, især i Midtjylland og i 2001 flyttede de første gæster ind i Asta og Henning træhus, som ligger lige på den anden side af haven og ikke mange meter fra deres eget stuehus.

 

Bondegårdsferie i træhus

Træhuset rummer seks sovepladser og har plads til en familie ad gangen. Familien står selv for madlavning.

- Enkelte familier bruger huset som base og køre ud derfra, mens andre kommer her på bondegårdsferie og er med på foderrunder. Der gør vi rigtig meget ud af at fortælle om landbrug, fortæller Asta som sammen med sin mand for fem år siden måtte tage den svære beslutning at sætte køerne ud.

For det hårde slid havde sat sine spor rent fysisk, og Asta frygtede om der overhoved var en fremtid, hvis de blev ved, da kroppen gang på gang sagde stop.

Derfor er staldene i dag fyldt med slagtekalve.

- Vi laver omkring 300 kalve om året. Det er efter konceptet Himmerlandskød, hvor vi sælger en del af det i vores gårdbutik, fortæller Asta.

 

Gårdbutik og ismejeri

Gårdbutikken blev etableret i 2009 efter en erfagruppetur i Nordjylland, hvor familien for første gang smagt is efter det hollandske koncept »Bondegårdsis«.

- Så sagde min svigersøn – svigermor, det er da det vi skal, fortæller Asta.

Og sådan blev det. Den ene længe blev lavet om til gårdbutik og ismejeri og mælken kunne i første omgang hentes direkte i mælketanken. Efter parret har sat malkekøerne ud henter de mælk på Tange Skovgaard, hvor Asta også har nogle faste malkevagter, mens Henning nu i flere år har været ganske almindelig lønmodtager.

 

Is til ethvert formål

Der går cirka en uge eller 14 dage imellem, at Asta Jensen laver 150-200 liter is. Vanilje er en klassiker, men også mere specielle is som kastanje og cola ligger i køledisken i ismejeriet på Møllevang.

Der er flødeis, sorbet-is og yoghurt-is.

Det hele gennem det hollandske koncept Bondegårdsis, hvor Asta har langt over 1.000 opskrifter til rådighed, for en chokoladeis er ikke bare en chokoladeis, der findes mange forskellige varianter.

0

Såmaskine med nye features

Kuhn fortsætter udviklingen af universalsåmaskinen Espro – senest med det nye system VistaFlow, der gør det lettere at styre og omstille såmaskinen til forskellige opgavetyper

To gange Axial Flow tog sig af vinterbyggen

Forleden blev to Case IH mejetærskere og en nyindkøbt sneglevogn startet op på markerne hos Pedersminde, hvor det i første omgang var vinterbyggen, der skulle i hus.

Vinterbyggen kom i hus ved Kolding

Hos Poul Christensen Maskinstation & Entreprenør kom den sidste af i alt 40 hektar vinterbyg i hus forleden, da der blev høstet i først Nr. Bjert ved Kolding og senere på dagen ved Troldkær nær Rødding

Dobbelt op på økologisk frugt og grønt

Det er især økologiske frugter og grøntsager, som fylder mere på danskernes grønnere tallerkener. Ifølge Danmarks Statistik er salget af økologisk frugt og grønt steget med 143 pct. i årene 2015-19.

Automatisk hurtigskift letter maskinførernes hverdag

EC-Oil, Engcons automatiske hurtigskiftsystem, gør i kombination med en tiltrotator og hydraulisk redskaber en stor forskel i maskinførerens hverdag, men også for gravebranchen generelt i form af øget effektivitet og sikkerhed. Fordele der har betydet, at Engcon har valgt at gøre EC-Oil tilgængeligt for så mange som muligt ved at gøre det til standard i forbindelse med køb af tiltrotator med DC2 styresystem og O-Safe hurtigskift medfølger EC-Oil.

Hvad vi lærte af Covid 19

Livestream, videomøder, rundvisning og selvstudie var nogle af de metoder, rådgivningsvirksomheden Sagro tyede til, da landet lukkede ned i forbindelse med corona-krisen

Intelligent bufferzone beskytter vandmiljøet

Ny kortfilm viser, hvordan Go-Gris I/S beskytter vandmiljøet ved Horsens. Det er sket med en såkaldt ”intelligent bufferzone” mellem mark og å.

Svensk maskin- og byggeproducent fordobler kapaciteten

Den svenske producent af krogløftere og trailere - Ivarssons i Metsjö – fordobler nu sin produktionskapacitet på samlefabrikken nær Linköping, der udvides markant.

Mejetærsker på demo-tur til høsten er i hus

Heden Maskinforretning A/S og Massey Ferguson DK sender IDEAL 7 mejetærsker på demo-tur
Side 1 af 64 (1267 artikler)Prev1234567626364Next