bannerPos

Formand: Tal landbruget op

Tekst og foto: John Ankersen

Redaktør, LandbrugSyd
03-04-2019 07:33
Der skal flere positive historier og mindre unødvendig brok fra sure gamle mænd til at lokke unge ind i landbruget, lød det fra formand Kristian Gade, da Holstebro Struer Landboforening holdt generalforsamling.

Fem minutter. Mere skulle bestyrelsen for Holstebro – Struer Landboforening ifølge formand Kristian Gade ikke bruge på at få skrevet 12 gode grunde til at blive landmand ned.

 

- Og hvis I selv tager jer fem minutter mere, er jeg sikker på, at I kan finde endnu flere, sagde formanden i sin beretning på landboforeningens generalforsamling, der havde trukket godt og vel 100 af foreningens 392 aktive medlemmer til Sagros lokaler i Holstebro.

Et af hovedpunkterne i formandsberetningen var at tale landbruget op i stedet for ned – ifølge formanden en nødvendighed for at trække flere unge til et erhverv, hvor mange efterhånden er ved at være »grå i toppen«.

- Der skal et generationsskifte til, men hvad er det egentlig, de unge tænker om en fremtid i landbruget? De har hørt mange historier om unødvendig brok, klynk og sure gamle mænd. Vi er blevet bedre til det, men vi skal stadig blive endnu bedre til at tale vores erhverv op, fastslog Kristian Gade, der dog glædede sig over at se flere unge landmænd trodse »at de danske landmænd på grund af konkurrenceforvridende pesticidafgifter og jordskat halter bagefter konkurrenterne i andre lande med 1 milliard kroner« og til gengæld benyttede sig af den lave danske realkredit-rente til at etablere sig som selvstændige.

- Men det er stadig en udfordring for mange at skaffe kapital, og vi må derfor se fordomsfrit på nye ejerformer. Om det er glidende generationsskifte, sælgerpantebreve, partnerskab med investorer, pensionskasser eller andre metoder, fastslog formanden.

 

Pisk til pressen

Mens Kristian Gade gerne vil række en hånd ud til de unge, ville han til gengæld bruge sin anden hånd på at tage fat i kraven på medierne.

- Vi fik en landbrugspakke, som de sidste to år har givet os mulighed for at fuldgødske. Det har været dejligt, men selvfølgelig har vi også skulle give noget igen i forhold til kvælstofudledningen. Her syntes vi egentlig, vi var godt med, men somme tider skal der altså laves historier i pressen – ikke mindst her i et valgår, konstaterede formanden og tænkte tilbage på lørdag den 9. februar, da Berlingske på forsiden skrev »Landbruget har svigtet løfte om at skrue ned for udledning af kvælstof«.

- Hele den danske presse kastede sig over historien, og man blev bare mere og mere gal, jo mere man hørte radio den lørdag, fortalte Kristian Gade, der ærgrede sig over den måde Berlingske efterfølgende havde stillet sig på bagben i forhold til at tage kronikker, der stillede sig kritiske overfor historien med, mens man i første omgang også nægtede at tage en annonce fra L&F med.

 

Svært at sælge gode historier

Formanden fik opbakning til sit synspunkt fra L&F-formand Martin Merrild, som også var på plads hos sin lokale forening i Holstebro.

- Det skuffer os gang på gang, at det er så svært at få solgt de gode historier til pressen. Senest var det FAO’s (FN’s fødevare og landbrugsorganisation, red.) anerkendelse af, at vi er det land i verden, der er længst fremme i forhold til at være med til at løse resistensproblematikken, som ingen tog op, sagde Merrild.

Mens pressens håndtering af sagen vakte harme, slog Kristian Gade fast, at den efterfølgende debat har vist, hvor vigtigt det er, at landbruget leverer varen, når man har indgået en aftale. Blandt andet i forhold til etablering af minivådområder.

- Vi er nødt til at bevise, at vi kan stå på mål for vores aftaler. Så dem, der har muligheden, har også en pligt, sagde Gade

Kristian Gade blev genvalgt som formand uden modkandidater.

Ligeledes blev Jacob Søndergaard Skals, Helge Nielsen og Anders H. Ørts genvalgt til bestyrelsen.

I forhold til regnskabet kom Holstebro- Struer Landboforening ud af 2018 med samlede indtægter for 1,7 millioner kroner og landede et overskud på 371.957 kroner.

0

Såmaskine med nye features

Kuhn fortsætter udviklingen af universalsåmaskinen Espro – senest med det nye system VistaFlow, der gør det lettere at styre og omstille såmaskinen til forskellige opgavetyper

To gange Axial Flow tog sig af vinterbyggen

Forleden blev to Case IH mejetærskere og en nyindkøbt sneglevogn startet op på markerne hos Pedersminde, hvor det i første omgang var vinterbyggen, der skulle i hus.

Vinterbyggen kom i hus ved Kolding

Hos Poul Christensen Maskinstation & Entreprenør kom den sidste af i alt 40 hektar vinterbyg i hus forleden, da der blev høstet i først Nr. Bjert ved Kolding og senere på dagen ved Troldkær nær Rødding

Dobbelt op på økologisk frugt og grønt

Det er især økologiske frugter og grøntsager, som fylder mere på danskernes grønnere tallerkener. Ifølge Danmarks Statistik er salget af økologisk frugt og grønt steget med 143 pct. i årene 2015-19.

Automatisk hurtigskift letter maskinførernes hverdag

EC-Oil, Engcons automatiske hurtigskiftsystem, gør i kombination med en tiltrotator og hydraulisk redskaber en stor forskel i maskinførerens hverdag, men også for gravebranchen generelt i form af øget effektivitet og sikkerhed. Fordele der har betydet, at Engcon har valgt at gøre EC-Oil tilgængeligt for så mange som muligt ved at gøre det til standard i forbindelse med køb af tiltrotator med DC2 styresystem og O-Safe hurtigskift medfølger EC-Oil.

Hvad vi lærte af Covid 19

Livestream, videomøder, rundvisning og selvstudie var nogle af de metoder, rådgivningsvirksomheden Sagro tyede til, da landet lukkede ned i forbindelse med corona-krisen

Intelligent bufferzone beskytter vandmiljøet

Ny kortfilm viser, hvordan Go-Gris I/S beskytter vandmiljøet ved Horsens. Det er sket med en såkaldt ”intelligent bufferzone” mellem mark og å.

Svensk maskin- og byggeproducent fordobler kapaciteten

Den svenske producent af krogløftere og trailere - Ivarssons i Metsjö – fordobler nu sin produktionskapacitet på samlefabrikken nær Linköping, der udvides markant.

Mejetærsker på demo-tur til høsten er i hus

Heden Maskinforretning A/S og Massey Ferguson DK sender IDEAL 7 mejetærsker på demo-tur
Side 1 af 64 (1267 artikler)Prev1234567626364Next