bannerPos

LHN ser frem mod to historiske år

(2) 20-11-sy Formand i LHN, Jørgen Popp Petersen, så tilbage på 2019 i landbruget og frem mod 2020/2121, hvor der både er 100 års fejring af genforeningen samt LHN´s 100 års jubilæum at se frem til.

Tekst og foto: John Ankersen

Redaktør, LandbrugSyd
06-03-2020 09:19
Med sin placering i grænselandet bliver 2020 med markeringen af 100-året for genforeningen, også et markant år for LHN, der kan se tilbage på et 2019 med både frem- og tilbagegang. Medlemsfremgang, men med minus på bundlinjen. Og et kig frem mod 2021, hvor det er LHN´s tur til at fejre 100 års jubilæum

GENERALFORSAMLING Med sin placering i grænselandet og kunder og medlemmer på både den danske og tyske side af grænsen, er LHN (Landwirtschaftlichen Hauptvereins für Nordschleswig) lige midt i det, der i 2020 bliver et markant år, hvor man fejrer og markerer 100-året for genforeningen, efter at sønderjyderne stemte sig tilbage til Danmark i 1920.

Og genforeningen blev også kommenteret, da LHN forleden holdt sin generalforsamling med omkring 80 fremmødte på rådgivningscenteret i Tinglev, og hvor generalforsamling inklusive beretningen – traditionen tro – foregik på tysk.

-  I 2020 bliver der mange festligheder i anledning af 100-års jubilæet for folkeafstemningen i Schleswig og den efterfølgende grænsedragning. I 2021 kan LHN også fejre sit 100 års jubilæum, lød det fra bestyrelsesformand i LHN, Jørgen Popp Petersen, der noterer sig, at det har betydet, at man i dag kan leve i frihed og velstand i hele området.

 

Godt priser på svin

Svinepriser på himmelflugt, dog med øko-svin som en udfordring med hensyn til økonomi. Til gengæld kan mælkeproducenter over en bred kam glæde sig over stabile priser.

Jørgen Popp Petersen noterede sig, at 2019 har været et godt år for mange landbrugsbedrifter.

-   Konjunkturerne i svineproduktionen har siden foråret 2019 været på himmelflugt, hvor afrikansk svinepest og Kina fortsat er Jokeren, og selv om noteringerne ser stabile ud, kan helvede også bryde løs hér, konstaterede Jørgen Popp Petersen, med henvisning til netop den afrikanske svinepest, der er konstateret tæt på Danmark og Nordtyskland.

 

Fald i omsætning

Der var både fremgang og tilbagegang i budskabet fra direktør i LHN, Tage Hansen, der på generalforsamlingen fremlagde LHN´s regnskab for 2019.

For mens man har kunnet konstatere både fremgang i medlemstal og regnskaber/budgetter for kunder, har omsætningen ikke kunnet følge med – tvært imod. Omsætningen faldt fra godt 20 millioner kroner i 2018 til godt 18 millioner kroner i 2019 – ifølge Tage Hansen især på grund af flere uheldige omstændigheder. Overskuddet i 2018 på knapt en kvart million kroner er desuden vendt til et underskud på 550.000 kroner.

Tage Hansen kunne oplyse, at der var flere årsager til 2019-regnskabet. Dels massive IT-udfordringer i forbindelse med ibrugtagning af nye systemer. Medarbejdere på barsel, samt udfordringer med at finde kvalificeret arbejdskraft til virksomheden.

Tage Hansen understregede dog, at han ser fortrøstningsfuldt frem mod 2020. hvor flere ting peger den rigtige retning. It-udfordringerne skulle være på plads, ligesom man allerede ser øget kundetilgang.  Herunder regnskaber for kunder både i landbruget og i andre brancher.

I år vil man tillige have øget fokus på både de ældre landmænd omkring pensionsstrategi, og på de unge omkring etablering/rådgivning.

0

Såmaskine med nye features

Kuhn fortsætter udviklingen af universalsåmaskinen Espro – senest med det nye system VistaFlow, der gør det lettere at styre og omstille såmaskinen til forskellige opgavetyper

To gange Axial Flow tog sig af vinterbyggen

Forleden blev to Case IH mejetærskere og en nyindkøbt sneglevogn startet op på markerne hos Pedersminde, hvor det i første omgang var vinterbyggen, der skulle i hus.

Vinterbyggen kom i hus ved Kolding

Hos Poul Christensen Maskinstation & Entreprenør kom den sidste af i alt 40 hektar vinterbyg i hus forleden, da der blev høstet i først Nr. Bjert ved Kolding og senere på dagen ved Troldkær nær Rødding

Dobbelt op på økologisk frugt og grønt

Det er især økologiske frugter og grøntsager, som fylder mere på danskernes grønnere tallerkener. Ifølge Danmarks Statistik er salget af økologisk frugt og grønt steget med 143 pct. i årene 2015-19.

Automatisk hurtigskift letter maskinførernes hverdag

EC-Oil, Engcons automatiske hurtigskiftsystem, gør i kombination med en tiltrotator og hydraulisk redskaber en stor forskel i maskinførerens hverdag, men også for gravebranchen generelt i form af øget effektivitet og sikkerhed. Fordele der har betydet, at Engcon har valgt at gøre EC-Oil tilgængeligt for så mange som muligt ved at gøre det til standard i forbindelse med køb af tiltrotator med DC2 styresystem og O-Safe hurtigskift medfølger EC-Oil.

Hvad vi lærte af Covid 19

Livestream, videomøder, rundvisning og selvstudie var nogle af de metoder, rådgivningsvirksomheden Sagro tyede til, da landet lukkede ned i forbindelse med corona-krisen

Intelligent bufferzone beskytter vandmiljøet

Ny kortfilm viser, hvordan Go-Gris I/S beskytter vandmiljøet ved Horsens. Det er sket med en såkaldt ”intelligent bufferzone” mellem mark og å.

Svensk maskin- og byggeproducent fordobler kapaciteten

Den svenske producent af krogløftere og trailere - Ivarssons i Metsjö – fordobler nu sin produktionskapacitet på samlefabrikken nær Linköping, der udvides markant.

Mejetærsker på demo-tur til høsten er i hus

Heden Maskinforretning A/S og Massey Ferguson DK sender IDEAL 7 mejetærsker på demo-tur
Side 1 af 64 (1267 artikler)Prev1234567626364Next