bannerPos

Formand: - Vi skal producere mere klimaneutralt

Niels Jørgen Thomsen havde klimaet som et af hovedemnerne i forbindelse generalforsamlingen i Østjydsk Familielandbrug.
20-03-2020 12:47

Klimaet var overskriften for formand Niels Jørgen Thomsen, da han aflagde beretning på generalforsamlingen i Østjydsk Familielandbrug, der blev holdt hos Velas i Søften

GENERALFORSAMLING - Da jeg var barn, elskede jeg at lege i sneen. Jeg spændte min kælk bagefter min fars traktor. Det var sjovt, og dengang var det ikke farligt. Jeg mindes, at snedriverne var højere, end jeg selv var, og at vi kunne lave huler i snedriverne. Nu er jeg blevet voksen, og traktoren er blevet større, men snedriverne er blevet væk. Er det vores CO2-udledning, der gør, at vi er ved at ødelægge vores klode?

Sådan indledte formand Niels Jørgen Thomsen sin beretning, da Østjydsk Familielandbrug holdt generalforsamling i Velas i Søften tirsdag den 10. marts. Her kom klima og fremtidens landbrug til at fylde en væsentlig del i løbet af aftenen - både i beretningen og i den efterfølgende debat. Et tema der falder helt i tråd med det fokus, Østjydsk Familielandbrug har.

 

Nye klimavenlige tiltag

I sin beretning kom Niels Jørgen Thomsen ind på præcisionsjordbrug som et virkemiddel til en mere klimavenlig produktion.

- Hvis vi i fremtiden skal producere mere klimavenligt, er der brug for adgang til flere af de virkemidler, som vi ved kan hjælpe os. Det kan være præcisionsjordbrug. Ved at benytte udbyttemåling via GPS kan vi få kortlagt, hvor vores jord er bedst og udelukkende gøde der, hvor planterne optager gødningen, understregede Niels Jørgen Thomsen.

Fremtidens landbrug kommer ifølge formanden også til at byde på udtagning af jord og eldrevne traktorer.

- Hvordan kommer vi ud ad den rigtige vej – og hvilken vej er det? Skal vi udtage kulstofrige jorde? Der er ca. 108.000 HA kulstofrig jord i dyrkning, hvor halvdelen er i ådale. Hvis vi udtager disse jorde, vil vi ikke alene nedbringe CO2-udledningen, men også fremme biodiversiteten. Man vurderer, at 39% af den samlede udledning fra markbrug stammer fra disse jorde, sagde Niels Jørgen Thomsen og fortsatte:

- Eldrevne traktorer bliver også en del af fremtiden. Det ser ud til, at vi kan spare op til 80% CO2 på udledningen fra fossile traktorer - især i lande med vindenergi. I Finland har de maskiner med op til 500 HK, så det er nok et spørgsmål om tid, før vi ser dem i markerne så lydløse, at selv mågerne bliver forskrækkede, når vi kommer kørende med ploven.

 

Vand kræver handling nu

Under debatten på generalforsamlingen blev der spurgt ind til, hvornår der bliver gjort noget ved de massive oversvømmelser, der er i store del af landet, og hvorfor ministre og borgmestre ikke var tilstede under det for nyligt gennemførte stormøde om oversvømmelserne i Brædstrup.

- Jeg kan kun give dig ret. Vi arbejder hårdt på at finde løsninger, og vi lægger alt det pres på, vi kan. Det er nu, mens regnen er her, at vi skal have en afklaring på, hvad der skal ske, og hvad vi skal gøre fremadrettet, sagde Niels Jørgen Thomsen.

Ud over klima kom han ind på sikkerhed i arbejdet, generationsskifte og svinepest i sin beretning.

Niels Jørgen Thomsen blev genvalgt som formand på generalforsamlingen.

jba

0

Ansatte i karantæne, hvis de trodser rejseanbefalinger

Som arbejdsgiver har man pligt til at sikre et sundt arbejdsmiljø for de ansatte. Derfor skal medarbejdere sættes i karantæne ved hjemkomst, hvis de har rejst til områder, Udenrigsministeriet fraråder, lyder meldingen fra HR-rådgiver i Velas

Kragmann og Maskinpartner bliver Gehl-forhandler

Kragmann A/S i Middelfart og Maskinpartner A/S i Vejle har indgået aftale med Gehl-importøren, Stenderup A/S, om at de i fremtiden sælger og servicerer det amerikanske Gehl-læssemaskiner i deres respektive områder.

Mangelfuld poltestyring kan gøre indhug på bundlinjen

Det korrekte antal sopolte i hjemmeavlen er altafgørende for økonomien i svineproduktionen – skyder man forkert med enten for få eller for mange, kan det blive dyrt, lyder det fra Niels Hegelund, svinekonsulent hos Velas.

Den danske sommer bliver mere ekstrem

DMI’s Klimaatlas er udvidet med ny viden om tørke og nedbør, og her byder især sommeren på markante ændringer i vejret.

Lev langsomt og drik vin til

På Skaarupøre Vingaard bliver ingenting forceret i de fredfyldte og intime omgivelser.

Butik og samlingssted i »vintønden«

To gamle vintønder danner rammen om Bente og Carstens gårdbutik, der i to omgange har fået LAG-midler.

Husk opdateringen – eller udfærdigelse af en APV

Er det tid til at opdatere din APV – eller har du slet ingen? Velas minder om, at en APV er lovpligtigt, hvis der er ansatte på bedriften.

Danske hegnsklippere til ethvert formål og behov

GreenTec i Kolding producerer en bred vifte af hegnsklippere, hvoraf en betydelig del finder vej til landbrug og maskinstationer – både herhjemme og i udlandet. Fælles for alle hegnsklippere er, at funktionalitet og kvalitet er i højsædet
Side 1 af 62 (1233 artikler)Prev1234567606162Next