bannerPos

Mogens Dall:: Efterafgrøder knækker ikke kurven

Omkring 150 deltog i generalforsamlingen i LandboSyd, der fandt sted på Gråsten Landbrugsskole.

Tekst og foto: John Ankersen

Redaktør, LandbrugSyd
14-03-2020 17:36
Der var kritik af flere ministre og ikke mindst Aarhus Universitet fra formand Mogens Dall, da LandboSyd holdt generalforsamling i Gråsten. Ikke mindst efterafgrødekravet fik en hård medfart af landboformanden

GENERALFORSAMLING Vandplaner, efterafgrødekrav og andre for landbruget begrænsende og fordyrende tiltag. Formand for LandboSyd, Mogens Dall, er langt fra imponeret over den nuværende regerings udspil og ageren omkring landbruget, siden den kom til magten efter valget i 2019.

-  Det startede ellers godt med ros til landbruget fra statsminister Mette Frederiksen (S), men lige efter kom så alle de hér ting, sagde Mogens Dall på foreningens generalforsamling forleden.

 

Efterafgrøder hjælper ikke

Det var med direkte adresse til miljøminister Lea Wermelin (S) og fødevareminister Mogens Jensen (S), at Mogens Dall kom med en massiv kritik og skepsis omkring det øgede efterafgrødekrav:

- Flere efterafgrøder vil ikke knække kurven. Lige meget hvad vi gør i landbruget giver input et output, konstaterede Mogens Dall, der samtidig stillede kraftigt spørgsmålstegn ved de forskere, som regeringen benytter sig af.

-  Aarhus Universitet har jo frygteligt svært ved at regne, fastslog Mogens Dall med henvisning til den stærkt omdiskuterede regnefejl fra det østjyske universitet.

Hér mener Mogens Dall ikke, at man tager andre forhold omkring kvælstofudledning til vandmiljøet i betragtning.

Her henviste han blandt andet andre forskere og biologers konstatering af, at mængden af krabber i de danske farvande er kraftigt stigende – og afføringen fra dem alene svarer til afføring fra et sted mellem 5 – 15 millioner mennesker, der tilføres havet direkte.

-  Vi skal have fanget og kogt nogle krabber. Efterafgrøder hjælper ingenting, slog Mogens Dall fast.

Han mener, at der i stedet er brug for alternative virkemidler som eksempelvis præcisionslandbrug, knækkede dræn og andre konkrete virkemidler.

-  Og så venter vi bare på klimaminister Dan Jørgensen – hvad spiller han ud med?, spurgte Mogens Dall.

 

Første regnskab efter turbulent år

2019 blev et begivenhedsrigt år på ledelsesgangen i LandboSyd, hvor en fyring af de daværende to ansatte direktører, Anders Andersen og Jan Fensholt-Hansen, samtidig sidst på året blev et velkommen til den nyansatte direktør, Sune Aagot Sckerl.

Og han kunne ved gennemgangen og præsentationen af LandboSyd´s regnskab også notere sig, at både fyring og ansættelse på direktørgangen, har betydet øget omkostninger til både fratrædelser og tiltrædelse.

Omsætningen steg i LandboSyd og samlet set med datterselskaber endte omsætningen på 87 millioner kroner i 2019 mod 83 millioner kroner i 2018. Egenkapitalen steg med godt halvanden million fra 31,3 millioner kroner til 32,8 millioner kroner. Årets resultat blev en smule mindre i 2019 i forhold til året før – 1,6 millioner kroner mod godt 1,9 millioner kroner i 2018.

Sune Aagot Sckerl noterede sig, at omsætningen i LandboSyd har været stigende hvert år siden 2012, og der er også budgetteret med en stigning i omsætningen i år.

Omkring 150 deltog i generalforsamlingen i LandboSyd, der traditionen tro blev holdt på Gråsten Landbrugsskole.

0

Specialist i alle typer hegn

Som en af de største og ældste udbydere af hegn og hegnsløsninger til både landbruget og en lang række andre brancher, er Poda Hegn specialist inden for sit felt til både store som mindre hegns-opgaver.

Helt ud til hegnet

PIT Hegn er klar med gode tilbud og forsendelse af varer i den ekstraordinære situation, her hvor dyrene skal på græs.

Slagtesvineproducenter risikerer bøder

Med den rekordhøje svinenotering producerer landets slagtesvineproducenter mange steder grise med en høj afgangsvægt. Men afgangsvægten er et problem og kan munde ud i store bøder, da de mange steder overskrider grænserne i de eksisterende miljøgodkendelser, fortæller tre Velas-rådgivere.

Det snerper til med at få vedligeholdt eller nyplantet læhegn

Gamle læhegn vil snart være sprunget ud og dække for overblikket. Og nye planter bliver udsolgt om et par måneder, siger plantningskonsulent hos HedeDanmark.

Redskaber når frem til forårsarbejdet

Corona-krisen har lukket mange forretninger ned i Danmark – dog ikke Brørup Traktor- & Maskincenter, hvor lastbilerne ruller ind på pladsen med nye polske landbrugsredskaber til forårsarbejdet

- Planen er, at jeg skal leve af butikken

Naturpleje med kvæg og får sikrer efterhånden en stor del af indtægten for ægteparret Michael Baun og Bente Villadsen på Fanø.

Bidt af naturpleje

Før overså Michael Baun sjældne sommerfugle og blomster i marken. Sidste år fik han sammen med sin hustru, Bente Villadsen, 15. Juni Fondens årlige ildsjælepris for at have gjort en særlig indsats for naturen.

12 millioner øko-æg

Det producerer hønsene pr. år i Vallø Øko ApS, hvor dyrevelfærd står højt på dagsordenen, og EU har ydet tilskud til forskellige former for miljøteknologi.

Dyrevelfærd står højt på dagsordenen

Valløs filosofi: En høne, der har det godt, spiser mindre foder og lægger mange æg.

Ny i spidsen for HK planteavl

Hornsyld Købmandsgaard A/S har ansat Kenneth Søbye som produktchef for planteavl
Side 1 af 58 (1152 artikler)Prev1234567565758Next